Sådan bygger du et raftehegn

Det klassiske hegn af granrafter og egestolper er fra naturen beskyttet mod råd og svamp, og bygger du det rigtigt, har du et flot hegn i masser af år.

I en tid med kilometer efter kilometer af præfabrikerede hegn i trykimprægnerede lameller lyser et klassisk hegn af barkede granrafter op. Det er klassisk, det er naturligt, det er råt. Og selv om du stræber efter at bygge det så velordnet og regelmæssigt som muligt, sikrer de naturskabte rafter altid rig variation i det færdige hegn.

Og overraskende nok er raftehegnet utrolig holdbart, selv om du hverken giver det olie eller træbeskyttelse, men blot lader det stå i vejr og vind år efter år – hvis du har rejst det rigtigt.

Stolperne er det svage punkt

Granrafterne med bark er fra naturens side godt beskyttet mod råd og svamp, og de vil typisk holde mindst 25 år uden nogen form for hjælp. Stolperne er det svage punkt. De knækker ofte nede ved jorden, før rafterne giver op.

Derfor er du nødt til at sætte rafterne op på stolper af god kvalitet – enten trykimprægnerede fyrrestolper af første klasse eller endnu bedre: stolper i eg eller robinie, der lige som rafterne er godt beskyttet fra naturens hånd og overlever lige så længe nede i jorden, som granrafterne klarer sig oppe i luften.

LÆS OGSÅ: Forlæng levetiden på dit hegn med stolpehatte

Tag højde for rafternes variationer

Hvis dit raftehegn også skal stå flot og stabilt i de mange år, rafter og stolper kan klare, så bør du følge de gode råd, som hegnsmændene her giver, når du rejser det. De skyder genveje, der gør det let at skabe de ensartede, regelmæssige felter – og så tager de gennem hele deres arbejde højde for, at naturen har givet rafterne store variationer.

Overskud fra rigtig skovdrift

Rafterne høstes for at skaffe plads til de rigtige træer i plantagen.

De “ægte” hegnsrafter med bark var før i tiden affald - unge selvsåede grantræer, der blev ryddet for at skaffe plads til de træer, der skulle vokse sig store og værdifulde. I dag får du nok de bedste rafter fra Rumænien, hvor de på højtliggende skråninger plantes og høstes til formålet.

Granrafter er ofte et biprodukt, når skoven tyndes ud.

GRANBARK ER FAST OG NOPRET.

Det er den, du skal gå efter. Granens celler er lukkede og fyldt med harpiks og godt rustede til at stå imod naturens nedbrydning.

FYRREBARK ER FLOSSET og blakket.

Rafter af fyr skal du undgå. Fyrrens ved er åben i sin struktur og angribes hurtigt af insekter og svampe, efter at den er fældet.

Stolper på rad og række

Ved at stille stolperne i lige rækker med fast afstand og højde giver du det livlige hegn en fast struktur.

Det er med stolperne, du tegner hegnets fremtid. Her er det dumt at sjuske, fejl er ikke til at rette op på, og det er alt for besværligt at skifte en rådden stolpe ud.

Du rejser de to yderste stolper først, bringer dem fuldstændigt i lod og i ret højde - og siden retter du alle de øvrige stolper til efter de to yderste.

Stolperne sættes på linje, uanset om rafterne sættes i “lommer”, hvor hver sektion holdes på skiftevis den ene og den anden side, eller om de sættes i “løbende overlap”, hvor alle sektioner krydser fra ydersiden af en stolpe til inder siden af den næste.

Skal hegnet være 180 cm højt, graves stolperne 90 cm ned. Ved 200 cm skal stolperne 100 cm ned i jorden.

Skråner jorden, kan du tilpasse højden ved at trappe ned for hver sektion.

Vandret foroven

Selv om terrænnet skråner, lægger du rafterne vandret og sætter toppen af stolperne lige højt. Falder terrænet meget, kan du trappe ned sektion for sektion - stadig med vandrette rafter.

Højden slås på plads

Den smarteste måde at ramme den helt rigtige højde er at sætte stolperne 3-5 cm for højt og banke dem det sidste stykke ned med en mukkert.

Let og præcis afstand mellem stolperne

Afstanden mellem stolperne vælges, så alle sektioner er lige brede. De 220 cm lange rafter bør gå mindst 3 cm forbi stolpen, så de skjuler den lidt og ikke flækker. En nem måde at sikre en ensartet afstand mellem stolperne er at rette dem ind efter en rafte kortet af i ret længde.

Helt præcist i lod

De yderste stolper sætter du omhyggeligt i lod, før du spænder en snor ud mellem dem i top og bund. De næste stolper retter du ind efter snorene, og med et langt vaterpas får du hver stolpe i lod på alle ledder.

Rafter i tætte felter

De uregelmæssige rafter sømmes sammen, så de danner en tæt flade, der holder sig flot i mange år. Vi sætter her rafterne vandret og tæt sammen.

Så kan vi sætte dem direkte på stolperne, og vi kan rette dem til efter hinanden, presse de skæveste på plads og sømme dem sammen med korte mellemrum. Det gør hegnet tæt og pænt - ikke bare nu, men mange år frem.

Rafterne skydes fast med 100 mm galvaniseredesøm. Det kræver en stor trykluftpistol. Den er helt uundværlig, så du må ud og købe eller leje den!

Rafterne vendes skiftevis med den tynde ende den ene og den anden vej, og ved at bryde det faste mønster retter du op på små skævheder. Vender du de nederste samme vej, kan du få hegnet til at lukke tættere ned mod en skrå grund.

Bræt letter placering

For at få alle rafter i en sektion til at begynde i samme linje, skruer du et bræt op, så det ligger 3-5 cm forbi stolpen. Rafterne stødes mod brættet, før de skydes fast.

Vigtige ekstra skud

Rafterne skydes først fast i stolperne i hver ende, men for at rette dem til og holde dem tæt sammen - både ved opsætningen og fremover - skydes de også sammen med raften nedenunder. Rotér rafterne, så de ligger så plant som muligt. Kommer store knaster i vejen, hugger du dem af med en lille økse.

Lynhurtig tilskæring

Rafterne skæres først til i længden, når en hel sektion - eller hele hegnet - er sat op. Det går hurtigt, og resultatet bliver flot og tilpas præcist, når du med kædesav skærer en hel sektions frie ender af i ét snit efter en lodret streg.

Gem de små til sidst

Rafterne føjes på skift til med den tykke ende til højre eller venstre. Tjek jævnligt, at de ligger rimeligt vandret, og gem nogle tynde rafter til sidst, så sektionen kan ramme den ønskede højde.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Hegn