Bomstærk låge

Her er en låge, der med garanti aldrig kommer til at hænge. Se her, hvordan du med krydsende lister gør din havelåge bomstærk.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
500 kroner

Stolperne er beklædt med færdigkøbte metalhætter. Lågen holdes lukket med et lågeoverfald.

Intro

Lågen virker let og elegant med den fine krydsbeklædning, der samtidig gør den meget stærk.

Overliggeren er lavet af mørkt hårdt træ, der giver en fin kontrast til det hvide.

En låge kan let komme til at hænge, hvis konstruktionen ikke er stærk nok. Det undgår du, hvis du bygger den her, der er konstrueret efter samme princip som krydsfiner. De to lag krydsende lister gør, at rammen ikke giver sig en millimeter, selv hvis nogen skulle få lyst til en svingtur på den. Den er bomstærk.

Det ene lag lister ligger inden i rammen, det andet lag lister ligger udenpå og går ud til rammens yderkanter, så listerne både er skruet sammen med det inderste lag lister og selve rammen. Det giver stor stabilitet til lågen. Men selv om den er solidt bygget, er den samtidig let og elegant at se på.

Det er også vigtigt, at stolperne står solidt. Derfor er de støbt fast i udgravede huller med tørbeton. Der er lavet to klodser om hver stolpe som to ankre, det giver maksimal støtte. Når stolperne er støbt fast, skal betonen hærde i mindst et døgn, inden lågen hængsles på.

Vi har også samlet en række links om havelåger til inspiration.

Vejledning

01
Byg lågen 7 Trin

Når du har savet delene ud, skal du i gang med at bygge lågen. Det er smart at samle lågen på en plade med vinkelrette hjørner, så du nemt kan tjekke, at lågen også bliver vinkelret.

Først samles rammen, som derefter fyldes ud med lister. De placeres på skrå med den samme afstand imellem. Når rammen er fyldt ud, skal du montere den samme type liste den modsatte vej, så der dannes et fletmønster. Det andet lag lister gøres både fast til rammen og det første lag lister og er det, der giver lågen sin kraftige styrke.

1

Lågerammerne samles. Læg delene på en plade med vinkelrette hjørner, og spænd listerne fast med skruetvinger, mens der skrues.

2

Sæt to skruer i hvert hjørne. Her bruges 5 x 70 mm skruer. Det er en god idé at bore for.

3

Fyld lågen med lister. Start med de længste lister (D). De to lister, der rammer hjørnerne, skal skæres på 90 grader, så de passer ind i hjørnet. Brug afstandsklodser, når listerne lægges ud, så du får den samme afstand mellem dem.

4

Fastgør de resterende lister til rammen med 5 x 70 mm skruer. Listerne (D, E, F, G og H) spændes fast med tvinger, mens de skrues fast gennem rammen.

5

Vend nu lågen, og læg listerne (J, K, L, M og N) ud på den anden side. Marker, hvor de skal skæres til langs lågerammens yderkanter, og skær dem til.

6

Skru listerne fast til rammen og de krydsende lister med 4 x 35 mm skruer. Også her bruges tvinger til at fastholde listerne med, mens der skrues.

7

Mal lågen to gange med heldækkende træbeskyttelse. Skru to hængsler på lågen, og den er klar til at blive hængt op.

02
Sæt stolperne op 5 Trin

1

Mål ud, hvor stolperne (A) skal graves ned, og bank et par pinde i jorden. Beregn 1 cm’s afstand på hver side af lågen ud til stolperne. Du kan evt. afkorte en liste, der passer med afstanden mellem stolperne, så du har den at måle med.

2

Stolperne (A) placeres i hullerne. Tjek, at de står helt lige. Hullerne laver du lettest med et pælebor. Hæld lidt småsten i hullerne, inden du placerer stolperne. Det dræner.

3

Tjek, at stolperne er helt i lod, og hæld beton ned i bunden omkring stolperne. Du kan evt. sætte en liste med den rette stolpeafstand fast mellem stolperne, mens du hælder beton i hullerne.

4

Hæld vand i hullet til tørbetonen. Fyld jord ovenpå, som stampes godt. Hæld så mere beton ned i hullet, så der dannes to ankre omkring begge stolper. Hullet fyldes op med jord til sidst. Lad stolperne stå et døgn, så betonen kan tørre.

5

Mal stolperne et par gange med heldækkende træbeskyttelse. Det er nemt at komme til med rullen nu. Giv først en gang grundingsolie.

03
Monter lågen 4 Trin

Nu er lågen klar til at blive sat op. Når du skal montere den til stolperne, skal du sørge for, at der er lidt afstand mellem lågen og stolperne, så lågen kan åbne og lukke, men også for at gøre plads til de hængsler, som lågen skal fastgøres med. Det er lettest at bestemme lågens placering og rette den til, hvis du først sætter den midlertidigt op med skruetvinger.

Øverst på lågen beskyttes listernes endetræ med en overligger. Her har vi valgt en overligger i mørkt træ for at fremhæve den og skabe lidt kontrast til alt det hvide. På toppen af stolperne monteres metalhætter, der beskytter stolpeenderne, så de holder længere.

1

Monter lågen til stolperne. Sæt lågen fast på stolperne med et par skruetvinger. Brug et par lister med en tykkelse på 10 mm til at holde afstand mellem låge og stolper, så du kan få plads til hængslet, og lågen kan åbne.

2

Hold hængslerne op på stolpe og låge, og marker skruernes placering. Skru dem fast med 4 x 40 mm skruer.

3

Spænd overliggeren fast med et par tvinger, og skru den fast oven på lågen med 4 x 40 mm skruer.

4

Sav stolperne af ca. 8 cm over lågen, så du kan montere de to beskyttende hætter på stolperne.

Materialer

70 x 70 mm trykimprægnerede stolper:
• 2 stolper (A) a 200 cm

19 x 95 mm brædder:
• 2 rammesider (B) a 66 cm

19 x 45 mm lister:
• 2 rammesider (C) a 109 cm
• 3 lister (D) a 97,8 cm
• 2 lister (E) a 76,8 cm
• 2 lister (F) a 57,8 cm
• 2 lister (G) a 39 cm
• 2 lister (H) a 19,8 cm
• 3 lister (J) a 111 cm
• 2 lister (K) a 96,9 cm
• 2 lister (L) a 77,7 cm
• 2 lister (M) a 58,7 cm
• 2 lister (N) a 39,7 cm

26 x 70 mm nyatoh e.l. hårdt træ:
• 1 overligger (P), 75 cm

Desuden:
• Tørbeton
• 4 x 35, 4 x 40 og 5 x 70 mm skruer
• 2 hængsler til døre, 70 x 190 mm
• 1 lågeoverfald
• 2 hætter til stolper, 70 x 70 mm
• Grundingsolie og træbeskyttelse

Tidsforbrug

1-2 dage.

Pris

Cirka 500 kroner

Sværhedsgrad

Det er ikke svært at bygge denne låge, der er helt uden besværlige samlinger.

Tegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havelåge