Byg en klassisk havelåge med Z-skelet

Håndværkeren viser i denne video, hvordan du bygger en klassisk havelåge med et Z-skelet. Lågen tappes sammen, så du helt undgår brugen af klodsede metalbeslag.

Til skelettet bruger han 50 x 100 mm imprægneret fyr. Han starter med at måle længden op til det øverste stykke i Z-skelettet. Dette mål er 2 cm kortere end afstanden mellem de to stolper, som lågen senere skal placeres imellem. Det vil sige, at hvis du har en afstand på 108 cm mellem stolperne, skal lågen have en bredde på 106 cm.

Tømmeret skæres af i den rigtige længde med et 15 graders smig den ene ende. Det er den ende, der skal vende mod åbningssiden. Den skrå afskæring gør, at lågen får tilstrækkelig frigang. Grunden til, at lågen skal være 2 cm smallere end afstanden mellem stolperne, er, at der skal være plads til lågens frigang – altså 2 cm luft fra lågen til stolpen i åbningssiden.

På samme måde måles og skæres det andet stykke over, og det kontrolleres selvfølgelig, at begge stykker er nøjagtig lige lange. For at få det bedste hold på lågens Z-skelet bliver håndværkeren nødt til at lave en stærk støtte. Dertil bruger han to kraftige stykker tømmer, som han placerer på sit arbejdsbord. De to stykker tømmer, som blot er midlertidige, skal lægges helt præcist op. Afstanden skal være nøjagtig ens i begge ender, da støtten bl.a. skal bruges til at afsætte lågens korrekte mål på.

På tømmeret afsætter han først en vinkelret streg, og fra den afsætter han de 106 cm, som lågen skal være bred. Han streger op igen og bruger nu vinklen og vaterpasset til at overføre markeringen til det andet bræt. Dermed er han helt sikker på, at markeringerne bliver ens og vinkelret på de to støttebrædder.

På samme måde overfører han markeringen i den anden ende af støttebrædderne. Når der er streget op i begge ender, lægges lågens over- og underliggere præcist op til markeringerne på støttebrædderne.

Nu vil håndværkeren måle op til de to små hak, den såkaldte sadel, som tværliggeren i Z-skelettet skal hvile i. På den ene tværligger afsættes 2,5 cm fra kanten.Bemærk, at dette mål afsættes i den side, der ikke er skåret i smig. Det er den side, der bliver hængselssiden, når lågen er færdig.

Det samme mål afsættes fra den skråtskårne side på den anden stolpe. Det er den øverste tværstiver modsat hængslerne, når lågen er færdig. Det tværgående stykke tømmer lægges op til den nederste 2,5 cm markering og således, at indersiden berører 2,5 cm markeringen på den anden stolpe.

Nu ligger det tværgående tømmer rigtigt, og håndværkeren streger dets placering op på top- og bundstykket. Fra 2,5 cm markeringen måler han 1,25 cm ind og trækker en streg op til den streg, der markerer tværliggerens skrå placering. Det samme gør han på indersiden af den anden stolpe.

Nu kan trekanterne skæres ud med stiksaven. Gerne med en bred klinge, der er nemmere at save lige med. Årsagen til, at han skærer 1,25 cm ind i stolpen, er, at det svarer til en ottendedel af det 10 cm brede bræt. Denne tradition er en god og sikker tømrerregel til alle trædimensioner, der skal samles på denne måde.

Sæt nu tømmeret godt fast, og brug et skarpt stemmejern til at rense hakkene rene med. Hold stemmejernet med den skrå skæreflade nedad, og stem ganske forsigtigt ud, så du ikke risikerer at stemme det lille nederste hak af.

Før du går videre, skal havelågens top- og bundstykke gøres godt fast til de underliggende støtter. Mål op, så du er sikker på, at top- og bundstykke kommer til at ligge helt parallelt, inden du skruer dem godt fast til støtterne. Brug nogle lange skruer – her 100 mm – så du er helt sikker på, at sidestykkerne ikke kan rokke sig den mindste smule.

Nu skal tværstiveren lægges op og passes til. Håndværkeren streger op, så han kan se, hvor han skal save tværstiveren i smig, og hvor meget han skal save af bunden, så tværstiveren kommer til at passe perfekt ind i de to små hak på top- og bundstykke. Med stiksaven saver han tværstiveren i smig, og til slut saver han det lille hjørne af. Det samme gør han i den anden ende.

Nu kan tværstiveren placeres mellem sidestykkerne. Slå den let på plads med en hammer. For ikke at bruge beslag vil håndværkeren samle lågeskelettet med fire stykker 16 mm rundstok. Med et 16 mm sneglebor skal der bores to huller i hver af samlingerne oppe og nede. Hullerne skal bores forskudt fra hver sin side og gå mindst 4 cm ind i det modstående emne. Gerne lidt mere.

Det er selvølgelig vigtigt, at hullerne ikke placeres over for hinanden. De skal ligge forskudt og bores vinkelret ind. Kontroller med boret, at du er kommet langt nok ind. Håndværkeren har savet 4 stykker rundstok af i 16 cm’s længde.Rundstokkene er af ubehandlet fyrretræ, der udvider sig, når det bliver en smule fugtigt. Dermed er man sikker på, at de sidder virkelig godt fast.

I hullerne og på rundstokkene smøres PU-lim, inden de slås ind.PU-lim skummer op, når det tørrer. Det giver en stærk befæstigelse, men man skal huske at tørre al overskydende lim af med det samme, da det kan være ret besværligt at få af, når det er tørt.

Rundstokkene, der med vilje er skåret et par centimeter for lange, bankes let i, selv om de har samme dimension som hullerne. De stumper rundstok, der rager ud, saves nemt af med en håndsav, hvorefter lågens skelet er færdigt.

Nu mangler vi bare at beklæde den med brædder. Vi har valgt at beklæde skelettet med skiftevis brede og smalle brædder i 19 x 100 mm ubehandlet fyr. Brædderne skæres til, så de passer i længden. Håndværkeren har valgt, at der skal være 2 cm luft mellem stavene, og markerer placeringerne på over- og underligger.

Det første bræt skal monteres. Alle brædder er skåret i en længde, så de stikker 10 cm ud over rammen i både top og bund. Det kontrolleres, at første bræt både stikker 10 cm ud over rammen i top og bund samt sidder 7 cm inde på rammen. Brædderne skrues fast med 4 x 45 mm rustfrie skruer – to oppe og to nede.

Det andet brede bræt placeres i den modsatte side helt ude ved kanten. På den måde går fordelingen af smalle og brede brædder op. De to brædder sørger nu for at holde lågen sammen, og skelettet kan derfor frigøres af den underliggende støtte.I den ene ende slår håndværkeren en liste på mellem de to yderste brædder. Med den monteret kan han nu bare lægge de øvrige brædder op til listen uden at skulle måle placeringen af hvert enkelt bræt. Et smart tip, der gør arbejdet noget hurtigere.

De næste brede brædder monteres, indtil alle de brede brædder er på plads. De smalle kan nu lægges midt imellem de brede og skrues på. Her er det nok med en enkelt skrue de tre steder, hvor hver enkelt stav berører skelettet. Til sidst skal listen blot fjernes, hvorefter lågen er færdig og klar til at blive monteret.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havelåge