Genbrug det gamle stakit

Selv om et stakit er både gammelt og grimt, er det ikke sikkert, at du behøver at kassere det hele. Der er penge at spare, hvis du genbruger fx de gamle stolper til det nye stakit. Familien her valgte at bruge de gamle jernstolper som udgangspunkt for et flot nyt stakit i træ.

Intro

Det er ikke kun udseende og på klædning, der er med til at skabe et førstehåndsindtryk, når vi mø-der nye mennesker. Også vores bolig spiller ind. Og ligesom det ydre er det første, vi lægger mærke til ved personer, er haven og stakittet det første, vi ser ved et hus.

Derfor er et stakit ikke bare noget, der skal holde hunden eller børnene væk fra vejen - det er en del af, hvordan forbipasserende og dine naboer vil opfatte dig og din familie.

Her var der tidligere et trist og gammelt stålstakit, der for længst havde set sine bedste dage; derfor ville familien gerne have et klassisk træstakit, og for at få det helt, som de ønskede, lavede de det selv. Noget godt var der dog ved det gamle stakit, stolperne kunne nemlig genbruges til det nye stakit.

Før
Det gamle stakit var både blevet påkørt, begyndt at ruste og havde i det hele taget ikke været på mode, siden det blev sat op i 70’erne. Så det trængte til at blive udskiftet.

Efter
Det nye stakit giver et langt bedre indtryk af hus og have. Som en sidste finish kan du lige male hen over skruehovederne, så kan de næsten ikke ses.

Vejledning

01
Stolperne forberedes til genbrug 3 Trin

1

Først skal du fjerne det gamle stålnet. Det klarer en vinkelsliber nemt, men husk handsker, høreværn og beskyttelsesbriller.

2

Når nettet er fjernet, skal stolperne pudses. Du kan som her bruge en vinkelsliber med stålbørste eller en almindelig stålbørste.

3

Stolperne males, først med rustbeskyttende grundfarve, så med oliefarve. Med 6 mm bor bores nu to huller 10 cm fra hhv. top og bund.

02
Samlebåndsmetoden 3 Trin

1

Når stakittets trædele skal fremstilles og males, er det en fordel at benytte sig af samlebåndsmetoden. Først males listerne ...

2

... og så saves de til i de rigtige mål. Brug en kap/geringssav, og sav i 15 grader i begge ender, så vandet ikke kan stå på træet.

3

Ved tremmerne saves enden til en trekantet spids. Også det kan laves på “samlebånd”. Kun de vandrette lister skal laves undervejs.

03
Så skal der samles 9 Trin

Når alle stakittets dele, bortset fra de vandrette lister, er savet i de rigtige længder, skal du huske at male enderne. Træet skal være dækket af maling hele vejen rundt. Og så er det ellers blevet tid til at få stakittet op at stå.

1

Først skal de lodrette lister fæstes til jernstolperne. Det gør du med rustfri skruer (5 x 30 mm) gennem de forborede huller.

TIPS: Brug en 10 til 20 mm klods til at støtte listen på, så kommer den til at hænge over jorden og vil ikke suge så meget fugt.

2

Tjek med vaterpasset. Når du har skruet den nederste skrue, skal du tjekke, at listen er i lod, før du sætter den øverste skrue fast. Alle stolperne, bortset fra de to, der skal danne indgangen, beklædes på denne måde.

3

Turen er kommet til indgangsstolperne. Dem laver du af to lister (35 x 75 mm) og to brædder (22 x 120 mm), der alle er savet i 15 grader i bunden. De forskellige tykkelser skyldes, at stolpen skal være kvadratisk.

4

De tre sider samles med skruer (3,9 x 55 mm), og du sætter kassen fast til jernstolpen på samme måde som med de lodrette lister.

TIPS: Bor for, inden du sætter skruerne i, så mindsker du risikoen for, at træet sprækker.

5

Den fjerde side sættes på. Bor for, og sæt den så fast med skruer. Som kronen på værket skal stolpen have låg på (se Køb låget eller fremstil det selv). Låget sætter du fast med en skrue i hver side.

6

Nu er du kommet til de vandrette lister (C). Her skal du måle længden mellem de forskellige stolper, før du saver dem ud. Mål fra midten af en stolpe til midten af den næste, og sav i 15 grader som ved de andre lister.

7

Listerne sættes op med to skruer i hver ende. Vil du ikke hele tiden måle afstand, så brug hjælpeklodser. En til den nederste på 15 cm og en mellem de to lister på 35 cm. Det kan dog kun lade sig gøre, hvis underfladen er jævn, ellers må du bruge en hjælpesnor.

8

Ved indgangsstolperne saver du de lodrette lister af, så de kommer til at støtte mod indersiden af stolpen. Derefter maler du endetræet og sætter så listen fast ved hjælp af et vinkeljern (50 x 50 x 35 mm) og rustfri skruer.

9

Så skal tremmerne (F) sættes på. De sættes fast med to skruer både oppe og nede.

TIPS: For at de får lige stor afstand til jorden, kan du lægge et bræt under. Ligesådan kan du bruge et bræt til at sikre ens afstand mellem de to tremmer. Tjek med vaterpas.

Materialer

35 x 75 mm lister:
• Lodrette lister a 74 cm
• 4 stolpelister a 90 cm
• Vandrette lister i afmålt længde

Desuden:
• 4 brædder, 22 x 120 mm, a 90 cm
• 2 låg a 22 x 160 x 160 mm
• Tremmer, 25 x 50, a 78 og 85 cm
• 3,9 x 55 mm rustfri skruer
• 5 x 30 mm rustfri skruer
• 50 x 50 x 35 mm vinkeljern
• Maling

Pris

Cirka 60 kroner pr. meter

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Stakit