Byg et stakit
Det klassiske stakit er et lavt hegn bygget af træ. Et stakit består af stolper med tværstivere imellem, som lodrette stave fastgøres til. Stavene til et stakit er ikke specielt lange, og toppen af dem er typisk skåret til i en spids. Når man bygger et stakit, placeres stavene med lidt afstand, så der er luft mellem dem. Både højden og luften mellem stavene gør et stakit til den oplagte løsning, hvis du gerne vil have indkig til din have.
Her på siden finder du tips og råd til vedligehold og opsætning af stakit.
Inden du vælger stakit
Inden du køber materialer til et stakit - eller en hvilken som helst anden type hegn for den sags skyld - bør du overveje, om det er den rigtige løsning til din grund. Tænk over dine behov. Har du brug for at skærme af for nysgerrige blikke eller en støjende vej? Eller har du blot brug for at indhegne din grund?
Derudover vil det også være en god idé at undersøge, om du overhovedet har lov til at opføre et stakit på din grund. I nogle tilfælde kan der også være specifikke krav til, hvor højt et stakit du må bygge. Hvis der er en lokalplan for det sted, du bor, kan du i den se, om der er restriktioner for, hvilke typer hegn du må opføre på din grund. I Danmark har vi også den såkaldte Hegnslov, som bliver brugt, hvis to naboer ikke kan nå til enighed om, hvordan hegnet mellem deres ejendomme skal se ud. Du kan læse mere om Hegnsloven her.
Hvis alt er, som det skal være, og du har fundet ud af, at et stakit er den rigtige løsning for dig, skal du beslutte dig for, hvor meget tid du vil bruge på at opføre dit stakit. Alt efter hvilken løsning du vælger, kan det nemlig være et meget tidskrævende projekt at bygge et stakit.
Opsætning af stakit
Det er ikke svært selv at bygge et stakit, men det er et tidskrævende projekt. Der er mange stave at save til og sætte op, især hvis toppen af stakitstavene skal forsynes med udskæringer. Derfor er den letteste løsning at købe et stakit i færdige moduler, der blot skal monteres til stolper. På den måde går opsætningen af et stakit som en leg.
Men hvis du ikke har noget imod at lægge flere arbejdstimer i dit stakit-projekt, har du til gengæld mulighed for at få et helt unikt stakit ud af dine anstrengelser.
Før du handler ind til den ene eller den anden løsning, skal du undersøge din grund og måle den op, så du ved, hvor langt dit stakit skal være. Hvis din grund skråner, skal du også tage højde for det.
Når dit stakit skal sættes op, skal du desuden sørge for, at det kommer til at stå solidt fast på din grund. Ellers risikerer du, at dit stakit vælter i blæsevejr. Der er forskellige metoder til at få stakittet stabilt. Én måde at gøre det på, er ved at lave et såkaldt jordanker monteret på stakitstolperne. Den løsning er især brugbar, hvis den jord, stolperne skal stå i, er meget sandet og løs i strukturen.
Hvis du vælger at grave stolperne på stakittet ned, så de er i direkte kontakt med jorden omkring dem, skal du dog være opmærksom på, at der kan gå råd i dem. Derfor kan det være en fordel at bruge en modstandsdygtig træsort til stolperne (fx egetræ) og desuden give dem træbeskyttelse, inden de puttes i jorden. Husk at lade dem tørre helt, før du graver dem ned.
Hvad koster et stakit?
Prisen på dit stakit afhænger af flere ting. Hvilke materialer vælger du at bygge det ud af? Trykimprægneret træ eller almindeligt træ? Hvor mange materialer har du brug for? Vælger du at bygge det selv, eller hyrer du en håndværker til at klare jobbet?
Vælger du fx at bygge dit stakit ud af egetræ, vil det efter al sandsynlighed komme til at koste mere, end hvis du havde valgt at bruge fyrretræsbrædder. Med andre ord er du langt hen ad vejen selv med til at fastsætte, hvor dyrt eller billigt dit stakit bliver.
Vedligeholdelse af stakit
Som alt andet træværk, skal et stakit vedligeholdes. Du kan vælge at behandle dit stakit med olie, maling eller træbeskyttelse. Der er mange kanter at male på et stakit, så du skal afsætte god tid, når det skal males. Ligesom du skal sikre dig, at træet ikke er for fugtigt, når du maler det.
Med den rette vedligeholdelse kan et stakit holde i 15-20 år, før det skal udskiftes. En stor fordel ved et stakit er, at det er let at udskifte et enkelt dårligt bræt.
Undgå at dit stakit får for meget fugt
Du kan forhindre, at dit stakit for unødvendigt meget fugt på flere måder. Hvis du eksempelvis vælger at skære dine stakitstave lige over i toppen, vil fugt have nemmere ved at trænge ind i træet, end hvis du skærer dem i en spids. Derfor er det altid en god idé at bruge lidt ekstra tid på at skære stakitstavene til. Det kan også godt betale sig at skære stakittets tværstivere til, så de skråner en smule på oversiden, og fræse drypnæser på undersiden. På den måde har vand lettere ved at glide af.
En anden god idé er at placere stakitstavene på en måde, så de slutter tilpas langt fra jorden under dem. Det vil typisk være omkring 10-15 cm fra jorden og op til undersiden af stakitstavene.