Flet et solidt hegn

I stedet for at købe flethegnet som færdige spinkle sektioner fletter vi til samme pris et flottere og stærkere hegn af brædder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
900 kroner

Giv brædderne lidt maling, hvor de har fået skrammer, så står hegnet flot i mange år.

Intro

Læhegn i god balance

Læhegnet i haven bliver nemt lidt for bastant og plankeværksagtigt, hvis du bygger det af brædder – og lidt vel spinkelt, hvis du samler det af færdige fletsektioner fra byggemarkedet. Her tager vi det bedste af de to typer læhegn ved at begynde fra bunden og selv flette hegnet af billige, men solide, granbrædder.

Vores hegn bliver robust som et plankeværk, men det syner let og står flot med sine buede linjer - og så er det så tilpas tæt, at det bryder vinden optimalt. Og skulle en lamel engang med tiden knække, kan vi nemt skifte den ud, hvor en enkelt knækket lamel i færdigkøbte sektioner betyder, at hele sektionen kasseres.

Læs mere om læhegn

Vi har samlet en række artikler hvor du kan få yderligere inspiration og tips til at opstille læhegn. Klik ind og bliv klogere på hvilket læhegn der passer til dig og din have.
Læhegn i mange versioner
Inspiration om andre hegn

Vejledning

01
Gør delene klar 5 Trin

Stolperne skæres til med to 15 graders snit foroven, så vandet kan løbe af.

Brædderne skæres også til med et 15 graders snit - i begge ender, så vandet dels ikke bliver liggende på toppen, dels drypper af i bunden.

Snittet kan foretages med fukssvans, men det går mange gange hurtigere og bliver mere præcist med en kap/gerings-sav. De færreste save kan klare stolpen i ét snit, men det er intet problem, for vi giver den alligevel fald i to retninger.

1

Skær hegnsbrædderne (C) til med 15 graders snit i begge ender. Lav en fast opstilling med en stopklods, så du skærer alle brædderne til i længden 170 cm med det andet snit. Skær derefter revlerne (B) til med vinkelrette snit, så de måler 121,5 cm.

2

Stolperne (A) skæres først til fra den ene side. Vi lægger et snit vinklet 15 grader cirka 3 cm fra enden af stolpen, bare mindst halvdelen af dybden. Klingen kan ikke nå igennem, det gør ikke noget.

3

Skær på samme måde fra den modsatte side af stolpen (A) i samme højde, så du får en flot top med fald til begge sider. Placeringen føres rundt med en vinkel. TIPS: Før klingen ned til stregen, før du starter motoren, så du ser, hvor den rammer.

4

Mærk placeringen af de 28 mm tykke revler (B) op på stolperne (A). Se, hvor flethegnsbeslagenes indbyggede skruer skal sidde, og bor for til dem. TIPS: Læg stolperne tæt, så toppene flugter, og før tværmålene over med tømmervinklen.

5

Skru beslagene i hullerne. Det gøres nemmest med en skiftenøgle. Da vores hegn starter ved huset, sætter vi også tre beslag på hushjørnet. Højderne overføres fra en stolpe, og her giver vi beslagene en murplug at gribe fat i.

02
Rejs skelettet 7 Trin

Nu er stolper, revler og brædder klar til at blive samlet, men vi venter med det, til stolperne er sat løst i jorden. Så kan vi forbinde dem med revlerne, rette til på alle ledder og fiksere stolperne med skråstivere, før vi fylder jorden ned om dem.

For at give stolperne bedre hold kan du skrue bræddestumper på stolperne i den ende, der står i jorden - det er det, man kalder jordklamper. Her hælder vi lidt tørbeton ned omkring stolperne, så betonen danner en eller to “kraver”, der også giver god støtte. Betonen er lettest at købe færdig, men det er billigere at blande den af 1 del cement til 3 dele grus.

1

Vi graver huller til stolperne. De skal være cirka 30 x 30 cm og 85 cm dybe for at gøre hegnet stabilt. Det kan være lidt kompliceret at mærke placeringen op med pæle og snore, her har vi tegnet placeringen af stolperne op på et bræt i stedet.

2

Vi sætter første stolpe (A) i jorden og forbinder den med huset med en enkelt 4 x 25 mm skrue i øverste og nederste revle (B). Sæt en skråstiver (X) fra stolpen ned til en pæl i jorden e.l., og fyld lidt jord i hullet, så højden kan rettes til.

3

Den midterste revle tilføjes, og alle beslag låses med to skruer, nu hvor vinklerne er på plads. Vi retter stolpen ind, så den står i lod og flugter med facaden.

