Byggevejledning
Let
Svær
Når du bygger et stengærde, kan det godt betale sig at gøre sig umage med at finde sten, der passer sammen, når de skal pusles på plads.

Når du bygger et stengærde, kan det godt betale sig at gøre sig umage med at finde sten, der passer sammen, når de skal pusles på plads.

Et stengærde er smukt og naturligt og kan holde for evigt, hvis du sørger for at bygge det op på den rigtige måde.

Det er vigtigt, at underlaget bliver ordentlig forberedt, inden du går i gang med at sætte stenene. Underlaget skal selvfølgelig kunne bære de tunge sten, så de ikke risikerer at synke og kommer til at stå ujævnt. Det skal også være veldrænet, så der ikke står vand i jorden, der med tiden undergraver stengærdets ”fundament”.

Stengærdets underlag

Underlaget til et stengærde forberedes ved, at du først fjerner det øverste lag jord, ca. 20 cm. Hvis der fx er rødder fra ukrudt, er det en god ide at fjerne dem også. Underlaget rettes af, så det er nogenlunde plant. Bagefter stampes det med en brolæggerjomfru, så det bliver kompakt, og stengærdet ikke sætter sig.

Nu skal du hælde nøddesten på underlaget i et lag på ca. 10 cm. Det er små sten med en diameter på 16-32 mm, der sørger for, at der er et godt dræn i stengærdet. Nøddestenene skal også stampes med brolæggerjomfruen, og bagefter fordeler du et lag afretningsgrus på ca. 10 cm, som også stampes.

Vælg sten der passer sammen

Når du skal i gang med at sætte sten, betaler det sig at være omhyggelig med udvælgelsen. Vælg de største sten til den første række, og sørg for, at de bliver banket godt ned i underlaget, så de danner et solidt fundament for de næste sten. Du skal fylde jord op i stengærdet, når den første række sten er sat. Det holder dem på plads.

Stamp jorden bag de enkelte sten, så de står så solidt som muligt. En stump stolpe er fin til formålet. I takt med at stengærdet bliver højere, fylder du mere jord op. Jorden fordeles let med en rive, som samtidigt sikrer, at det øverste jordlag er løst, så det er til at arbejde med.

At bygge stengærde er et puslespil

Det er lidt af et puslespil at bygge et stengærde, men det betaler sig at gøre sig umage med at vælge de enkelte sten, så de passer så godt sammen som muligt. Så slipper du for at flytte rundt på de tunge sten mere end højest nødvendigt. Og når hullerne i stengærdet er så små som muligt, siver jorden ikke så let ud.

Når stenene sættes på plads, er det vigtigt, at de hælder lidt ind mod midten. Det gør konstruktionen ekstra solid. Det er en god ide at bruge en målepind, hvor du har markeret den højde, du ønsker, stengærdet skal have. Så er det nemt at tjekke, hvor langt du er nået, og lettere at vælge sten i den rette størrelse. Du bør tænke over, hvordan du vender de øverste sten, så du får en pæn afslutning foroven på stengærdet.

Find de rigtige byggesten

Kampesten er et godt valg, når du skal vælge sten til et stengærde. De findes i flere størrelser, men når du bygger ”i hånden”, skal du gå efter de mindste fra 15-30 cm. Så bliver arbejdet ikke alt for tungt, og du kan bedre håndtere stenene, hvis de skal finjusteres på plads.

Har du selv sten liggende i en passende størrelse, kan du selvfølgelig sagtens bruge dem. Du kan også være heldig at finde sten gratis på nettet, og de fleste stenbrud/forhandlere giver store rabatter, hvis du selv henter stenene.

Planter holder jorden på plads

Når du bygger et stengærde af store sten, kan det ikke undgås, at der er huller med bar jord, som godt kan sive ud, med mindre du sørger for at holde det på plads. En af de mest effektive metoder er at plante stengærdet til, da planternes rødder holder rigtig godt på jorden.

Foroven er stengærdet åbent og kan plantes til som ethvert andet bed. I hullerne i siderne er der ikke meget plads, og her kan du med fordel bruge særlige stenbedsplanter.

Hent artiklen og se, hvordan du bygger et stengærde.