Intro
Skær lamellerne op
Hele arbejdet begynder lidt usædvanligt med at skære en kæmpe stak brædder op på langs. I trælasten er der nemlig gerne billige 10 cm brede trykimprægnerede hegnsbrædder af gran. De vil være svære at flette og vil give et klodset hegn, så vi skærer dem i rette længde og saver dem derefter igennem på langs.
Bagefter har vi vores nye 16 x 48 mm lameller (D), der lægges i blød natten over, hvorefter de relativt let kan flettes. Da nogle vil knække, laver vi lidt ekstra.
Opskæringen går lettest med en kapsav og en dyksav, men med lidt opfindsomhed klarer vi her de mange snit med en almindelig, billig rundsav.
Også revlerne (B) skæres på langs.
Vi gør saven fast på en plade, så vi kan vippe den op og ned på samme sted - som var det en kapsav. Først skruer vi to 21 mm lister (W) på en plade, så borer vi huller i savens sål og skruer den på listerne, så klingen står vinkelret på den bageste liste.
Nu kan vi skære vores brædder op hurtigt og sikkert med et helt vinkelret snit ved at lægge dem ind i skærekassen, ind mod den bageste liste. For ikke at måle op hver gang skruer vi en klods (X) fast 100 cm fra klingen. Revlerne skærer vi også nu.
Når alt er skåret i længden, laver vi skærekassen om, så vi kan skære brædderne igennem på langs og lave de færdige lameller (D) og revler (B). Saven fjernes, og en høvlet liste (Y) skrues på listerne (W), så sålen kan køre langs den.
Grav stolperne ned
Det vil tage lang tid at få hver enkelt stolpe (A) til at stå korrekt og i lod, hvis du gør det en efter en på traditionel vis. Det arbejde letter vi rigtig meget ved at samle dem på topbrættet (C), så snart de er stillet ned i deres huller, og derefter rette dem til og fylde jord om dem.
Ved et læhegn skal du ikke spekulere i frostfri dybde. Løfter den frosne jord en af stolperne, er det ikke nogen ulykke. Derimod er det vigtigt at gøre stolperne stabile, så de kan modstå vinden. Det hjælper, at hegnet er lidt åbent, og det rækker at grave stolperne 70 cm ned.
Vi gør toplisterne (C) klar som første del af arbejdet med at rejse hegnet. De to lister skæres til i længden, så de vil kunne mødes i et 45 graders snit. På undersiden af listerne streger vi op, hvor stolperne vil ramme, så vi ikke skal måle bagefter.
Så graver vi hul til stolperne (A). Som målepind bruges toplisterne (C), som vi lægger med undersiden opad, så vi kan se markeringerne. Da hegnet placeres lidt inde på belægningen, fjerner vi stenene og graver 75 cm ned med et pælebor.
En enkelt stolpe (A) stilles på plads og rettes til helt lodret, mens der fyldes jord omkring den. Fyld 10 cm jord i hullet ad gangen, og komprimer det godt med en lægte hver gang, før du fortsætter. Er jorden meget tør, skal den nok vandes lidt.
Nu sætter vi hjørnestolpen i dens hul og samler de to første stolper med toplisten (C). Listen skal sidde præcist, men vi venter stadig lidt med at rette stolperne til. I stedet tilføjer vi på samme vis den yderste stolpe.
De to nye stolper rettes til både i dybden og ind til lodret, og placeringen låser vi fast med skråstivere, der ved jorden fæstes på små pæle. Det nemmeste er at samle med spændetvinger, så undgår du også skruehuller.
Flet hegnet
Når stolperne og toplisten er oppe, skal vi fylde op med lameller i hver sektion.
Vi sætter dem på tre vandrette revler, hvor de på skift klemmes på plads fra hver side og danner et fletværk.
Lamellerne har ligget natten over og suget vand, så de kan relativt nemt bøjes uden at knække. Der kræves stadig et godt pres på enden af lamellen, og derfor overlader vi arbejdet med at presse opad til fødderne. Det sker med et lille “vippebræt” af en stump bræt, som skrues på en kort klods - så kan du trykke lamellen opad med foden og har begge hænder fri.
Inden vi gør revlerne fast, streger vi op på dem for hver 5 cm, så vi let og hurtigt kan rette lamellerne ind på stribe.
Vi mærker op til revlerne (B) på stolperne (A). Først sætter vi en vandret streg for revlernes overside henholdsvis 47 cm og 94 cm under toplisten (C). Med en “ko” samlet af to 25 mm tykke lister streger vi derpå af til siden af beslagene (E).
Den øverste af de tre revler (B) sættes ikke i beslag, men skrues fast i toplisten (C) fra undersiden med 5 x 70 mm skruer. Bor for med et 5 mm bor til de fire skruer i hver revle.
Hvert beslag (E) gøres fast med to 3,5 x 30 mm skruer ind i stolpen. Øverste beslag placeres midt for revlen - altså lidt under stregen, som markerer revlens overkant. Nederste beslag placerer vi i underkanten af den nederste revle.
Revlerne (B) bankes på plads i beslagene, så de passer med stregerne på stolpen - de går stramt ind i beslagene. Vi låser dem fast til beslagene med en 3 x 20 mm skrue.
Og så skal hegnet flettes! En ad gangen placeres lamellerne på de to nederste revler, hvorefter vi skiftevis trækker og skubber til dem, mens vi med foden og vores vippebræt presser dem op om den øverste revle.
Materialer
Til 5 sektioner a 1 m
75 x 75 mm trykimprægneret fyr:
- 6 stolper (A) a 180 cm
21 x 95 mm terrassebrædder:
- 15 revler a 100 cm (B), som du skærer af 8 brædder a 100 cm
28 x 120 mm terrassebrædder:
- 2 toplister (C), cirka 230 og 340 cm
16 x 100 mm gran:
- 100 lameller (D) a 100 cm, som du skærer af 50 brædder a 100 cm
Desuden:
- 20 U-prof ler (E) 25 x 25 x 2 mm
- Climateskruer: 3 x 20 mm, 3,5 x 30 mm og 5 x 70 mm
- 10 x 180 mm fransk skrue med 3 spændeskiver (til fastgørelse i væg)
- Alurør med 11 mm hul, 6 cm langt (til fastgørelse i væg)
- Brædder til afstivning og skærekasse
Specialværktøj
- Billig rundsav til cirka 300 kr.
- Pælebor (cirka 60 kr. for en dags leje)
- Kap/geringssav (eventuelt)
Tidsforbrug
3 dage
Pris
Ned til cirka 130 kr. pr. meter hegn
Tegning
Læhegn flettet af smalle brædder
Det hjemmeflettede læhegn bygges af enkle og billige varer.
Lamelstavene (D) i vores læhegn fletter vi ind på tre vandrette lægter (B), som er gjort fast i stolperne (A).
Stolperne graver vi ned, og ved at samle dem med den vandrette overligger (C), inden vi fylder jord op om stolperne, gør vi det meget lettere at få dem stillet helt på linje.
Hegnet skiller den brolagte terrasse fra græsplænen, og for at gøre det lettere senere at slå græs ind mod hegnet sætter vi stolperne et lille stykke inde i belægningen.
