Solidt flethegn

I stedet for at købe en række skræmmende spinkle færdige sektioner af fletværk til et læhegn kan du selv flette et langt flottere og meget stærkere hegn af billige hegnsbrædder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
130 kr./m

Efter to dages arbejde venter en hel række somre med den læ for vinden, der øger glæden ved din terrasse mangefold.

Intro

Flet selv læhegn

Læhegnet i haven bliver nemt lidt for bastant og plankeværksagtigt, hvis du bygger det af brædder – og lidt vel spinkelt, hvis du samler det af færdige fletsektioner fra byggemarkedet.

Her tager vi det bedste af de to typer læhegn ved at begynde fra bunden og selv flette hegnet af smalle granbrædder, som vi har gjort bløde og smidige ved en nat under vand.

Let udtryk men bundsolidt

Vores hegn bliver robust som et plankeværk, men det syner let og står flot med sine buede linjer – og så er det så tilpas tæt, at det bryder vinden optimalt. Og skulle en lamel engang med tiden knække, kan vi nemt skifte den ud, hvorimod en knækket lamel i færdigkøbte sektioner betyder, at hele sektionen må kasseres.

Læhegn i mange versioner

Skær lamellerne op

Hele arbejdet begynder lidt usædvanligt med at skære en kæmpe stak brædder op på langs. I trælasten er der nemlig gerne billige 10 cm brede trykimprægnerede hegnsbrædder af gran. De vil være svære at flette og vil give et klodset hegn, så vi skærer dem i rette længde og saver dem derefter igennem på langs.

Bagefter har vi vores nye 16 x 48 mm lameller (D), der lægges i blød natten over, hvorefter de relativt let kan flettes. Da nogle vil knække, laver vi lidt ekstra.

Opskæringen går lettest med en kapsav og en dyksav, men med lidt opfindsomhed klarer vi her de mange snit med en almindelig, billig rundsav.

Også revlerne (B) skæres på langs.

1

Vi gør saven fast på en plade, så vi kan vippe den op og ned på samme sted - som var det en kapsav. Først skruer vi to 21 mm lister (W) på en plade, så borer vi huller i savens sål og skruer den på listerne, så klingen står vinkelret på den bageste liste.

2

Nu kan vi skære vores brædder op hurtigt og sikkert med et helt vinkelret snit ved at lægge dem ind i skærekassen, ind mod den bageste liste. For ikke at måle op hver gang skruer vi en klods (X) fast 100 cm fra klingen. Revlerne skærer vi også nu.

3

Når alt er skåret i længden, laver vi skærekassen om, så vi kan skære brædderne igennem på langs og lave de færdige lameller (D) og revler (B). Saven fjernes, og en høvlet liste (Y) skrues på listerne (W), så sålen kan køre langs den.

4

Nu deler vi brædderne på langs let og hurtigt. Den høvlede liste (Y) er placeret, så brættet deles midtpå, når det lægges ind til listen nedenunder (X). For at støtte saven skruer vi en liste (Z) på pladen. De skårne lameller stilles i vand natten over.

Grav stolperne ned

Det vil tage lang tid at få hver enkelt stolpe (A) til at stå korrekt og i lod, hvis du gør det en efter en på traditionel vis. Det arbejde letter vi rigtig meget ved at samle dem på topbrættet (C), så snart de er stillet ned i deres huller, og derefter rette dem til og fylde jord om dem.

Ved et læhegn skal du ikke spekulere i frostfri dybde. Løfter den frosne jord en af stolperne, er det ikke nogen ulykke. Derimod er det vigtigt at gøre stolperne stabile, så de kan modstå vinden. Det hjælper, at hegnet er lidt åbent, og det rækker at grave stolperne 70 cm ned.

1

Vi gør toplisterne (C) klar som første del af arbejdet med at rejse hegnet. De to lister skæres til i længden, så de vil kunne mødes i et 45 graders snit. På undersiden af listerne streger vi op, hvor stolperne vil ramme, så vi ikke skal måle bagefter.

2

Så graver vi hul til stolperne (A). Som målepind bruges toplisterne (C), som vi lægger med undersiden opad, så vi kan se markeringerne. Da hegnet placeres lidt inde på belægningen, fjerner vi stenene og graver 75 cm ned med et pælebor.

3

En enkelt stolpe (A) stilles på plads og rettes til helt lodret, mens der fyldes jord omkring den. Fyld 10 cm jord i hullet ad gangen, og komprimer det godt med en lægte hver gang, før du fortsætter. Er jorden meget tør, skal den nok vandes lidt.

4

Nu sætter vi hjørnestolpen i dens hul og samler de to første stolper med toplisten (C). Listen skal sidde præcist, men vi venter stadig lidt med at rette stolperne til. I stedet tilføjer vi på samme vis den yderste stolpe.

