Rafterne sættes sammen ved hjælp af store søm og en sømpistol

Byg et naturligt hegn af rafter

Et hegn behøver ikke bestå af høvlede brædder i fyrretræ. I de nordiske lande er der masser af grantræer, og rafter af grantræ er et godt alternativ til hegnsbrædder. Det er nemt at bygge med rafter, de holder i mange år, og de ser godt ud, også når de ældes og patinerer i vind og vejr.

Rafter til hegn

Træerne fældes i de store skandinaviske skove, derefter udvælges de træer, der egner sig bedst til rafter.

Mange varianter af rafter

Rafter fås i mange varianter, og et raftehegn kan bygges på mange måder. Rafter med bark er en klassiker. Det giver hegnet et unikt udtryk, og samtidig beskytter barken rafterne mod fugt og råd. Et hegn af rafter kan bygges med rafterne monteret vandret eller lodret eller på skrå. Granrafter monteres stolper af eksempelvis trykimprægneret fyrretræ.

Rafter med bark holder i mange år

Sammenlignet med et lamelhegn eller et hegn af trykimprægnede brædder er et hegn af rafter en relativt bekostelig affære, der sagtens kan koste mindst 500 kroner per meter. Den store fordel ved raftehegnet, særligt rafter med bark, er, at det holder i mange år. Et raftehegn af granrafter kan godt holde i op mod 30 år.

LÆS MERE OM: Raftehegn

Du skal ikke vedligeholde rafter

Bygger du dit hegn i rafter med bark på, skal du ikke vedligeholde hegnet, som du skal med næsten et hvilket som helst andet hegn. Er der ikke bark på rafterne, skal de beskyttes med træbeskyttelse hvert forår. Rafter er også et godt valg, hvis du vil have et hegn, som det er svært at kigge igennem.

Granrafter er bedst

Der er forskel på træ, og når det kommer til rafter, betaler det sig at gå efter det gode træ. Rafter af fyrretræ er billigere, men de er heller ikke lige så holdbare. Træets ved er åben i sin struktur, og derfor angribes det lettere svamp og insekter. Granrafter er fast og nopret i træet, og derfor giver det et mere holdbart hegn.

Rafter til hegn: Granrafter

Rafter af gran holder bedst, da træets struktur er mere lukket og dermed bedre beskyttet mod svamp og insekter.