Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan bygger du et flytbart læhegn

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Med et flytbart læhegn kan du nemt og hurtigt få dig en lun krog i haven, uanset hvor vinden kommer fra.

Læhegn flytbar

Intro

Få læ på terrassen og i haven med flytbart læhegn

Et flytbart læhegn til terrassen eller haven, der kan flyttes rundt, alt efter hvor vinden blæser, kan være med til at forlænge sommerdagene og sæsonen udenfor. Et flytbart læhegn er genialt til at skabe små lækroge på dage, hvor solen bager, men blæsten suser.

Nemme at fremstille

Læskærme til terrassen, der hurtigt kan samles uden brug af værktøj, og som samtidig kan stilles op i den facon, du ønsker, er nemme at fremstille.

Mindst to læskærme

Der skal være mindst to læskærme til terrassen, der kan danne en vinkel og støtte hinanden. Ønsker du en større model, kan du bygge tre, fire eller fem skærmvægge til dit flytbare læhegn.

Byg selv dit flytbare læhegn

Fordelen ved et skræddersyet system af læskærme til terrassen er, at du selv kan bestemme, hvor stort dit flytbare læhegn skal være. Med blot to skærmvægge kan du hurtigt lave en lille lækrog. Det flytbare læhegn i artiklen er bygget af lameller i gedigent og stabilt træ og med smarte hængsler, der gør, at de hurtigt kan samles og sættes sammen.

Sørg for luft

Da en lidt åben læskærm giver bedre læ end en helt lukket, er der på vores model 3-centimeters afstand mellem de vandrette lameller. Sprækkerne er samtidig praktiske som »håndtag«, når du skal flytte rundt på skærmene. Sprækkerne gør det også enkelt at lave hylder til skærmvæggene.

Hylder til det hele

Vil du peppe dine læskærme til terrassen op med potteplanter eller lignende, stikkes hylderne blot ind mellem lamellerne og hægtes fast. Med en hylde i bordhøjde har du desuden en perfekt plads til kaffekopper og limonade. Vinkelbeslagene under hylden stikkes blot ind i en vandret sprække.

Brug skærmene som rumdeler

Skærmene kan også bruges indendørs som rumdelere, fx mellem spise- og opholdsplads. Eller til at afskærme soveafdelingen i soveværelset.

Vejledning

Her har vinden ikke en chance

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Til de to sideskærme med en øsken foroven og forneden i den ene side: Streg stolpens og øskenens placering op på lamellen. Lamellen skal rage tre cm ud fra stolpen. Bor et 18 mm hul gennem lamellen samt et 6 mm hul ind i enden og tværs gennem det store hul.

Stik øskenens gevind gennem en 8 mm møtrik, der skal sidde ved lamellens ende. Øskenen skal også fange en møtrik i hullet.

Samme metode bruges til den miderste skærm, hvor to øskener monteres foroven og forneden i hver side. Hængslerne samles med en maskinbolt.

Hver skærm samles af 12 lameller og fire stolper. Tag to stolper med de 12 cm’s afstandsstreger, du i forvejen har afmærket. Læg hver lamel op til forkanten af stregerne og fiksér lamellerne med en dykker midt i.

Kom lim på to stolper med forborede huller, og læg dem oven på lamellerne. Lav et stop på 5 mm boret, så du kun lige borer gennem lamellerne. Stram skruerne godt, da de så vil bore sig ned i stolpen forneden.

Materialer

21 x 91 mm høvlet fyr:
• 36 lameller (A) à 110 cm
• 4 hyldebrædder (B) à 90 cm
• 2 brædder à 29 cm til 4 knægte (C)

21 x 43 mm høvlet fyr:
• 12 stolper (D) à 150 cm

Endvidere:
• Vandfast lim
• 1,8 x 40 mm dykkere
• Climate 4,5 x 60 mm skruer
• 12 øskener med 6 mm maskingevind, 8 mm »øskenhul« og min. 70 mm gevindlængde
• 12 stk. 6 mm møtrikker
• 12 stk. 8 mm møtrikker
• 4 stk. 8 x 50 mm maskinbolte
• 4 vinkelbeslag, 10 x 10 cm
• Grundingsolie og træbeskyttelse eller træolie

Pris

Cirka 1500 kroner

Tegning

Hylden samles og lægges med bunden i vejret. Skær af vinkelbeslagenes ene flange, så de kun er 2 cm lange. Skru dem fast under hylden.

Vinkelbeslagene stikkes ind i en sprække og holder fast på lamellens overkant. Knægten støtter ind mod lamellen.

Tre øskener danner et hængsel. En nem og robust løsning.

Her på det øverste højre hjørne af den midterste skærm ses, at øskenerne placeres 3 cm fra henholdsvis over-og underkant af lamellen. Lamellerne rager også 3 cm ud over stolperne.

De to hyldeknægte fremstilles af et 29 cm langt bræt. Afsæt en diagonal streg på brættet og mål 19 cm ind fra hver ende.

Log ind eller køb adgang

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Sådan bygger du et flytbart læhegn
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage