Vedligeholdelsesfrit hegn med zink og stålstolper

Hvis du vil være sikker på, at dit hegn holder resten af livet, skal du bygge det så solidt som muligt af langtidsholdbare materialer. Med galvaniserede stolper støbt i beton og en beklædning af trykimprægnerede brædder med en beskyttende zinkkappe foroven behøver du ikke tænke på nyt hegn mere.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 uger
Pris
55.000 kroner

Intro

Stolperne er helt afgørende for, at dit hegn får en lang levetid.

Her er stolperne af galvaniseret stål, der stort set er uforgængeligt. De er specialdesignede og lavet hos en smed, der bl.a. har svejset tre sæt “metalvinger” fast på hver stolpe - foroven, forneden og i midten - så det er nemt at fastgøre tværgående reglar, som beklædningsbrædderne monteres til.

De specialdesignede stolper har gjort hegnet dyrere end et med stolper af trykimprægneret træ, men det er prisen værd, for nu behøver familien her ikke tænke mere på hegn.

Vejledning

01
Sådan er hegnet bygget 6 Trin

Hegnet her er 28 m langt, og der er i alt 17 stolper, som skal støbes fast i beton. Stolperne støttes midlertidigt med såkaldte galger i en uges tid, indtil betonen er tør, og beklædningsbrædderne kan sættes op.

1

Grav ud til stolperne. Her er først fjernet en hæk, og murersnorene markerer, hvor hegnet skal være. Stolperne skal placeres med en afstand på 166 cm. Hullerne er ca. 90 cm dybe.

2

Placér stolpen i hullet, så den står på linje med murersnoren. Fastgør en tværstiver midlertidigt nederst til stolpen, så den er lettere at justere, så den står i lod.

3

Der monteres tre reglar mellem hvert sæt stolper, i første omgang foroven og i midten. Forneden støttes stolperne af galger, der holder stolpen på plads i lod, 70 cm nede i hullet.

4

Støb stolperne fast. Bland betonen efter anvisningen, og hæld den ned omkring stolperne. Betonen vibreres, så evt. lufthuller, og tørrer en uges tid. Imens saves beklædningsbrædderne til med et 45-graders snit forneden, så vand kan løbe af.

5

Montér de malede beklædningsbrædder. Her sættes de op med en på to-metoden. De fastgøres til reglarne med udendørs skruer, et fag ad gangen, efter en skabelon.

6

Næsten færdigt. Der mangler kun en zinkliste foroven og det sidste lag maling.

Materialer

  • Galvaniserede stolper, 100 x 100 mm, 240 cm lange
  • Stolpebeton
  • 45 x 95-mm-reglar
  • Beklædningsbrædder, 25 x 150 mm, 168 cm lange
  • Udendørs skruer
  • Heldækkende træbeskyttelse
  • Zinkkapper

Specialværktøj

  • Murersnor
  • Cementblander

Tidsforbrug

Ca. 3 uger.

Pris

Ca. 55.000 kr. for 28 m hegn.

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med at sætte stolperne, så er der ikke de store ben i at sætte beklædningen op.

Tegning

Hegnets konstruktion

Hegnet består af specialdesignede, galvaniserede stolper, som er støbt fast i jorden. Det beklædes med trykimprægnerede brædder med en på to-metoden. Brædderne fastgøres til tværgående reglar, der er sat op mellem alle stolper - tre styks - foroven, forneden og i midten.

Hegnets konstruktion

Video

Led vandet væk fra endetræet

Tips & Tricks

Langtidsholdbare materialer

Det betaler sig at gå efter materialer, der holder lang tid og har en beskyttende og styrkende effekt, hvis du ønsker et hegn med lang levetid.

TRYKIMPRÆGNERET TRÆ er behandlet med midler mod råd og svamp, så det bedre kan modstå fugt, og har en lang levetid. Træet er samtidig forholdsvis billigt. Der findes også træsorter med et naturligt højt olieindhold, fx teak og mahogni, der klarer udelivet godt, men disse sorter er betydeligt dyrere.

TRÆBESKYTTELSE er en afgørende faktor for, at dit træværk holder så lang tid som muligt. Og jo mere pigment der er i træbeskyttelsen, jo bedre beskytter den træet, så en heldækkende maling er et godt valg. Husk at vedligeholde den malede overflade, så den altid er tæt. Er der små revnedannelser, er det tid til at male igen.

STOLPER I GALVANISERET STÅL holder for evigt. De er noget dyrere end fx trykimprægnerede stolper, men er prisen værd, hvis du går efter lang levetid. Stolperne til hegnet her er specialdesignede og bestilt hos en smed, der har svejset dem og galvaniseret dem.

EN BESKYTTENDE SKINNE, fx i zink eller aluminium, der monteres på toppen af hegnet, er en rigtig god investering. Endetræet er træets svage punkt, fordi det er mere “åbent” og udsættes for meget fugt, hvis det ikke beskyttes.

BETON omkring stolperne gør, at de står bundsolidt. Det giver stabilitet til hele hegnet og er også med til at øge holdbarheden. En betonblanding, der blot skal blandes med vand, gør det nemt at arbejde med.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...