Lav et hurtigt hegn med H-stolper

Den letteste måde at bygge et hegn på er ved at bruge H-stolper. Stolperne til dette eksempel er 97 x 97 mm imprægneret fyrretræ.

Brædderne, vi bruger, er imprægnerede klinkbrædder på 32 x 150 mm, der passer lige i H-stolpernes not. Læg det første bræt på plads, og kontroller, at det er i vage. Når det er det, skal du lige give brættet en enkelt skrue i hver side. Derefter er det bare at lægge det næste bræt på, og det næste, og det næste ... osv.

LÆS OGSÅ: Sådan sætter du klinkbrædder op

Kontroller, at hvert enkelt bræt ligger i vage og klemmer godt fast på brættet nedenunder. Når det sidste bræt er lagt på plads, vinkles der op, og højden på det øverste bræt markeres på stolpen. Det skal gøres i begge sider. Nu tages det øverste bræt af igen. Hegnet skal nemlig have en overligger, og derfor måler håndværkeren, hvor dyb noten er i overliggeren. Den er 3 cm dyb. Det mål sættes af fra den streg, der markerede højden, og der streges op hele vejen rundt på de to stolper.

Nu skal stolperne saves til. Det gør håndværkeren med en stiksav, men inden han går i gang, kontrollerer han lige, om klingen er lang nok til at skære stolpen over. Det er den, og nu er det bare om at save stolperne lige over. Vær meget nøjagtig, når du saver. Sørg for, at klingen følger stregen hele vejen rundt. Overliggeren skal ligge oven på de to stolper, så håndværkeren tager et mål fra den ene stolpes yderside til den anden og lægger 4 cm til, så overliggeren vil gå 2 cm ud over stolpe-toppene i hver side.

Når overliggeren er skåret til, kan det øverste bræt lægges op igen, og overliggeren lægges på plads. Noten i overliggeren passer lige ned over den smalle top på klinkbrættet og støtter også på stolpetoppene. Kontroller, at overliggeren stikker 2 cm ud over stolpetoppene, og gør den fast med to 4,5 x 60 mm rustfrie skruer. En skrue igennem overliggeren og ned i stolpen i den ene side, og en i den anden side.

Det tager selvfølgelig lidt tid at grave stolperne ned, men når det først er gjort, kan et fag som dette beklædes på små 20 minutter.

LÆS OGSÅ: Læhegn terrasse

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hegn