Solidt stengærde

Stengærdet er et oplagt valg, hvis du ønsker dig et naturligt hegn med lang levetid og minimal vedligeholdelse. Det er tungt at arbejde med store sten – til gengæld holder et stengærde for evigt!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
13.000 kroner

Når du bygger et stengærde, kan det godt betale sig at gøre sig umage med at finde sten, der passer sammen, når de skal pusles på plads.

Intro

Et stengærde er smukt og naturligt og kan holde for evigt, hvis du sørger for at bygge det op på den rigtige måde.

Det er vigtigt, at underlaget bliver ordentlig forberedt, inden du går i gang med at sætte stenene. Underlaget skal selvfølgelig kunne bære de tunge sten, så de ikke risikerer at synke og kommer til at stå ujævnt. Det skal også være veldrænet, så der ikke står vand i jorden, der med tiden undergraver stengærdets ”fundament”.

Stengærdets underlag

Underlaget til et stengærde forberedes ved, at du først fjerner det øverste lag jord, ca. 20 cm. Hvis der fx er rødder fra ukrudt, er det en god ide at fjerne dem også. Underlaget rettes af, så det er nogenlunde plant. Bagefter stampes det med en brolæggerjomfru, så det bliver kompakt, og stengærdet ikke sætter sig.

Nu skal du hælde nøddesten på underlaget i et lag på ca. 10 cm. Det er små sten med en diameter på 16-32 mm, der sørger for, at der er et godt dræn i stengærdet. Nøddestenene skal også stampes med brolæggerjomfruen, og bagefter fordeler du et lag afretningsgrus på ca. 10 cm, som også stampes.

Vælg sten der passer sammen

Når du skal i gang med at sætte sten, betaler det sig at være omhyggelig med udvælgelsen. Vælg de største sten til den første række, og sørg for, at de bliver banket godt ned i underlaget, så de danner et solidt fundament for de næste sten. Du skal fylde jord op i stengærdet, når den første række sten er sat. Det holder dem på plads.

Stamp jorden bag de enkelte sten, så de står så solidt som muligt. En stump stolpe er fin til formålet. I takt med at stengærdet bliver højere, fylder du mere jord op. Jorden fordeles let med en rive, som samtidigt sikrer, at det øverste jordlag er løst, så det er til at arbejde med.

At bygge stengærde er et puslespil

Det er lidt af et puslespil at bygge et stengærde, men det betaler sig at gøre sig umage med at vælge de enkelte sten, så de passer så godt sammen som muligt. Så slipper du for at flytte rundt på de tunge sten mere end højest nødvendigt. Og når hullerne i stengærdet er så små som muligt, siver jorden ikke så let ud.

Når stenene sættes på plads, er det vigtigt, at de hælder lidt ind mod midten. Det gør konstruktionen ekstra solid. Det er en god ide at bruge en målepind, hvor du har markeret den højde, du ønsker, stengærdet skal have. Så er det nemt at tjekke, hvor langt du er nået, og lettere at vælge sten i den rette størrelse. Du bør tænke over, hvordan du vender de øverste sten, så du får en pæn afslutning foroven på stengærdet.

Find de rigtige byggesten

Kampesten er et godt valg, når du skal vælge sten til et stengærde. De findes i flere størrelser, men når du bygger ”i hånden”, skal du gå efter de mindste fra 15-30 cm. Så bliver arbejdet ikke alt for tungt, og du kan bedre håndtere stenene, hvis de skal finjusteres på plads.

Har du selv sten liggende i en passende størrelse, kan du selvfølgelig sagtens bruge dem. Du kan også være heldig at finde sten gratis på nettet, og de fleste stenbrud/forhandlere giver store rabatter, hvis du selv henter stenene.

Planter holder jorden på plads

Når du bygger et stengærde af store sten, kan det ikke undgås, at der er huller med bar jord, som godt kan sive ud, med mindre du sørger for at holde det på plads. En af de mest effektive metoder er at plante stengærdet til, da planternes rødder holder rigtig godt på jorden.

Foroven er stengærdet åbent og kan plantes til som ethvert andet bed. I hullerne i siderne er der ikke meget plads, og her kan du med fordel bruge særlige stenbedsplanter.

Vejledning

01
Underlaget gøres klart 5 Trin

Det er vigtigt, at underlaget er bygget rigtigt op, så du bygger dit stengærde på et solidt “fundament”. Det skal være fast, så det ikke synker, og regnvandet skal kunne sive ned og ledes væk, så det ikke kan samles og ødelægge stengærdets “fundament”.

