Byg massivt egehegn til spotpris

Køber du egetræsskaller fra et savværk, kan du bygge et flot, levende egehegn med en lang holdbarhed. Prisen for et 2 meter højt egehegn er kun ca. 600 kr. pr. meter.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 uger
Pris
600 kroner/m
Egehegn til spotpris

Egeplankerne afbarkes før brug og håndsorteres, så de uregelmæssige former kommer til at passe sammen.

Intro

Egetræsskallerne monteres til et træskelet af trykimprægnerede stolper og tværstivere, når de uregelmæssige planker er afbarket og sorteret, så de passer sammen. Det er hårdt arbejde at afbarke – til gengæld bliver resultatet et flot og unikt egehegn.

LÆS OGSÅ: Byg et raftehegn

Billige egetræsskaller fra savværket

Egetræsskaller er et restprodukt fra savværker – afskær, som de kasserer, fordi plankerne ikke holder målene i tykkelsen.

Typisk er der en del bark på egetræsskallerne. Derfor er det en god idé at afbarke dem, inden du bygger egehegn af dem. Barken vil nemlig tørre og falde af før eller siden. Og det er ikke så hensigtsmæssigt, at barken falder af, når du først har monteret træet, da der kan opstå huller, hvor barken har været

Hent gør det selv-vejledning og få opskrift på massivt egehegn

I denne gør det selv-vejledning får du en komplet materialeliste til egehegnet, og så viser vi dig, trin for trin, hvordan du:

  • sætter stolperne op
  • afbarker og monterer plankerne

Der er ingen dele af processen, som er svære, men du skal være omhyggelig med stolperne og sørge for, at de står solidt.

Vejledning

01
Stolperne sættes op 10 Trin

Når skellet er ryddet, skal der bygges et træskelet. Det består af trykimprægnerede stolper, der forbindes med tværgående stivere, såkaldte løsholter.

For at hegnet bliver lige, skal det sættes efter en snor, der spændes ud mellem den første og sidste stolpe, så de øvrige stolper kan rettes ind på linje efter snoren.

Vær omhyggelig med at placere stolperne fuldstændig lige, og sørg for, at de står solidt, for egeplanker er tunge.

TØRBETON

Du kan også vælge at stabilisere dine stolper med tørbeton, som hældes ned i bunden af hullet sammen med lidt vand, der får betonen til at hærde.

1

Grav huller til stolperne. Her bruges et pælebor efter først at have stukket kanten af hullet med en spade. Skal du bygge et langt hegn, kan du overveje at leje et motoriseret pælebor.

2

De to endestolper skal stå præcis i lod begge veje. Det er nemmest at se, hvornår stolpen står helt lige, hvis du spænder to vaterpas fast på siderne.

3

Stolpen stampes fast ved at smide grus i hullet, når stolpen står lige. Gruset stampes her med et kraftigt vandrør, og når det nederste lag er stampet, fyldes der mere grus i, der også stampes. Tjek løbende, at stolpen står lige.

4

Spænd snor ud mellem endestolperne, når de står perfekt. Du skal spænde to snore ud - en ca. 30 cm over jorden og en i hovedhøjde. Snorene skal sidde helt stramt, da de er rettesnor for de øvrige stolper.

5

De øvrige stolper placeres med en afstand på ca. 2 meter. Stolperne rettes ind efter snorene - helt tæt på, men uden at røre - så de står snorlige. Tjek med vaterpasset, at de står i lod.

6

Sæt tværstivere op mellem stolperne, når alle stolper er på plads. Sav dem til i overmål i første omgang, mens du måler op. Den øverste skal her placeres 180 cm over jorden, den nederste 40 cm over, målt fra tværstiverens overkant.

7

Sav tværstiverne til på nøjagtige mål. Længden varierer en smule, da afstanden mellem stolperne ikke er præcis den samme. Det går fint med en god håndsav.

