Havelåge på den nemme måde

Havelågen her er i al sin enkelhed en smuk måde at byde gæsterne indenfor – og så er den endda endnu enklere at bygge, end den ser ud.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
500 kroner

Intro

Havelågen er det første, vores gæster møder, når de besøger os. Derfor er det ganske vigtigt med en flot havelåge. Og heldigvis er det så nemt at bygge lågen her, at du kan gøre det med de enkleste redskaber og stadig byde velkommen med klassisk stil.

Oven i købet kræver den et minimum af vedligeholdelse, blandt andet fordi du bygger den med skrå oversider, så regnvandet løber af den. Som så ofte ligger der snusfornuft og praktiske erfaringer gemt i de klassiske detaljer, vi først ser som pynt. Og her står lågen i en hæk, ellers er det jo nærliggende at fortsætte til siderne med et stakit i samme stil. Bredden af lågen giver nem passage med cykler og barnevogne. Du kan naturligvis lave den smallere, men ikke bredere, for så begynder den at hænge.

Og du kan sagtens lave lågen højere, det bliver den kun mere stabil af.

Til stolperne bør du altid bruge trykimprægneret træ mærket NTR-A. Lågen selv kan du derimod også bygge af rent træ, som du så selv imprægnerer.

Vejledning

01
Stolperne spidses 2 Trin

Vi begynder med at spidse stolperne til - ikke forneden, som hvis vi ville banke dem ned, men oppe i toppen. De skrå flader vil lede regnvandet væk fra endetræet, og det kan betyde, at stolperne holder sig sunde i mange flere år.

Endetræ suger nemlig vand 25-50 gange hurtigere end resten af et stykke træ, og det her er en billig og klassisk måde at holde træet tørt på, så det holder længere.

I bunden er det derimod vigtigt at bevare den trykimprægnerede flade, så skal stolpen kortes, sker det altid oppe.

1

Stolperne (A) spidses til i toppen med fire snit, så der skabes fire trekantede flader med et fald på 45 grader. Til de første snit streger du hele vejen rundt om stolpen 4,5 cm fra toppen, slår en streg midt på endetræet og markerer de skrå snit.

2

Også de to sidste snit streger du op til - det bliver alt for svært at skære præcist uden hjælpestregerne. TIPS: Har du en stor kap/geringssav, kan du klare snittene med klingen vinklet 45 grader - men streg alligevel op først.

02
Stave og revler 5 Trin

Både stave og revler skærer vi ud af noget af det billigste - og alligevel solide - træ, du kan finde, nemlig trykimprægnerede terrassebrædder.

Toppen af de spidse stave skærer vi til, så spidsen ligger lige i midten - uden at tegne midten op. I stedet skærer vi i præcis 45 grader og sikrer blot, at begge snit ligger lige højt.

I længden skæres stavene først rigtigt til, efter at de er sat på revlerne.

1

Lågestavene (B) skæres til, så de har skrå oversider - og er lidt for lange. Skær dem først ud, så de er 96 cm eller længere. Læg derefter et skråt snit, der starter cirka 6 cm fra enden. Bruger du en håndsav, er skærekassen en stor hjælp.

2

Et nyt skråt snit fra den modsatte kant spidser lågestaven til. I stedet for at forsøge at finde midten af brættet trækker du en streg vinkelret tværs over brættet fra det første snit - hvor den rammer kanten, lægger du det andet snit på 45 grader.

3

De to revler (C) skærer du ud af et enkelt bredere terrassebræt. Ved at lægge snittet på langs gennem brættet lidt skråt, cirka 15 grader, skaber du to skrå flader, som vil lede regnen væk. Med en rundsav går det noget hurtigere.

4

Nu streger du op til stavene (B) på revlerne (C), så du ikke skal måle, mens du gør dem fast. Læg de to revler tæt sammen med bagsiden - den bredeste flade - opad. Sæt 9,5 cm af fra den ene ende, og opdel resten med 12 cm.

5

Tilsvarende streger du af til revlerne på stavene (B). Spænd de ni stave sammen, så toppen flugter. Sæt en streg 6 cm nede - den markerer overkanten af øverste revle - og en streg 73 cm nede til underkanten af nederste revle.

03
Lågen samles 6 Trin

Så kan vi samle lågen af stave og revler. Vi begynder med de yderste to stave, retter til og fylder så de øvrige stave på.

Alle samlinger limer vi med pu-lim, før vi skruer dem sammen. Limen har to funktioner: Den forstærker samlingerne, og den skummer op og fylder samlingen ud, så der ikke kan trække fugt ind i den. Det forlænger lågens levetid, og du behøver ikke at male lige så ofte.

Ved at vende brædderne rigtigt kan du sørge for, at svindrevner især vil komme på siden ind mod revlerne. Ved at se på enden af brættet finder du den side, der vendte ind mod stammens midte. Den kaldes brættets retside, og den vender du ud på lågens forside, som ses mest.

1

Med lim og en enkelt skrue sættes de yderste stave (B) på revlerne (C). Ret lågen i vinkel, og skru en midlertidig skrå liste på revlerne på samme side som stavene. Listen låser delene fast i den rette vinkel.

2

Skrårevlen (D) skæres til mod nederste revle (C) med et 45 graders snit, der hælder 15 grader. Hold derefter skrårevlen som vist, mærk op i den anden ende, og skær den med et tilsvarende snit.

3

Kom lim på enderne af skrårevlen (D), og placer den, så den sidder lige langt inde på de to revler (C). Gør den fast til revlerne med rustfri 5 x 60 mm skruer. Fjern den midlertidige afstivning, så der bliver plads til de resterende stave.