Du skal fjerne det øverste lag jord og erstatte det med et lag småsten, dernæst et lag afretningsgrus. Lagene stampes, så underlaget er kompakt og ikke kan “sætte” sig.

1

Fjern det øverste muldlag, ca. 20 cm, så du kan bygge underlaget op. Fjern også evt. rødder fra ukrudt, så det ikke vokser op i dit nye stengærde.

2

Ret underlaget af, så det er plant, og regnvandet vil sive jævnt ned. Du kan fx udjævne jorden med et vaterpas, som samtidig gør det nemt at tjekke, om underlaget er lige.

3

Underlaget stampes med en brolæggerjomfru, så det bliver kompakt, og stengærdet ikke sætter sig. Du kan evt. lave en selv af en tung stolpe med et håndtag på.

4

Hæld nøddesten på, og fordel dem jævnt i et lag på ca. 10 cm. Det er nok, hvis jorden er sandet som her. Har du muld- eller lerjord, skal stenlaget være 20 cm. Småstenene sørger for dræn under stengærdet.

5

Fyld afretningsgrus på, og fordel det jævnt i et lag på ca. 10 cm. Det er også med til at sikre, at der er et ordentligt dræn under stengærdet.

02
Stengærdet bygges op 12 Trin

Når du skal i gang med at sætte sten, betaler det sig at være omhyggelig med udvælgelsen. Vælg de største sten til den første række, og sørg for, at de bliver banket godt ned i underlaget, så de danner et solidt fundament for de næste sten.

Du skal fylde jord op i stengærdet, når den første række sten er sat. Det holder dem på plads. Stamp jorden bag de enkelte sten, så de står så solidt som muligt. I takt med at stengærdet bliver højere, fylder du mere jord op.

1

Bank stænger i jorden, der markerer, hvor stengærdet skal være. Det er vigtigt, at du har nogle linjer at rette dig efter, når du går i gang med at sætte sten.

2

Bind en murersnor fast til en pind i den højde, stengærdet skal have. Snoren forbindes til den stang, du har banket i jorden i den ene ende af bedet. Så kan du nemt tjekke højden løbende, når du bygger.

3

Sæt nu den første række sten. Du skal så vidt muligt gå efter at sætte de største sten nederst. De bankes ned i underlaget med en gummihammer beregnet til fliser.

4

Tjek højden med murersnoren, som er spændt ud over stenene. Så kan du se, hvor højt den første række sten når op, og hvilken størrelse sten du skal placere hvor i den næste række.

5

Den første række sten er sat. Sørg for, at alle sten er banket lidt ned i underlaget, så de står solidt og kan holde til de næste rækker, der skal bygges ovenpå.

6

Fyld nu jord ned bag den første række sten. Stamp den lidt fast bag stenene, så jorden giver så god støtte som muligt. En stump stolpe er fin til formålet.

7

Fyld mere jord på, og fordel den ligeligt, når du er færdig med at stampe jorden fast. Jorden fordeles fint med en rive, der samtidig sikrer, at det øverste jordlag er løst, så det er til at arbejde med.

8

Byg stengærdet op oven på den første række. Vælg sten, der nogenlunde passer i form og størrelse, så de slutter så tæt til hinanden som muligt. Sørg for, at jorden pakker godt bag alle sten, så du får en solid konstruktion.

9

Tjek højden oftere med din målepind med murersnor, når du er ved at nå den ønskede højde på stengærdet. Tænk over, hvordan du vender de øverste sten, så du får en pæn afslutning foroven.

10

Større huller fyldes evt. med grus, så jorden ikke siver væk. Grus med en kornstørrelse på 3-8 mm er velegnet. Det bankes på plads med en pind, så du bedst muligt kan komme ind i sprækkerne.

11

Stenene vaskes til sidst. Det kan ikke undgås, at de bliver beskidte undervejs, mens du bygger. Men det er nemt at skrubbe væk med vand og en børste.

12

Stengærdet mangler nu kun at blive plantet til.

Materialer

  • Kampesten, 15 x 30 cm, 5 tons
  • Nøddesten, 16-32 mm, 1 m3
  • Afretningsgrus, 1 m3
  • Muldjord, 2 m3

Specialværktøj

  • Brolæggerjomfru

Tidsforbrug

3-4 dage.

Pris

Ca. 13.000 kr. til et 8 m langt gærde, hvis alt skal leveres. Har du selv sten og jord, er det gratis. Tjek fx “Gul og Gratis” og grusgrave, hvor du ofte vil kunne få rabat ved selv at hente materialer.

Sværhedsgrad

Det er tungt arbejde. Vær omhyggelig med placeringen af sten, så du får en solid konstruktion.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hegn