Intro
DEL 1: Foran huset fik vi gravet det høje plateau ud og repareret den lave mur, som skal omkranse cykelparkeringen. I bunden af gården lagde vi fliser, og nu er vi klar til stakit.
Vejledning
01
Stakittets stolper
7
Trin
Når du bygger stakitter, er det lettest at starte med de yderste stolper. Vi starter med dem ved lågen, i hjørnerne og inde ved huset.
Normalt skal stolperne graves ned eller stilles på stolpesko. At nedgravning er umuligt, siger sig selv, når stakittet skal stå oven på en betonmur. Og stolpesko kræver en anden afstivning i toppen, end vi har her. Derfor bruger vi kraftige galvaniserede rør, som vi borer ned i betonen og op i bunden af stolperne. Ved hullet til lågen og inde på selve huset borer vi sidelæns ind gennem stolperne og fastgør dem med klæbeankre.
Bor to huller i stolperne (A) til fastgørelse i betonmuren. Start med en undersænkning til bolthoved eller møtrik, og bor helt igennem med et bor, der passer til bolten.
Stil dørstolpen (A) i lod, og hold den på plads med en afstivning. Stolpen funger som karm og som ophæng for de tilstødende hegnsstolper (B).
Bor huller i muren igennem stolpen, når den står, hvor den skal. Hullerne skal passe til de klæbeankre, stolpen skal fastgøres med.
Fjern stolpen, og rens hullerne. Du kan bruge et sugerør med knæk til at puste om hjørner. På den måde undgår du betonstøv i øjne og ansigt.
Stik klæbeankrets glasampul ind i hullet med den runde ende først. Er murværket ikke i lod, kan du sætte en ring af en stump rør på bolten for at udligne skævheden.
Drej gevindstykket ind i hullet med skruemaskinen. Herved knuses glasampullen, og klæbestoffet blandes.
02
Mellemstolper
8
Trin
Skær det galvaniserede rør op i stykker a 42 cm. Så kan røret gå 20 cm ned i betonen, 20 cm op i stolpen, og der vil stadig være et par centimeter luft mellem stolpe og beton.
Mærk op på soklen, hvor stolperne skal stå, og bor hul til første rør. Bor ad flere omgange. Med et mærke på boret sikrer du, at hullet bliver præcis 20 cm dybt. I øvrigt må hullet hellere være lidt for stort end for lille.
Når du har renset hullet og sikret dig, at røret kan gå ned til den rigtige dybde, kommer du tokomponent-klæbemasse i hullet. Massen påføres kanterne fra bunden og op til toppen.
Sæt røret i hullet, og drej og vrik, til røret er helt i bund. Er hullet trangt, kan det være nødvendigt at slå røret det sidste stykke. Brug en hammer og en slagklods, så røret ikke deformeres.
Skær stolperne (D) til, mens klæbemassen hærder. Stolperne skal have et par centimeters overlængde og saves vinkelret med en kap/geringssav eller en fukssvans.
Mærk midten op i bunden af stolpen, og bor et 20 cm dybt hul med et sneglebor, som passer til rørets diameter. Det er vigtigt, at hullet er vinkelret på stolpens ende.
Røret kan du rette med små slag med en mukkert, hvis det ikke står helt i lod, når klæbemassen er hærdet.
03
Beklædningen
8
Trin
Når stolperne er på plads, skal selve stakittet bygges. Alle delene er skåret af glatte, trykimprægnerede 22 x 100 mm brædder med runde kanter, de såkaldte terrassebrædder.
Hver sektion består af et lag lodrette hegnsbrædder og to tværbrædder i top og bund på hhv. for- og bagside. Tvær-brædderne fastgør vi på to lister, der sidder på stolperne i begge sider. Foroven afsluttes med et skråtstillet topbræt.
Alle delene er skruet sammen fra bagsiden, så vi helt undgår synlige skruehoveder på forsiden.
Skær hegnsbrædderne (H) ud, og flæk et hegnsbræt for hvert fag hegn, så du får to smalle monteringslister (G). Brættet flækkes med en rundsav og en føringsskinne eller et land.
Bor for i monteringslisterne (G). Bor 3 monteringshuller, og undersænk hullet med et større bor, så skruehovedet kommer ned midt i listen.
Skær alle stolper af i korrekt højde, før du skruer listerne (G) på. Mærk stolperne op, og skær af toppen med en stiksav med lang klinge. VIGTIGT! Stiksaven justeres, så snittet bliver 15-20 grader skråt.
Fastgør monteringslisterne med PU-lim (polyuretan), og skru dem fast på siden af stolperne. Bemærk, at listen rager op over stolpen.
Skær 4 vandrette brædder (F), som skal passe præcis til afstanden mellem stolperne. De to første monteres på ydersiden. Skru fra bagsiden gennem monteringslisten (G).
Afmærk hegnsbrædderne (H)’s placering på de vandrette brædder (F). Sørg for ens afstand mellem dem. Afstand og antal brædder afhænger af, hvor “tæt” hegnet skal være.
Monter hegnsbrædderne (H), og skru dem fast fra bagsiden. De skal sidde lodret og flugte med underkanten af det nederste tværbræt Når de er på plads, skrues de sidste to tværbrædder på.
