Læhegn til terrassen på ingen tid

Et læhegn til terrassen behøver ikke være noget langsommeligt projekt. Stolperne graves ned, brædderne skydes ned i dem, og overliggeren lægges over – lettere kan det ikke blive at rejse et læhegn til terrassen. Det her lavede vi på én dag.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
3000 kroner

Intro

Læhegn til terrassen - byg det på én dag!

Her i Danmark kan man være sikker på en ting, når det gælder vejret: Alt for mange dage er der alt for meget vind til at sidde ude på den åbne terrasse. Men hvor andre blot taler om vejret, kan du gøre noget ved det – og du kan gøre det hurtigt. Hvis du følger denne byggevejledning kan du faktisk bygge et læhegn til din terrasse på bare én enkelt dag.

Læhegn på én dag - sådan gør du

Hemmeligheden bag, hvorfor vi kan lave et læhegn på en enkelt dag, er, at vi bruger et systemhegn. Du kan finde systemhegn, hvor delene er skåret, så de passer sammen, og du slipper for at bruge tid på at save brædder og stolper.

Delene kortes af i den størrelse, du ønsker, og så skydes brædderne ned i de lodrette spor i stolperne. Alt er malet og skal blot have en sidste gang finnish, når det er sat op. Derfor kan du på en enkelt dag rejse dette flotte læhegn til terrassen, som fanger vinden, når den svinger rundt om hushjørnet. Så bliver det ikke nemmere.

Se de mange forskellige typer læhegn

Gennem årene har vi bygget mange forskellige typer læhegn på Gør Det Selv. Det læhegn du finder i denne artikel er blot ét af mange. Der er store variationer i læhegnenes udseende og funktioner. Nogle læhegn er flytbare, nogle er lavet af pileflet og nogle er lavet af klatrende planter.

Her kan du se alle de øvrige typer læhegn vi har lavet og få yderligere inspiration og tips til at opstille læhegn. Klik ind og bliv klogere på hvilket læhegn der passer til dig og din have: Se alle typer her

LÆS OGSÅ: Plantekasser på hjul giver læ

Vejledning

01
Stolperne rejses 8 Trin

Systemhegnet kan blive op til 180 cm højt, hvert fag op 180 cm bredt - og på begge leder kan du uden videre gøre målene mindre. Familien i huset vil gerne kunne se ud over hegnet, når de står op, så her gør vi det 130 cm højt og 335 cm langt, delt i to felter.

Vi stiller stolperne ind mod fliserne og sætter første stolpe op ad væggen.

Den store udfordring er at få alt rettet lige og regelmæssigt ind. Brædderne skal sidde vandret, holde præcis ens afstand - og flugte med brædderne i næste fag. Skruerne skal sidde i lige linjer. Og det hele bygger på, at du får sat stolperne pinligt lodret og på linje.

1

Vi graver hullerne med pælespade og en jordoptager. Et stolpebor er et fint stykke værktøj, men det er ikke nemt at styre, og du skal alligevel regne med at rette hullerne til for at få dine stolper til at stå lige og med ens afstand.

2

Den ene endestolpe (A) gør vi fast i væggen - selvom den også graves ned - for der er stort vindtryk på et hegn. Det er altid godt at lægge en skive, en afstandsbrik eller lidt murpap imellem, og med dem sikrer du, at stolpen står lodret.

3

Stolpen (A) skrues fast til væggen. Når den er i lod, borer vi med et langt 6 mm murbor gennem stolpen og videre ind i muren, hvor der er en gennemgående sten. Uden at flytte stolpen sætter vi her en karmskrue, der griber i både stolpe og mur.

4

Den yderste endestolpe (A) stilles op. Vi har målt de 335 cm ud fra væggen og sat en streg på fliserne, hvor endestolpens yderkant skal være. Vi sætter stolpen i lod på alle ledder, kommer lidt jord i ad gangen og stamper jævnligt grundigt med en lægte.

5

Så stiller vi midterstolpen (B) op. Bunden stampes godt først, så vi kan rette stolpen til. Nogle centimeter fra eller til i dybden er ikke afgørende, stolperne kortes senere af i toppen.

6

Midterstolpen (B) rettes til. Vi trækker en snor mellem de to endestolper (A) og lægger en masonitbrik mellem stolperne og snoren. Når vi nu retter midterstolpen til, skal der være plads til en brik ind til snoren. På den måde risikerer vi ikke at skubbe til snoren.

7

Midterstolpen (B) sættes i lod i alle retninger. Vi har lagt en afstands lægte (X) ud til stolpen ved væggen (A), så vi kan styre afstanden i den retning blot ved at presse midterstolpen ind mod den. Vi kan varmt anbefale, at du får en hjælper med.

8

Jorden fyldes i og stampes om midterstolpen (B) som ved de andre. Når du har jord om de første 30-40 cm af stolpen, tjekker du, at den står helt præcist. VIGTIGT! Ret aldrig op efter en snor uden klodser imellem, det går alt for let galt.

02
Beklædningen 8 Trin

Hegnet bygges med dobbeltsidet klink-beklædning, hvor den ene side er høvlet, den anden ru. Brædderne danner klink på begge sider, men det er vigtigt, at du vender samme side udad på alle.