5

De to nye stolper rettes til både i dybden og ind til lodret, og placeringen låser vi fast med skråstivere, der ved jorden fæstes på små pæle. Det nemmeste er at samle med spændetvinger, så undgår du også skruehuller.

6

Vi stikker de sidste stolper i jorden og gør dem fast til toplisterne. De rettes ind til lodret og fikseres i forhold til de andre stolper med nogle brædder. Nu er det nemt at fylde hullerne op og stampe undervejs uden at slå stolperne skæve.

Flet hegnet

Når stolperne og toplisten er oppe, skal vi fylde op med lameller i hver sektion.

Vi sætter dem på tre vandrette revler, hvor de på skift klemmes på plads fra hver side og danner et fletværk.

Lamellerne har ligget natten over og suget vand, så de kan relativt nemt bøjes uden at knække. Der kræves stadig et godt pres på enden af lamellen, og derfor overlader vi arbejdet med at presse opad til fødderne. Det sker med et lille “vippebræt” af en stump bræt, som skrues på en kort klods - så kan du trykke lamellen opad med foden og har begge hænder fri.

Inden vi gør revlerne fast, streger vi op på dem for hver 5 cm, så vi let og hurtigt kan rette lamellerne ind på stribe.

1

Vi mærker op til revlerne (B) på stolperne (A). Først sætter vi en vandret streg for revlernes overside henholdsvis 47 cm og 94 cm under toplisten (C). Med en “ko” samlet af to 25 mm tykke lister streger vi derpå af til siden af beslagene (E).

2

Den øverste af de tre revler (B) sættes ikke i beslag, men skrues fast i toplisten (C) fra undersiden med 5 x 70 mm skruer. Bor for med et 5 mm bor til de fire skruer i hver revle.

3

Hvert beslag (E) gøres fast med to 3,5 x 30 mm skruer ind i stolpen. Øverste beslag placeres midt for revlen - altså lidt under stregen, som markerer revlens overkant. Nederste beslag placerer vi i underkanten af den nederste revle.

4

Revlerne (B) bankes på plads i beslagene, så de passer med stregerne på stolpen - de går stramt ind i beslagene. Vi låser dem fast til beslagene med en 3 x 20 mm skrue.

5

Og så skal hegnet flettes! En ad gangen placeres lamellerne på de to nederste revler, hvorefter vi skiftevis trækker og skubber til dem, mens vi med foden og vores vippebræt presser dem op om den øverste revle.

6

Lamellerne rettes på plads efter mærkerne på revlerne - og justeres eventuelt lidt, så der bliver lige meget luft mellem dem. De fikseres oppe og nede med 3,5 x 30 mm skruer - og så er læhegnet færdigt, for vi lader det stå ubehandlet.

Materialer

Til 5 sektioner a 1 m

75 x 75 mm trykimprægneret fyr:

 • 6 stolper (A) a 180 cm

21 x 95 mm terrassebrædder:

 • 15 revler a 100 cm (B), som du skærer af 8 brædder a 100 cm

28 x 120 mm terrassebrædder:

 • 2 toplister (C), cirka 230 og 340 cm

16 x 100 mm gran:

 • 100 lameller (D) a 100 cm, som du skærer af 50 brædder a 100 cm

Desuden:

 • 20 U-prof ler (E) 25 x 25 x 2 mm
 • Climateskruer: 3 x 20 mm, 3,5 x 30 mm og 5 x 70 mm
 • 10 x 180 mm fransk skrue med 3 spændeskiver (til fastgørelse i væg)
 • Alurør med 11 mm hul, 6 cm langt (til fastgørelse i væg)
 • Brædder til afstivning og skærekasse

Specialværktøj

 • Billig rundsav til cirka 300 kr.
 • Pælebor (cirka 60 kr. for en dags leje)
 • Kap/geringssav (eventuelt)

Tidsforbrug

3 dage

Pris

Ned til cirka 130 kr. pr. meter hegn

Tegning

Læhegn flettet af smalle brædder

Det hjemmeflettede læhegn bygges af enkle og billige varer.

Lamelstavene (D) i vores læhegn fletter vi ind på tre vandrette lægter (B), som er gjort fast i stolperne (A).

Stolperne graver vi ned, og ved at samle dem med den vandrette overligger (C), inden vi fylder jord op om stolperne, gør vi det meget lettere at få dem stillet helt på linje.

Hegnet skiller den brolagte terrasse fra græsplænen, og for at gøre det lettere senere at slå græs ind mod hegnet sætter vi stolperne et lille stykke inde i belægningen.

Læhegn flettet af smalle brædder

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...