Skydeport: Få mere plads i indkørslen

En port fylder meget i indkørslen, når den er åben. Det er derfor, du skal bygge en skydeport! Den fylder ingenting, og skydeporten bliver stærk, hvis du bygger den på samme måde som her.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En weekend
Pris
7.300 kroner
Skydeport: Hegn med skydeport

Et hegn med skydeport giver mere plads i din indkørsel.

Intro

I denne vejledning viser vi, hvordan du:

 • graver ud til skydeporten og støber bundskinnen fast
 • bygger skydeporten
 • fastgør bundskinnen
 • støber søjlen og fastgør skydeporten

Læs mere om hegn

Vejledning

01
Grav, og støb bundskinnen fast 5 Trin

Skydeporten fungerer ved hjælp af et smart system med en topskinne og en bundskinne, der holder porten på plads. Bundskinnen skal støbes fast til underlaget, og derfor graver vi en rende på tværs af indkørslen og 6 meter videre, for at den kan åbnes. Her skal porten køre. Vi fylder renden med fundablokke, armerer dem med kamstål og fylder renden med beton.

Vi har fået den lokale smed til at bukke kamstålet og forme skinnen, som porten skal glide i.

Skydeport: Der graves ud til støberenden. 1

Der graves ud til støberenden. Indkørslen er næsten 100 år gammel, og den er svær at grave i. Vi bruger derfor en borehammer med mejsel til at løsne underlaget. Porten bliver 6 meter lang, og derfor graver vi en 12 meter lang rende.

Skydeport: Fundablokkene (A) lægges i renden. 2

Fundablokkene (A) lægges i renden. Bundskinnen (C) lægges ud for at kontrollere, at den bliver lagt korrekt i forhold til hegnet.

Skydeport: Kamstålet (B) slås i jorden. 3

Kamstålet (B) slås i jorden. Når alle fundablokke lægger kant mod kant, banker vi kamstål i jorden hen over blokkene, så blokkene fikseres. Stålet er bukket i 90 grader og er cirka 25 cm i højden.

Skydeport: Blokkene fyldes med beton. 4

Blokkene fyldes med beton. Vi blander efter forholdet 1 del cement, 6 dele støbemiks (0-8 mm). Fundablokrenden fyldes med beton.

Skydeport: Hele renden fyldes og stampes. 5

Hele renden fyldes og stampes. Når fundablokkene er fyldt med beton, stampes der grundigt, så alle toppe er væk, og overfladen er plan.

02
Porten bygges 4 Trin

Vi samler porten i ét stykke, inden vi flytter den over til hegnet, hvor den skal monteres. Porten er en simpel konstruktion med en ramme bestående af reglar beklædt med forskallingsbrædder. Samlingerne laver vi med sømplader og vinkelbeslag. På det, der bliver toppen af porten, monterer vi topskinnen, som er med til at styre porten. Forskallingsbrædderne på porten er skåret i 45 grader med en kap-/geringssav.

Skydeport: Rammen skrues sammen. 1

Rammen skrues sammen. Top og bund (D) består af to reglar på 360 cm og 240 cm, som er samlet med sømplader. Topskinnen (C) er monteret, og nu skrues tværstiverne (E) også fast.

Skydeport: Sidste tværstiver (E) monteres. 2

Sidste tværstiver (E) monteres. Alle tværstivere skrues fast med to stk. 5 x 120 mm skruer i hver ende og med vinkelbeslag i både top og bund. Det giver en god, solid ramme.

Skydeport: Rammen beklædes. 3

Rammen beklædes. Brædderne (F) er skåret til i 45 grader i top og bund. Længden på brædderne er 180 cm, så de dækker topskinnen og de hjul, som porten skal køre på. Brædderne skrues fast med to 4 x 40 mm skruer i hver ende.

Skydeport: Enderne skæres til. 4

Enderne skæres til. Alle brædder (F) er nu skruet fast, og vi skærer dem til i siderne. Vi slår en streg med vaterpasset, som vi kan skære efter med dyksav og føringsskinne.

03
Bundskinnen fastgøres 2 Trin

Bundskinnen skal nu monteres på den nu hærdede støberende af fundablokke, vi lavede tidligere. Der, hvor renden ikke er fyldt helt op med beton, fylder vi efter med stabilgrus, som stampes.

Vi monterer nu hjul under vores port. Det er de hjul, der holder porten fast på bundskinnen. Hold skinnen fri for grus og skidt, da porten ellers ikke kan køre.

Skydeport: Bundskinnen (C) skrues fast. 1

Bundskinnen (C) skrues fast. Vi har nu en helt perfekt betonbund, som vi kan fastgøre vores bundskinne til. Med en slagskruenøg- le monteres skinnen med 12 betonskruer, en pr. meter, i størrelsen 6 x 50 mm.

Skydeport: Porten sættes på bundskinnen. 2

Porten sættes på bundskinnen. Her kan du se, hvordan forskallingsbrædderne skjuler hjulene, som passer helt perfekt til skinnen.