Brædderne kortes af og skydes ned i sporene i stolperne. Her skrues de fast, så de sidder vandret og flugter med nabofeltet. Men da brædderne kan være mere eller mindre fugtige, kan du ikke bare trykke dem mod hinanden - hvis de så udvider sig, vil de rive skruerne over og skyde overliggeren af. I stedet sætter du dem op med 12,5 cm mellem hver underkant. Det øverste bræt lader du ligge, til du har kortet stolperne af.

1

Klinkbrædderne (C) til første felt skæres til i længden, så de kan glide ned i sporene mellem de første to stolper. Kapsaven er perfekt til det, da du hurtigt kan lave en klods, som brædderne stødes op mod, så de kappes i præcis samme længde.

2

Nederste bræt (C) skrues fast et par centimeter over jorden, så det sidder helt vandret. Vi sætter en 4,2 x 55 mm skrue til udebrug skråt ind i begge stolper gennem brættet.

3

Vi fører målet på første bræt over på stolpens anden side, før vi lægger de næste brædder i. Det er godt at have på plads, før vi skal gøre det nederste klinkbræt her fast, og det er sikrere at måle fra stolpens overkant end at slås med et vaterpas.

4

Brædderne (C) skydes forsigtigt ned i sporene et ad gangen. Pas på at holde dem vandret, så overkanten ikke går i stykker. Det øverste bræt (det 10.) gemmer vi lidt. TIPS: Giver du overkanten en skrå fas i enden, er risikoen for at rive en flis af mindre.

5

Tjek, at midterstolpen (B) stadig står lodret. Hvis du har fået skåret klinkbrædderne lidt for lange, skubber de nemt stolpen ud af lod.

6

Det 9. bræt (altså det næstøverste i det færdige hegn) skrues fast i begge stolper, så det ligger vandret. Fra bunden af nederste bræt til bunden af det 9. skal der være 8 x 12,5 cm, altså 100 cm. De andre brædder fæstnes med 12,5 cm fra bund til bund.

7

Nederste klinkbræt (C) i næste felt skrues fast i højde med nederste bræt i det første felt - og rettes ind efter mærket, vi satte i trin 3. Brættet rettes op til vandret og gøres fast i den yderste stolpe (A).

8

Feltet fyldes op som før. Teknikken med at skrue det nederste og det næstøverste bræt fast inden de andre mindsker risikoen for, at hegnet bliver skævt i toppen. Og vi gemmer det øverste, for det ville sidde i vejen, når stolperne kortes af.

03
De øverste dele 7 Trin

Det er vigtigt at få en overligger på hegnet, og producenten har to varianter, en buet og en mere kantet. Begge er lavet, så vandet løber af ved drypkanterne på undersiden, og med et dybt spor i midten til at styre øverste bræt i hegnet.

Inden vi kan lægge overliggeren på plads, skal vi korte stolperne af i den rette højde, 10,5 cm over overkanten af hegnets næstøverste bræt.

Alle delene er grundet to gange og malet en enkelt gang fra fabrikken, så efter opsætning skal det bare have et sidste lag med den samme maling.

1

Vi tjekker dybden af midtersporet på overliggeren (D). Det sidste bræt skal stikke op over de afskårne stolper og kunne være i sporet - og samtidig have lidt luft, så der er plads til at udvide sig.

2

Stolperne (A og B) skæres 10,5 cm over de øverste brædder, vi til nu har gjort fast - så er der plads til endnu et. TIPS: Skal du samle din overligger af flere stykker, lægger du et stykke murpap oven på stolpen til at fange vandet ovenfra.

3

Længden på overliggeren (D) finder vi ved at lægge den op på hegnet og ind imod væggen og mærke af, så den kommer til at stikke 1 cm ud over den yderste stolpe (A).

4

Overliggeren (D) skæres af i længden på kapsaven. Bemærk den store spand under saven, den holder styr på de afskårne stykker.

5

Vi borer for i overliggeren (D) til to skruer i hver stolpe. Overliggeren fæstnes med 5 x 100 mm rustfri skruer. TIPS: Du kan købe LED-ledninger med transformator, der passer i drypnæsesporet, og derved belyse terrassen elegant.

6

Vi maler hegnet en enkelt gang med samme maling, som det er behandlet med fra fabrikken. Læg mærke til, hvor pænt det bliver, når alle skruer flugter. Ved at holde 12,5 cm fra kant til kant sikrer du, at linjerne holder, når træet giver sig ved udtørring.

7

Når hegnet er malet, lægger vi skærver ind under det til at dæmpe opsprøjt fra regn – og så kan vi glæde os over resultatet.

Materialer

Systemhegn fra FT Hegn, forbehandlet:

 • 2 endestolper (A) a 270 cm (skæres til)
 • 1 H-stolpe (B), 270 cm (skæres til)
 • 20 dobbeltsidede klinkbrædder (C) a 180 cm (skæres til, når stolperne står)
 • 1 overligger (D), 390 cm

Desuden:

 • 4 karmskruer, 7 x 132 mm
 • 4,2 x 55 mm terrasseskruer (fx Climate)
 • 5 x 100 mm træskruer (fx Climate)
 • Træbeskyttelse (her Gori Extreme RAL 9005 sort)
 • Brikker i plast, murpap e.l.

Specialværktøj

 • Pælespade og jordoptager (evt).
 • Borehammer (evt.)

Tidsforbrug

En lang dag

Pris

2500-3000 kroner for to felter som her. Kig efter tilbud.

Sværhedsgrad

Meget let. Største udfordring er at rejse stolperne rigtigt.

Video

TIPS: Fast afstand mellem stolperne

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...