Læhegn de luxe

For at få læ på hjørnet af terrassen rejser vi et læhegn ud fra huset – og dropper den nemme færdigløsning og bygger en væg, der er lige så flot og solid som terrassen selv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
2700 kroner

Intro

En flot og solid terrasse fortjener et flot og solidt læhegn. Tingene skal passe sammen. Når du vil ofre tid, energi og materialer på at bygge en terrasse af høj kvalitet, så vil det være synd og skam at spolere den med et færdigt flethegn i lette sektioner fra byggemarkedets hylder med nemme løsninger.

Nemt at tilpasse smag og økonomi

Opskriften her er enkel og nem at tilpasse din terrasse og din have. Materialerne er enkle og solide, og dem kan du lige så nemt tilpasse smag og økonomi. Og hegnet er både meget flottere og meget solidere end færdigretten fra byggemarkedet.

Læs mere om læhegn

Vi har samlet en række artikler hvor du kan få yderligere inspiration og tips til at opstille læhegn. Klik ind og bliv klogere på hvilket læhegn der passer til dig og din have.

Læhegn i mange versioner

Vejledning

01
Første stolpe sættes præcist 3 Trin

Vi har fundet ud af, hvor vores læhegn skal møde husets væg, og begynder med at rejse den yderste stolpe.

Første skridt er at lægge en linje præcis vinkelret ud fra væggen, og det gør vi ved at placere to lige brædder, så de sammen med væggen danner en trekant, hvor forholdet mellem siderne er 3:4:5 - fx 150, 200 og 250 cm.

Du kan støbe stolperne fast, men hos os får de senere støtte af terrassen, så vi nøjes med at stampe for hver 10 cm.

1

Vi markerer læhegnets placering med et langt lige bræt ud fra det sted på muren, hvor terrassen skal begynde. Vi sikrer en ret vinkel ud fra væggen med en 3:4:5-trekant, dannet af to lige brædder.

2

For at fastholde vinklen slår vi en spidset pind i jorden, så den lige netop rører brættet, der danner det lange ben i vores retvinklede trekant.

OBS: Husk at sætte pinden lidt fra det sted, stolpen skal stå.

3

Så graver vi den yderste stolpe ned. For at undgå, at frosten senere skubber den op, graver vi hullet 90 cm dybt. Og naturligvis måler vi dybden på den side, hvor jorden ligger lavest.

02
Midterstolpen og lægterne 5 Trin

I stedet for at sætte vores beklædningsbrædder direkte på de kraftige stolper gør vi dem fast på lægter, der sættes på indersiden af stolperne.

Det betyder, at brædderne glider ind mellem stolperne, så fladen deles op i sektioner, og at skruerne kan sættes længere inde på brædderne, så de ikke flækker så let.

Inde ved huset sætter vi lægten direkte på muren, blot med lidt murpap imellem. Du kan også sætte en stolpe her, hvis du foretrækker det.

1

Lægten (B) inde ved huset placeres, så den flugter med den tilsvarende lægte, der skal sidde på den yderste stolpe (A) - den skal altså ikke flugte med selve stolpens kant.

2

Lægten skruer vi fast i muren med betonskruer, som selv skærer gevind i murstenene. Forinden bores for med 6 mm træbor gennem lægten - og så videre ind bag lægten med et 6 mm murbor.

3

Vi trækker en snor mellem mur og stolpe for at få placeret den midterste stolpe helt præcist. Husk, at lægten ved muren er smallere end stolperne, der bliver 3 cm fra lægterne ud til stolpekant.

4

Toppen af stolperne (A) skæres i den rette højde, når de er stampet godt fast. Sæt altid en uafkortet - og derfor imprægneret - stolpeende nederst. Højden passes af efter lægten (B) på muren.

5

De sidste tre lægter (B) skrues på stolperne (A) midt på de sider, der vender ind mod den senere beklædning. Vi bruger 5 x 100 mm skruer.

TIPS: Spænd lægten på med en tvinge, før den skrues fast.

03
Hegnet lukkes af på alle sider 6 Trin

Beklædningsbrædderne skrues på begge sider af de lodrette lægter. Vi begynder ovenfra, hvor de skal sidde præcist - forneden må der godt være en sprække.

Vi sætter her en flot buet overligger med vandnæse på toppen. Den leder regnen væk - men du kan stadig have en kop kaffe stående på den.

1

Overliggeren (C) giver vi en flot afslutning ved at skære den af med et 45 graders snit 2 cm uden for sidste stolpe og så skære en modsvarende trekant ud af det afskårne stykke og lime den fast i enden.

2

Overliggeren (C) gør vi fast med små vinkler, så vi slipper for skruehoveder på oversiden. Derfor sætter vi den op, inden vi tager fat på selve beklædningen - som så også er nem at få til at lukke tæt opad.

3

Brædderne (D) skæres af i længden, så de sidder stramt imellem stolperne. Du kan bruge en fukssvans - men det går altså hurtigere og bliver pænere, hvis du kan få fingre i en kapsav.

4

Vi borer for til skruerne i brædderne (D) - dels fordi skruerne skal sidde så tæt på enden, at træet let flækker, dels for at få skruerne til at sidde helt på linje. Vi borer nemlig gennem en “borelære” - det første bræt.

5

Beklædningen (D) sættes på lægterne (B) med 4 x 50 mm skruer, der skal være rustfri og syrefaste for at holde til det trykimprægnerede træ. Vi begynder oppefra.

6

Hvert nyt bræt presses op i brættet ovenfor - men vi tjekker afstanden til overliggeren i begge ender, før vi skruer, så linjerne holdes lige og flotte.

Materialer

100 x 100 mm trykimprægneret træ:
• 2 stolper (A) a 270 cm

38 x 56 mm trykimpr. lægter:
• 4 lægter (B) a 160 cm (vi køber 2 stk. på 3,3 m)

50 x 125 mm topprofil:
• 1 overligger (C), 301 cm, plus en stump på 5 cm (vi køber en liste på 3,3 m fra Frøslev Hegn)

15 x 118 mm beklædning:
• 52 beklædningsbrædder (D) a 140 cm (vi køber 26 brædder a 3 m)

Desuden:
• 3 vinkeljern, 70 x 70 x 40 mm, varmgalvaniserede
• 5 x 40 mm beslagskruer, varmgalvaniserede
• 6 x 112 mm betonskruer
• 5 x 100 mm skruer, rustfri
• 4 x 50 mm skruer, rustfri A4 (Multiplus fra NKT)
• Træbeskyttelse

Specialværktøj
• Pælebor e.l.
• Kapsav
• Skruemaskine
• Vaterpas

Tidsforbrug

2 dage

Pris

Cirka 2700 kroner

Sværhedsgrad

At bygge hegnet er helt uden problemer, men det bliver kun pænt, hvis du er grundig med detaljerne.

Tegning

Læhegn helt fra bunden

Det tre meter lange læhegn deler vi i to sektioner, der bæres af to stolper og muren.

Beklædningen (D) skruer vi op på begge sider af de lægter (B), vi forinden gør fast på stolperne (A). To sektioner vil normalt kræve tre stolper, en i hver ende og en i midten - men vi sparer stolpen inde ved huset ved at sætte lægten direkte på muren. Foroven beskyttes hegnet af en overligger (C), som leder det meste regnvand væk fra beklædningen.

Læhegn helt fra bunden

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Læhegn