8

Montér vinkelbeslag på tværstiverne, inden de monteres mellem stolperne. Tjek med en vinkel, at beslagets lodrette del flugter med tværstiverens endesnit.

9

Skru tværstiverne fast til stolperne. Det er en god idé at mærke op på stolperne, hvor overkanten af tværstiverne skal sidde. Vinkelbeslagene fastgøres med skruer, der passer til.

10

Tværstiverne placeres vandret. Her gøres det lidt forskudt, da grunden skråner. Fastgør først tværstiveren i venstre side 40 cm over jorden. Når den ligger vandret, fastgøres den i den anden side.

02
Plankerne afbarkes og monteres 8 Trin

Plankerne afbarkes med en båndkniv - en lang, bred klinge med et skarpt skær og to håndtag i enderne. Knivens blad placeres med en vinkel på ca. 15-20 grader på træet og trækkes ind mod dig selv. På de nemmeste planker - hvor der kun er bark på kanten - kan du få barken af i et langt stykke. På de svære planker med bark på fladen kan det tage op til et kvarter.

Inden du monterer plankerne, er det smart at afbarke dem. Barken vil alligevel falde af før eller siden, så du får det flotteste og tætteste hegn ved at bygge med planker uden bark.

Plankerne skal monteres til træskelettet i to lag - inderst og yderst. Du bliver nødt til at parre plankerne på forhånd, så du får skabt en sammenhængende flade på trods af deres forskellige former. Kunststykket er at skabe et “levende” hegn, hvor der også er plads til de meget uregelmæssige planker.

1

Plankerne afbarkes med en båndkniv, der trækkes ind mod dig selv i plankens længderetning. Det er hårdt arbejde, men du kan trøste dig med, at hegnet bliver både flot og billigt.

2

Sav plankerne til med et skråt snit i bunden, så vandet kan løbe af. I den anden ende saves de til på længden i godt overmål, så du har lidt at give af. Plankerne saves først endeligt til, når alle er monteret.

3

Klods en retskinne op i bunden, så den ligger vandret op ad stolperne. Så stiller du blot plankerne på retskinnen, når de skal monteres. Så er du sikker på, at de holder underkant.

4

Skru den første planke fast. Den flugter nogenlunde med stolpens yderside. Planken fastgøres med 2-3 skruer, 5 x 80 mm, top og bund, afhængigt af hvor bred planken er.

5

Fastgør de næste planker. Du skal på forhånd beslutte, hvilke planker der skal monteres uden på de inderste, så du kan tilpasse afstanden imellem dem. Det er nødvendigt, da plankerne er ret uens i formen.

6

Giv plankerne til det yderste lag et nummer hver, og skriv det på tværstiveren, hvor planken skal sidde. Det er meget lettere at holde styr på, når du nummererer plankerne.

7

Sav plankerne til i toppen, når det inderste lag er på plads, så hegnet får en lige linje foroven. Der saves efter en snor, som er sat op mellem de to yderstolper. Det er nemmest med en dyksav med føringsskinne.

8

Montér de yderste planker med 6 x 100 mm skruer, når det inderste lag planker er på plads. Når alle planker i det yderste lag er monteret, saves også disse planker til i toppen med dyksav og føringsskinne.

Materialer

  • Stolper, trykimpr.
  • Reglar, trykimpr., 45 x 95 mm, til tværstivere
  • Egetræsskaller
  • Rustfri A4-skruer, 5 x 80 og 6 x 100 mm
  • Vinkelbeslag + tilhørende skruer

Specialværktøj

  • Rundsav med føringsskinne

Tidsforbrug

Ca. 2 uger i alt - heraf 2 dage til at rydde skellet og sætte stolper op og 4 dage til at sætte egetræsplankerne op. En uges tid tog det at afbarke plankerne - i mindre portioner, da det er hårdt arbejde.

Pris

Ca. 600 kr. pr. meter.

Sværhedsgrad

Der er ingen dele af processen, som er svære, men du skal være omhyggelig med stolperne og sørge for, at de står solidt.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Hegn