4

De resterende syv stave (B) gøres fast med lim og to skruer i begge revler og i skrårevlen. Det går nemt og hurtigt, for du kan placere stavene efter stregerne på revler og stave.

5

Stavene skæres af i bunden med et enkelt langt snit. 6 cm fra underkanten af den nederste revle slår du en streg på brædderne, som du kan skære efter. Snittet vinkles 15 grader, så stavene er længst på forsiden.

6

Stabelhængslerne gøres fast på revlerne. Spænd dem fast med en tvinge, og sæt korte skruer i de små huller. I det store hul sætter du en bæddebolt, og til den borer du et 8 mm hul hele vejen gennem revlen og staven bagved.

04
Alting samles 3 Trin

Inden vi begynder at grave stolperne til lågen ned, udnytter vi, at lågen ikke bare skal hænges på et eksisterende stakit.

Nu samler vi nemlig lågen med stolperne - ikke bare med hængslerne, men ved at samle alle dele ved hjælp af et par brædder. På den måde kan vi nemlig sætte begge stolper i jorden på én gang og stampe jorden fast omkring dem, så det hele passer sammen, inden vi fjerner de to midlertidige brædder.

Den lette låge her er der ingen grund til at støbe fast i jorden. Den bliver meget stabil ved hjælp af de klamper, vi skruer fast på stolperne i to højder.

1

Lågen hægtes først på den ene stolpe (A) med hængslet. Vi placerer lågen 2 cm fra stolpen og skruer nok-delen af stabelhængslet fast på stolpen med fire 5 x 60 mm skruer. Husk at bore for, så de kraftige skruer ikke flækker træet.

2

Jordklamperne (E) gøres fast på de to stolper med lim og 5 x 60 mm skruer. De nederste sættes helt nede ved bunden af stolpen, de øverste placeres med overkanten 70 cm fra enden af stolpen.

3

Og så samler vi det hele på to lister. Skru først en liste på hver af de to revler. Placer lågen oven på stolperne med 2 cm’s afstand. Skru derefter listerne fast på stolperne.

Når listerne er skruet fast, kan hele herligheden løftes som en helhed.

05
Lågen rejses 5 Trin

Med de to lister skruet på tværs af låge og stolper kan du stille det hele i hullerne i jorden på en gang. Når du derefter låser det fast med et par skråstivere, bliver der helt styr på stolperne, mens du fylder hullerne op og stamper jorden til.

Hullerne skal i bredden være omkring 40 x 40 cm, og dybden bliver cirka 85 cm. Når du bruger jordklamper, har du ingen glæde af et stolpebor, som laver for små huller, men ud over en almindelig spade kan du have glæde af en pælespade, der griber om jorden og gør det nemmere at løfte den op af de ret dybe huller.

1

Grav hullerne, løft lågen med stolper, og stil det hele i hullerne. Smid jord - eller endnu bedre grus, som hjælper stolperne til at stå mere tørt - ned i bunden af hullerne, så lågen står vandret.

2

Lågen låses nu i lodret position med et par skråstivere. Spids to pæle, og bank dem i jorden. Skru to skråstivere på pælene, og spænd dem så på lågerne med skruetvinger. Du kan nu rette stolper og låge helt ind i lod og vage.

3

Så er det bare at fiksere stolperne med jorden. Fyld cirka 10 cm jord i hullerne ad gangen, og stamp den godt med en pæl. Er jorden meget tør, er det meget lettere, hvis du vander den lidt.

4

Når alle støttepinde er væk, sættes låsetøjet på - det kan jo være, lågen synker lidt. Vi bruger et glipfald, som blot skrues på stolpen og den øverste revle. Bor for, så træet ikke flækker.

5

Tilbage er kun at give træet træbeskyttelse eller maling. Hullerne er ikke fyldt helt op, så kan vi nemlig male ned til jorden.

Materialer

Trykimprægneret høvlet fyr (NTR-A), 90 x 90 mm:
• 2 stolper (A) a 190 cm

Trykimprægn. terrassebrædder, 21 x 95 mm:
• 9 stave (B) a 95 cm
• 16 jordklamper (E) a 30 cm

Trykimprægn. terrassebrædder, 28 x 120 mm:
• 2 revler (C) a 105,5 cm
• 1 skrårevle (D), 95 cm

Øvrige materialer:
• Rustfri skruer,
4 x 40 mm og 5 x 60 mm
• Pu-lim
• 2 stabelhængsler
• 1 glipfald
• 2 bræddebolte, 8 x 60 mm, m. møtrik
• Træbeskyttelse
• Diverse hjælpelister

Tidsforbrug

Færdig på en weekend

Pris

500 kroner

Sværhedsgrad

Hvis du samler de to stolper og lågen med et par brædder, er det hurtigere og nemmere at sætte dem i hullerne, og stolperne kommer til at stå præcis i lod.

Tegning

En enkel låge

Lågen bygges af ni stave (B), der limes og skrues på de to revler (C), forstærket med skrårevlen (D).

Lågen bliver 105,5 cm bred - og åbningen mellem stolperne 109,5.

Du kan nemt gøre lågen smallere. For hvert bræt, du fjerner, skal du bare trække 12 cm fra målene.

Klamperne (E) får stolperne (A) til at stå stabilt i jorden.

En enkel låge

Flotte låger med spidse buer

Du kan give lågerne en flot buet overkant ved at skære stavene lidt for lange, passe oversiden til og save lige over i bunden. Og rigtig flot bliver buen, hvis du spidser den lidt ved at rette ind efter en knastfri liste, der spændes op om tre søm. Monter de yderste og det midterste bræt med en højdeforskel på fx 15 cm. Slå søm i toppen af brædderne, og spænd listen op som vist.

Flotte låger med spidse buer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havelåge