04
Lågen bygges
8
Trin
Indgangen til cykelparkeringen skal naturligvis lukkes med en låge. Vi bygger en låge, der falder pænt ind med resten, når den er lukket. Derfor bygges den øverste del af lågen op i de samme terrassebrædder og i samme facon som stakittet. Nederste halvdel af lågen er lukket af en krydsfinerplade, der harmonerer fint med betonmuren.
Start med at måle hullet, hvor lågen skal sidde. Lågen skal bygges, så der er minimum 5 mm luft i begge sider og et par centimeter i bunden.
Skær en plade (L) af 21 mm vandfast krydsfiner. Pladen skal være 10-15 mm smallere end hullet, og højden måler du fra et par cm over jorden til midt på stakittets nederste tværbrædder.
De 4 lodrette brædder (M) skærer du, så de er lidt længere, end lågen skal være høj. Monter dem på begge sider af pladens kanter med PU-lim og skruer, så de flugter med pladens sider og bund.
Skær de 6 tværbrædder (N) ud, så de passer mellem de lodrette brædder (M), og skær hegnsbrædderne (O), så de er lig med afstanden mellem stakittets tværbrædder (F) plus 90 mm.
Monter det midterste tværbræt (N2) på forsiden af lågen. Brættet skal sidde halvt ned over pladen og skrues fast fra bagsiden gennem pladen. Fordel hegnsbrædderne (O) jævnt.
Nu skal du skrue hegnsbrædderne (O) fast til det midterste tværbræt (N2). I toppen skruer du dem fast til det øverste tværbræt (N1), så de ligger halvt oppe på tværbrættet.
I toppen placeres et afstands bræt (P). Skru og lim det fast til både tværbræt (N1) og de lodrette brædder (M). Placer (N4) mellem de lodrette brædder (M) og ned oven på hegnsbrædderne (O).
05
Lågen monteres
4
Trin
Sæt lågen på plads i hullet i hegnet. Stil den på et par klodser, så højden passer, og hold den på plads med et par kiler, så der er lige meget luft i begge sider.
Gør lågen fast til stolpen (A) i den ene side med tre kraftige T-hængsler. Monter hængslerne på indersiden af tværbrædderne (N) på lågen og på stolpen (A).
I den modsatte side monterer du et glipfald. Det åbne hegn betyder, at man kan stikke hånden gennem hegnet, så man også kan åbne udefra.
Materialer
Alt er i overmål, som tilpasses på stedet.
Lågen:
22 mm vandfast krydsfiner:
- 85 x 87 cm plade (L)
22 x 100 mm terrassebrædder:
- 4 lodrette brædder (M) a 80 cm
- 6 tværbrædder (N1 til N6) a 67 cm
- 1 afstandsbræt (P), 87 cm
- 4 lodrette lågebrædder (O) a 175 cm
Desuden:
- 3 T-hængsler
- 1 glipfald
- PU-lim
- 4,5 x 40 mm skruer
Specialværktøj
- Kap/geringssav
Stakittet:
50 x 100 mm ru bjælker:
- 2 lågestolper (A) a 180 cm
- 2 stolper ved husvæg (C) a 80 cm (ikke vist på tegningen)
75 x 75 mm ru stolper:
- 2 hegnsstolper ved låge (B) a 80 cm
- 5 hegnsstolper på rør (D) a 80 cm
22 x 100 mm terrassebrædder:
- 28 vandrette brædder (F) a ca. 180 cm
- 40 lodrette brædder (H) a 80 cm
- 7 monteringslister (G), flækkes, a ca. 80 cm
- 3 topbrædder (J1) a 390 cm
- 1 topbræt (J2), 90 cm
28 mm galvaniseret rør :
- 5 stolpefødder (E) a 42 cm
Desuden:
- Skruer, 4,5 x 40 mm
- Skruer, 4,5 x 70 mm
- 8 stk. 12 mm klæbeampuller
- 8 stk. 12 mm gevindstænger m. møtrikker og skiver
- 1 patron med kemisk befæstigelse
- Ekstra blanderør
- PU-lim
Specialværktøj
- Stiksav og nedstryger
- Rundsav m. føringsskinne
- Kap/geringssav
- Borehammer
- Skruemaskine
Tidsforbrug
4-7 dage, ekskl. tørretid for maling
Pris
Cirka 3500 kroner for stakit og cirka 600 kroner for lågen
Sværhedsgrad
Denne del af projektet er klart den sværeste. Opmåling og tilpasning skal være præcis for at give det optimale resultat.
Tegning
Sådan hænger stolperne og stakittet sammen med muren
Stakittet her står oven på en mur og er hævet nogle centimeter fra muren. Dels af hensyn til opstigende fugt, dels fordi det giver et lettere udseende til hele indhegningen. Når de lodrette stolper, korte såvel som lange, sidder på plads, er det blot at montere vandrette brædder, som bærer de korte stakitbrædder. Ovenpå afsluttes med et skråtstillet bræt, som holder vandet væk fra brædder og stolpers endetræ. Det kaldes konstruktiv træbeskyttelse.