4

Skelettet til de næste sektioner føjes til efter samme princip. Det kan godt betale sig at samle det hele og stive det godt af med skråstivere. Så kan du helt koncentrere dig om at fylde hullerne op.

5

Vi giver også stolperne skråstivere forneden, så de ikke flytter sig, når vi fylder jord og beton i hullerne. Nederst som nævnt jord, så bunden af stolperne ikke lukkes inde, så 10 cm beton, 30-40 cm jord, og igen 10 cm beton inden jorden øverst.

6

Betonen hælder vi tør i hullet - så kan vi stampe den på samme måde, som vi stamper jorden. Den vil i de kommende dage eller uger suge fugt fra jorden og hærde til to solide kraver, der holder stolperne godt fast.

7

Du kan nu fjerne alle skråstivere og give skelettet træbeskyttelse. Giv også alle hegnsbrædderne (C) et par lag træbeskyttelse. Lad dem tørre en uges tid, så malingen ikke ødelægges, når de presses ned på plads. Så er betonen også hærdet.

03
Flet hegnet 6 Trin

Hegnsbrædderne ville være ret stramme at få på plads uden hjælpemidler, men med et hjemmelavet vippebræt og en mukkert går det hurtigt og nemt.

Vippebrættet er skåret af et høvlet bræt på 21 x 92 mm og en meter langt. I den ene ende skærer vi et hak på den ene side, og det hak skal fange overkanten af revlerne, så hegnsbrættet føres ned på den rigtige side af nederste revle.

Du kan lave en U-formet beskytter af metal til at sætte på brædderne, så de ikke ødelægges, når de bankes på plads.

Brædderne svinger lidt i bredden, så vi sætter dem først for hver 11 cm og retter til sidst til, så de er jævnt fordelt.

1

På revlerne (B) markerer vi, hvor de enkelte brædder (C) skal sidde. stedet for at måle op på hver revle måler vi op på et bræt og overfører målene på hver revle. Pilene angiver, hvilken side af mærket der skal støde et bræt op til.

2

Mellem stolperne (A) trækker vi en snor, som vi kan rette revlernes placering i højden til efter. Snoren sætter cm under nederste revle (B). Den vil være lettere at se, hvis den sad foroven, men her vil den være i vejen under arbejdet.

3

Så flettes brædderne (C) på plads. Læg vippebrættet, så hakket griber om overkanten af nederste revle (B). Stil brættet C ovenpå, så det er bag øverste revle og foran midterste revle. Pres vippebrættet opad, til det ligger ind mod hegnsbrættet ...

4

... og bank på toppen af brættet C, mens vippebrættet presses indad. Så snart hegnsbrættet er nået et par centimeter ned bag revlen, lirkes vippebrættet fri, ellers er det alt for bøvlet at få det løsnet.

5

Brættet (C) bankes på plads fra den modsatte side. Gå om på den anden side af hegnet, og bank brættet ned til et par millimeter fra snoren. Ret også brædderne til sideværts efter stregerne, så luften mellem dem bliver ens fordelt.

6

Alle hegnsbrædderne gøres fast med en 4 x 40 mm skrue i øverste og nederste revle. Selv om du har sat streger, er det klogt at vente, til alle brædderne er på plads, for de svinger lidt i bredden, og det er bedst at fordele luften på øjemål.

Materialer

Materialer til en enkelt sektion

100 x 100 mm trykimprægneret fyr:
• 1 stolpe (A), 270 cm (+ 1 at starte med)

28 x 120 mm trykimpr. terrassebrædder:
• 3 revler (B) a 121,5 cm

16 x 100 mm trykimprægneret gran:
• 11 hegnsbrædder (C) a 180 cm

Desuden:
• 6 flethegnsbeslag
• Udeskruer, fx Climate eller Ruspert: 4 x 25 mm, 4 x 40 mm og 5 x 100 mm
• Tørbeton
• Træbeskyttelse

Tidsforbrug

Til 3 sektioner bruger du 2-3 dage plus tørretid

Pris

Cirka 300 kroner pr. sektion

Sværhedsgrad

Det sværeste er at “flette” brædderne, men det går nemt med et vippebræt.

Tegning

Hegnet kan ikke bygges meget enklere: Stolperne (A) rejses, revlerne (B) skrues på, skelettet rettes til, jorden stampes fast - og brædderne (C) flettes ind på plads.

Længden på revlerne tilpasses, så det går op med lige lange sektioner i det samlede hegn, men de bør nok ikke være længere end 180 cm.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...