Byg et nordisk naturhegn

I Norge og Sverige har man bygget dette smukke skigard i over 1.000 år. Det minder lidt om det raftehegn, vi kender i Danmark. Men det er mere åbent og rustikt. Og så koster det under det halve.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage til 10 m
Pris
2.000 kr. for 10 m hegn.
Skigard - nordisk naturhegn

Det nordiske skigard minder lidt om et raftehegn men koster det halve af prisen.

Intro

Hegnet, som nordmændene kalder et skigard, er helt enkelt. Det består af stammer (skier), der lægges på skrå imellem pæle, der placeres parvis.

I den oprindelige norske form bruger mange tre meter lange kløvede stammer, men de er ikke lette at finde i Danmark. Heldigvis kan du sagtens bruge runde eller halvrunde rafter med bark i stedet til naturhegnet. Du kan også købe kløvet kastanjetræ, der normalt bruges til hestehegn, men det er en relativt dyr løsning. Og endelig kan du naturligvis vælge at importere de rigtige “skier” fra Norge eller Sverige.

De lodrette pæle består af hele granrafter med bark, der blot er stukket 60 cm ned i jorden.

Vejledning

01
Opmåling og stolper 3 Trin

Allerførst skal der gøres plads til hegnet. Forsøg at planlægge det, så du undgår steder med alt for mange trærødder og sten i jorden. Det vil gøre det svært at få pælene ordentligt i. Spænd derefter snor ud ca. en meter over jorden. Så har du noget at styre efter.

Første og sidste pælepar skal stå helt lodret. Resten hælder svagt til siden. I den oprindelige norske form står pælene mere skråt. Det gør hegnet stærkere, hvis der falder meget sne.

1

Start med at lave 60 cm dybe huller til de første par pæle. Brug et jernrør, og lav ca. en knytnæves afstand imellem pælene. Første (og sidste) par skal stå lodret, de næste par skal hælde lidt væk fra startpælene.

2

Sæt pæle i hullerne, og fortsæt så med at lave huller og sætte pæle i med ca. 75 cm’s afstand. Hvis du kommer til et hjørne, skal de to pæle forskydes lidt, så der kan lægges rafter ind fra begge sider af hjørnet.

3

Hegnets overkant afsætter du med en hel rafte. Lad den nederste ende hvile på jorden, og bind den øverste ende fast i den højde, du foretrækker. Som regel er 110 cm passende.

02
Tilpasning og montering af rafter 4 Trin

De lange rafter klemmes fast mellem pæleparrene, som derefter bindes stramt sammen.

Tidligere bandt man med gran- eller enebærkviste, som man vred rundt, til de kunne bøjes uden at knække. Det krævede øvelse og var langsommeligt, men heldigvis er galvaniseret ståltråd (bindetråd) kommet til. Det er nemt at arbejde med, og det ruster ikke.

1

Første rafte (A1) lægges på. Sav den til, så den passer mellem de første to pælepar plus et passende overskud, som skal stikke ud i enderne. Den ene ende af raften hæves med en smule ståltråd i den frie ende.

2

Sådan binder du. Bind ståltråden en gang rundt om den bagerste pæl (C), kryds tråden mellem pælene, og sno den om den forreste pæl (B). Stram til, og sno enderne sammen, før du klipper dem af.

3

Fortsæt med at lægge stadig længere rafter på. Sørg for, at der er ca. 10 cm’s luft imellem rafterne i den ende, der er starten af hegnet. Brug stadig længere rafter, og bind ved alle pæleparrene, så rafterne bliver, hvor de skal. Når du har fået lavet en vifte på 6-8 rafter, skulle du være klar til at lægge den første hele rafte (A7) på ca. tre meter på.

4

Nu kører det. Fortsæt med at lægge hele rafter på. Du kan nøjes med at binde ved to af pæleparrene. Det er rigeligt til at holde rafterne på plads og pælene sammen.

03
Sådan laver du et hjørne 2 Trin

1

Den ene af de to pæle i et hjørne skal stå forskudt, så der kan komme rafter ind fra to sider. Bind mellem alle rafterne; så bliver hjørnet utrolig stabilt.

2

Når hjørnet er bundet færdigt, saves rafteenderne af, så de flugter lodret.

04
Nem “låge” 1 Trin

1

Har du brug for at kunne komme ind og ud af det indhegnede område, skal du have en dør eller låge, der passer i stilen. I Norge løser man det med en lille “stige” af to lodrette rafter med 3-4 raftestumper på tværs, der sættes ved siden af hegnet. Selve “lågen” består af lange rafter, der placeres på “stigens” trin. Enkelt, hurtigt og nemt.

Materialer

  • 3 meter lange rafter (A)
  • 2 meter lange tilspidsede granpæle til stolper (B og C)
  • 2 mm galvaniseret bindetråd

Pæle og rafter kan findes på nettet, fx hos www.rafte-hegn.com. Regn med tre pæle og tre rafter pr. løbende meter hegn.

Specialværktøj

  • Jernrør til pælehullerne

Tidsforbrug

Tidsforbruget afhænger af jordbund, terræn og antallet af hjørner, men regn med 2-3 dage til 10 m hegn.

Pris

Under 2.000 kr. for 10 m hegn.

Sværhedsgrad

Princippet er enkelt, men teknikken skal du lige lære. Derfor ligger sværhedsgraden midt på skalaen.

Tegning

3D-model

3D-model

Nordisk naturhegn

Raftehegn som vores forfædre byggede det!

Åbn 3D-model

3D-model

Opmåling og stolper

De lodrette pæle er stukket 60 cm ned i jorden, og pælene er sat med 75 cm’s afstand.

Åbn 3D-model

3D-model

Hegnets overkant afsættes

En hel rafte bindes med den øverste ende fast i 110cm højde, og den anden ende hviler på jorden.

Åbn 3D-model

3D-model

En hjørne samling af raftehegnet

Pæle i hjørnet står forskudt så der kan komme rafter ind fra to sider.

Åbn 3D-model

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hegn