Intro
Vejledning
Allerførst skal der gøres plads til hegnet. Forsøg at planlægge det, så du undgår steder med alt for mange trærødder og sten i jorden. Det vil gøre det svært at få pælene ordentligt i. Spænd derefter snor ud ca. en meter over jorden. Så har du noget at styre efter.
Første og sidste pælepar skal stå helt lodret. Resten hælder svagt til siden. I den oprindelige norske form står pælene mere skråt. Det gør hegnet stærkere, hvis der falder meget sne.
Start med at lave 60 cm dybe huller til de første par pæle. Brug et jernrør, og lav ca. en knytnæves afstand imellem pælene. Første (og sidste) par skal stå lodret, de næste par skal hælde lidt væk fra startpælene.
Sæt pæle i hullerne, og fortsæt så med at lave huller og sætte pæle i med ca. 75 cm’s afstand. Hvis du kommer til et hjørne, skal de to pæle forskydes lidt, så der kan lægges rafter ind fra begge sider af hjørnet.
De lange rafter klemmes fast mellem pæleparrene, som derefter bindes stramt sammen.
Tidligere bandt man med gran- eller enebærkviste, som man vred rundt, til de kunne bøjes uden at knække. Det krævede øvelse og var langsommeligt, men heldigvis er galvaniseret ståltråd (bindetråd) kommet til. Det er nemt at arbejde med, og det ruster ikke.
Første rafte (A1) lægges på. Sav den til, så den passer mellem de første to pælepar plus et passende overskud, som skal stikke ud i enderne. Den ene ende af raften hæves med en smule ståltråd i den frie ende.
Sådan binder du. Bind ståltråden en gang rundt om den bagerste pæl (C), kryds tråden mellem pælene, og sno den om den forreste pæl (B). Stram til, og sno enderne sammen, før du klipper dem af.
Fortsæt med at lægge stadig længere rafter på. Sørg for, at der er ca. 10 cm’s luft imellem rafterne i den ende, der er starten af hegnet. Brug stadig længere rafter, og bind ved alle pæleparrene, så rafterne bliver, hvor de skal. Når du har fået lavet en vifte på 6-8 rafter, skulle du være klar til at lægge den første hele rafte (A7) på ca. tre meter på.
Har du brug for at kunne komme ind og ud af det indhegnede område, skal du have en dør eller låge, der passer i stilen. I Norge løser man det med en lille “stige” af to lodrette rafter med 3-4 raftestumper på tværs, der sættes ved siden af hegnet. Selve “lågen” består af lange rafter, der placeres på “stigens” trin. Enkelt, hurtigt og nemt.
Materialer
- 3 meter lange rafter (A)
- 2 meter lange tilspidsede granpæle til stolper (B og C)
- 2 mm galvaniseret bindetråd
Pæle og rafter kan findes på nettet, fx hos www.rafte-hegn.com. Regn med tre pæle og tre rafter pr. løbende meter hegn.
Specialværktøj
- Jernrør til pælehullerne
Tidsforbrug
Tidsforbruget afhænger af jordbund, terræn og antallet af hjørner, men regn med 2-3 dage til 10 m hegn.
Pris
Under 2.000 kr. for 10 m hegn.
Sværhedsgrad
Princippet er enkelt, men teknikken skal du lige lære. Derfor ligger sværhedsgraden midt på skalaen.
Tegning

3D-model
Tips & Tricks

Kun 3 slags materialer
PÆLENE er 2 m lange granstammer, der spidses til i enderne og sættes 60 cm ned i jorden. Det er en god idé at imprægnere det stykke, der har kontakt med jorden, med træbeskyttelse eller tjære. I Norge og Sverige lader man af og til pælene være i overhøjde, så de kan tages op og skæres af i bunden, spidses til på ny og genbruges, efterhånden som de rådner.
RAFTERNE er her kløvede granstammer, men du kan også bruge runde/halvrunde granrafter med bark. De skal være ca. 3 m lange.
STÅLTRÅDEN er 2 mm galvaniseret bindetråd, klippet ud i længder på ca. 25 cm.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

