5 TIPS: Sådan får du en stærk havelåge

Her får du tømrerens allerbedste opskrift, så du kan bygge en flot og supersolid låge, der aldrig kommer til at hænge.

Havelåger kan irriterende hurtigt komme til at hænge. Derfor har vi spurgt vores tømrer, hvad han gør for at undgå, at det sker. Det viser vi dig her, og følger du hans gode råd, er du sikker på, at lågen holder formen.

Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Lågen her består af en ramme, hvor der er fræset et spor til placering af klinkbrædder. Uanset hvilken type låge, du bygger, er det vigtigt, at du stiver den af med en skråstiver. Den giver lågen stabilitet og er en af de vigtigste ting, du skal gøre for at få en stærk låge.

Det er selvfølgelig også afgørende, hvordan den stolpe, som lågen skal hænge på, sættes fast til fx dit hus. Her viser tømreren en meget solid fastgørelse med gevindstænger i en mur. Skal du montere lågen på et træhus eller et hegn, kan du klare dig med at skrue den fast.

1. Beslag

Tip beslaget lidt ind mod muren

Der skal solide beslag til for at hindre en tung havelåge i at hænge. Hvis du tipper beslaget lidt bagover ind mod muren, mindskes risikoen for, at lågen vil hænge.

2. Samlinger

Skru forsigtigt, og få flotte samlinger

Rammen til lågen laves med smigsamlinger. For at få en perfekt samling er det vigtigt, at du først skruer lidt fra den ene side, derefter fra den anden og så igen fra den første side. Hvis du først kører skruerne helt i bund i den ene side og bagefter helt i bund i den anden, vil den ene side typisk “køre forbi” den anden, og du får en grim samling.

3. Fastgørelse

Stolpen på væggen skal sidde godt fast

Det er meget vigtigt, at stolpen på væggen sidder solidt, så den kan holde den tunge låge. Her har huset en væg af porøse sten, så stolpen fastgøres med gevindstænger i en tokomponent masse (her Fix Ekstra Plus), der sprøjtes ind i væggen. Metoden gør, at stolpen kan fastgøres uden at ødelægge muren.

Har du fx et træhus, kan stolpen fastgøres med franske skruer.

1

Mål op til stolpens placering på væggen. Det er vigtigt, at den sidder helt lige. Marker også placeringen af gevindstængerne, som stolpen skal fastgøres med. Her 4 stk. - det passer til en låge, der er 190 cm høj.

2

Gevindstængerne på 10 mm skæres til med en vinkelsliber. Her har de en længde på 17 cm, så de kommer til at stikke et pænt stykke ud af væggen, og stolpen kan sættes fast på dem.

3

Bor huller i muren og fyld tokomponentmasse i. Rens hullerne fuldstændigt for støv, ellers virker massen ikke. Den stivner hurtigt, så skynd dig at dreje gevindstangen på plads. Hullerne bores med et 12 mm bor.

4

Sæt stolpen på plads på gevindstængerne, når du har boret gennemgående 12 mm huller til dem. Bor bagefter med et spade-bor, fx 30 mm, så der er plads til skive og møtrik. Skær stolpen til i højden inden.

5

Tjek, at stolpen sidder helt lige. Hvis den ikke er helt lige, kan du evt. regulere med klodser mellem stolpe og mur, eller høvle lidt af bagsiden af stolpen.

4. Linjer

Det ser godt ud, når brædderne flugter

Hvis din låge skal bygges i forbindelse med et hegn, der består af vandrette brædder, er det rent æstetisk pænest, hvis bræddernes vandrette linjer flugter. Du kan sikre, at øjet kun ser lige linjer fra hegn til låge ved at placere bundstykket til lågen i den rigtige højde og tegne hjælpestreger på lågens rammeside til bræddernes placering.

1

Klods lågens bundstykke op, så bunden af sporet flugter med underkanten af andet bræt i hegnet. Tjek, at det ligger helt lige. Husk, at lågen skal være min. 1 cm mindre end afstanden mellem stolperne.

2

Fiksér den ene rammeside på hegnet i den højde, som lågen skal have. Tegn nu undersiden af brædderne på hegnet op på rammesiden, så de kommer til at sidde i samme højde.

3

Saml lågerammen med 5 x 100 mm skruer. De skrå smigsamlinger har først fået en gang udendørs trælim, og der er boret for med et 5 mm bor, inden den samles delvist. Topstykket venter vi med.

4

Sæt klinkbrædderne på plads i sporet på rammen, når de er skåret til på længden. Husk, at der skal være lidt luft, så brædderne kan køres på plads. Til sidst skrues toppen af rammen på.

5

Skru brædderne fast med 4,2 x 55 mm A4 terrasseskruer. De har et lille skruehoved, så de ikke er så synlige. Skru skråt ind i sporet. Husk, at tjekke diagonalmål forinden, så du sikrer dig, at lågen er vinkelret.

5. Skråstiver

Skråstiver sikrer stabilitet og en vinkelret låge

Det er vigtigt, at lågen bliver stivet af, så den forbliver vinkelret, og du undgår, at lågen kommer til at hænge. Afstivningen laver du med en skråstiver, der monteres diagonalt på bagsiden af lågen. Den skal gå fra bunden af lågen i hængselssiden til modsatte hjørne. Skær et terrassebræt til, så det passer mellem hjørnerne på rammen.

1

Læg brættet diagonalt på bagsiden af lågen, og tegn op, hvor brættet skal skæres til i den ene ende. Brug fx en stor vinkel eller en retskinne til at lave streger efter. Brættet skal placeres midt på hjørnesamlingen.

2

Skær brættet til i en den ene ende. Her bruger vi en stiksav, da vinklen er for spids til, at kapsaven kan bruges. Sav fra undersiden, så flosser træet ikke så meget.

3

Streg op, hvor brættet skal saves til i den anden ende. Brættet placeres igen diagonalt på lågen med det nysavede hak i det modsatte hjørne. Streg op, og sav så brættet til i den anden ende også.

4

Bank brættet på plads. Skråstiveren skal sidde i spænd mellem hjørnerne for at kunne holde lågen stabilt i vinkel.

5

Vend lågen, og skru skråstiveren fast. Her sætter vi to 4 x 45 mm skruer i hvert bræt ned i skråstiveren. Husk at tjekke længden på skruerne, så de ikke går igennem skråstiveren.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havelåge