Rafterne med bark har bevaret den beskyttelse mod insekter og svampe, som de fra naturens hånd er udstyret med.

Rafterne med bark har bevaret den beskyttelse mod insekter og svampe, som de fra naturens hånd er udstyret med.

I en tid med kilometer efter kilometer af præfabrikerede hegn i trykimprægnerede lameller lyser et klassisk hegn af barkede granrafter op. Det er klassisk, det er naturligt, det er råt. Og selv om du stræber efter at bygge det så velordnet og regelmæssigt som muligt, sikrer de naturskabte rafter altid rig variation i det færdige hegn.

Og overraskende nok er raftehegnet utrolig holdbart, selv om du hverken giver det olie eller træbeskyttelse, men blot lader det stå i vejr og vind år efter år – hvis du har rejst det rigtigt.

Stolperne er det svage punkt

Granrafterne med bark er fra naturens side godt beskyttet mod råd og svamp, og de vil typisk holde mindst 25 år uden nogen form for hjælp. Stolperne er det svage punkt. De knækker ofte nede ved jorden, før rafterne giver op.

Derfor er du nødt til at sætte rafterne op på stolper af god kvalitet – enten trykimprægnerede fyrrestolper af første klasse eller endnu bedre: stolper i eg eller robinie, der lige som rafterne er godt beskyttet fra naturens hånd og overlever lige så længe nede i jorden, som granrafterne klarer sig oppe i luften.

Tag højde for rafternes variationer

Hvis dit raftehegn også skal stå flot og stabilt i de mange år, rafter og stolper kan klare, så bør du følge de gode råd, som hegnsmændene her giver, når du rejser det. De skyder genveje, der gør det let at skabe de ensartede, regelmæssige felter – og så tager de gennem hele deres arbejde højde for, at naturen har givet rafterne store variationer.

Overskud fra rigtig skovdrift

Rafterne høstes for at skaffe plads til de rigtige træer i plantagen. De “ægte” hegnsrafter med bark var før i tiden affald – unge selvsåede grantræer, der blev ryddet for at skaffe plads til de træer, der skulle vokse sig store og værdifulde.

Granrafter er ofte et biprodukt, når skoven tyndes ud.

Granrafter er ofte et biprodukt, når skoven tyndes ud.

I dag får du nok de bedste rafter fra Rumænien, hvor de på højtliggende skråninger plantes og høstes til formålet.

GRANBARK OG FYRREBARK
GRANBARK ER FAST OG NOPRET. Det er den, du skal gå efter. Granens celler er lukkede og fyldt med harpiks og godt rustede til at stå imod naturens nedbrydning.
FYRREBARK ER FLOSSET og blakket. Rafter af fyr skal du undgå. Fyrrens ved er åben i sin struktur og angribes hurtigt af insekter og svampe, efter at den er fældet.

LÆS OGSÅ: Forlæng levetiden på dit hegn med stolpehatte

Gå efter de bedste stolper

Stolperne er hegnets sårbare led, så her er det dyrt at spare. At skifte en enkelt rafte ud, fordi den er er blevet træt, er nemt – noget helt andet er det at skifte en rådden stolpe ud. Derfor er der mening i at købe stolper, der holder lige så længe som rafterne, men det er en pæn investering.

Den billige, trykimprægnerede stolpe til 80 kroner lever typisk 6-10 år. En god egestolpe til 400 kroner holder op til 20 år, mens robiniestolpen til 500 kroner typisk klarer 30 år.

Egestolperne her er 14 cm tykke og holder normalt op mod 20 år.

Egestolperne her er 14 cm tykke og holder normalt op mod 20 år.

DOWNLOAD HELE ARTIKLEN og se, hvordan du bygger et flot, råt og holdbart raftehegn.