04
Søjlen støbes, og porten fastgøres 7 Trin

Vi skal nu mure den solide søjle, som portens styremekanisme skal gøres fast til. Hullet til søjlen graves i frostfri dybde, som er 90 cm. Søjlen støbes med udgangspunkt i fundablokke, som forstærkes med armeringsjern. Der bygges en støbeform af plader rundt om fundablokkene, så de kan fyldes med beton, og så skal de ellers have nogle uger til at hærde. Søjlen bliver 150 cm høj.

Bagefter pudses og males den, og til sidst fastgøres det topstyr, der holder den lange port i balance.

Skydeport: Så støbes der igen. 1

Så støbes der igen. Der skal blandes en del beton til at mure fundablokkene op til en søjle. Blandingsforholdet er 1 del cement til 6 dele støbemiks. Der skal bruges omkring 500 liter beton til søjlen.

Skydeport: Fundablokkene (G) armeres. 2

Fundablokkene (G) armeres. Vi sætter to fundablokke i størrelsen 39 x 20 x 50 cm oven på hinanden ad gangen og fylder dem med beton. Der bankes to stykker kamstål (H) i jorden på siden af blokkene.

Skydeport: Søjlen pudses. 3

Søjlen pudses. Vi laver et udkast af en tynd mørtel. Udkastet sikrer, at pudslaget får bedre fat. Det skal have lov til at tørre i et døgns tid, før søjlen kan pudses.

Skydeport: Topstyret monteres på søjlen. 4

Topstyret monteres på søjlen. Det består af et stykke reglar (L) med to hjul monteret. Hjulene passer ned i topskinnen, og de holder porten på plads, når den skydes frem eller tilbage. Lægten (K) er monteret til søjlen med 75 x 75 mm karmskruer, og topstyret er monteret på lægten med 75 x 75 mm skruer.

Skydeport: Portfanget (M) skæres til. 5

Portfanget (M) skæres til. I den anden ende af indkørslen placerer vi et portfang, der skal holde porten, når den er lukket. En solid 75 x 150 mm stolpe saves til et portfang på 180 cm.

Skydeport: Fladjern monteres. 6

Fladjern monteres. To fladjern monteres på portfanget, så de kan holde porten på plads, når den er lukket.

Skydeport: Portfanget gøres fast til hegnet. 7

Portfanget gøres fast til hegnet. Vi har monteret to støddæmpere og et hængsel, så porten kan låses indefra. Skydeporten er nu færdig og klar til brug.

Materialer

Rendefundament og søjle

 • 1,5 m³ støbemiks (0-8 mm)
 • 280 kilo cement
 • Fundablokke (A), 15 x 20 x 50
 • Fundablokke (G), 39 x 20 x 50
 • Kamstål (H), 14 x 2.000 mm, 2 stk.
 • Kamstål (J), 14 x 500 mm, 24 stk.
 • Kamstål (B), 14 x 1.000 mm, 24 stk.
 • Fladjern til skinner (C), 600 x 60 x
 • 2 mm, valset i O-profil, 3 stk.

Port

 • Høvlet reglar (D + E + L + K), 300 x 45 x 100 6 stk.
 • Forskallingsbrædder (F), 420 x 25 x 100 mm, 15 stk.
 • Stolpe til portfang (M), 360 x 150 x 75 mm

Desuden

 • Spunskruer: 4 x 35, 4 x 40, 5 x 120 mm
 • Betonskruer, 6 x 50 mm, 20 stk.
 • Karmskruer, 6 x 182 mm, 4 stk.
 • Vinkelbeslag, 90 x 90 x 2, 16 stk.
 • Hjul, Tentehjul til O-profil, 6 stk.
 • Fladjern til portfang
 • Støddæmpere på portfang

Specialværktøj

 • Slagskruenøgle

Tidsforbrug

En weekend til at bygge, 4 uger, hvor betonen skal tørre.

Pris

7.300 kr.

Sværhedsgrad

Porten ersimpel at lave, men arbejdet er tidskrævende og tungt.

Tegning

3D-model

Skydeport: Der er mange små detaljer på den 6 meter lange skydeport.
3D-model

Skydeport på skinner

Der er mange små detaljer på den 6 meter lange skydeport.

Åbn 3D-model

Skydeport: Konstruktionen under skydeporten er yderst solidt bygget.
3D-model

Funderingen er vigtigst

Konstruktionen under skydeporten er yderst solidt bygget.

Åbn 3D-model

Skydeport: Inde i fundablokkene armeres med kamstål.
3D-model

Fundablokkene er armeret

Inde i fundablokkene armeres med kamstål.

Åbn 3D-model

Skydeport: Under portens ramme sidder en række kraftige hjul.
3D-model

Porten kører på hjul

Under portens ramme sidder en række kraftige hjul.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Montering af vinkelbeslag

Vend beslaget rigtigt og giv samlingen optimal styrke

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Havelåge