Nemt og billigt højbed

Et højbed med blomster eller urter er en fornøjelse at have på terrassen eller i haven. Men der skal ret meget jord til. Medmindre du gør, som vi gør her: Vi snyder for at spare på jorden og får et let og billigt højbed, der ovenikøbet er nemt at bygge.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.000 kroner
Højbed: Nemt og billigt

Højbedet kan tilpasses til præcis de mål, der passer dig.

Intro

Skal dit højbed være malet, kan du med stor fordel male det hele, inden du begynder at bygge, og så bare male sidste gang, når det er samlet. Så bliver alle ender mv. malet, og det giver det pæneste og samtidig mest vejrbestandige resultat.

Højbedet skal stå på et plant, vandret underlag, fx fliser.

Se alle vores byggevejledninger og tips til højbede her: Alt om højbede

Vejledning

01
Forberedelser 5 Trin

1

Lav et plant underlag. Fliser, der fylder lidt mere end højbedets kasse, er smart, så græsset ikke vokser helt op ad kassen og bliver svært at slå.

2

Højden på vores kasse bliver 53 cm plus en afdækning på toppen - så matcher klink-beklædningen hegnet. Ændrer du højden, skal du rette målene til på tegningen.

3

Skær fire hjørnestolper (A) ud af en 90 x 90 mm høvlet stolpe. De skal være 53 cm lange (kassens højde uden dækbræt). Det samme mål skal alle lægterne (B) saves ud på.

4

Streg op på stolpen og lægterne. Laver du vinkelstreger som vist, kan det hele fint saves med fukssvans.

5

Skær stolper og lægter. Kapsaven klarer det hele i en fart, særligt hvis du laver et længdestop. Har du en kapsav, sparer du tid og sikrer en høj præcision.

02
Samling af hjørner 2 Trin

Hver hjørnestolpe samler vi med to lægter som vist. Det er vigtigt at bore for i lægterne, der ellers risikerer at flække, når du skruer de 100 mm lange skruer ned igennem dem.

Når de fire stolper er samlet, er det nemt at lægge klinkbrædderne til siderne imellem.

I stedet for at ligge på jorden har vi sat to bukke op og lagt en krydsfinerplade på, så vi har et godt arbejdsbord i en rygvenlig højde.

1

Skru lægterne (B) fast på stolperne (A) med 4 stk. 5,0 x 100 mm A4-skruer. Bor for i lægterne med et 5 mm bor, så de ikke flækker, når du sætter skruerne i.

2

De to lægter (B) sidder på stolpen (A), så der kan skrues brædder (C) på imellem stolperne. Læg mærke til, at lægterne er malet. Så kan det ikke ses, hvis brædderne trækker sig lidt sammen med tiden.

03
Den falske bund sparer jord 3 Trin

Du kan spare en masse jord ved at lægge flamingo (polystyren) i bunden af kassen. Planterne har ikke brug for så meget jord.

1

Skær flamingoen til. Den skal være 5-7 cm smallere end kassen i siderne. Vi lægger 20 cm i bunden af kassen og sparer en masse jord. Du kan også bruge lecanødder, hvis du foretrækker det. Vi har forinden beklædt kassens sider med plastic. Det beskytter træet imod fugt.

2

Der er en revne imellem flamingoen og kassen i siderne, så vandet kan sive væk.

3

Kassen er klar til 33 cm jord. Her mangler kun topafdækningen.

04
Beklædning 7 Trin

Nu er det tid til at samle selve kassen. De fire hjørnestolper bindes sammen med klinkbeklædning.

Når selve kassen er samlet, og inden topafdækningen kommer på, skal du måle fra hjørne til hjørne på begge diagonaler og rette til, indtil de har eksakt samme mål.

Dækbrædderne skrues på til sidst. De skal skæres i en 45 graders vinkel i hjørnerne. Husk at bore for med et 5 mm bor, inden du skruer brædderne fast, så de ikke flækker.

Til sidst fylder du polystyrenplader og endelig jord i dit højbed.

1

Læg det første bræt (C) på. Det er til vores højbed 170 cm langt og lagt op imellem to af stolperne. Bor for med et 4 mm bor, og skru fast med 4,0 x 50 mm A4-skruer.

2

Fordel brædderne (C og D). Vi vælger en afstand på 12,5 cm, ligesom beklædningen på hegnet, som højbedet skal stå opad.

3

Bor for, og skru brædderne fast. Skruerne skal sidde 4 cm fra bunden, 3 cm fra toppen og 3,5 cm ind fra enden af brættet.

4

Sådan ser en færdig langside ud. Det øverste bræt slutter i samme højde som stolperne. Topinddækningsbrættet kommer til at ligge på det øverste bræts kant.

5

Skru en lægte (B) på midten af sidebeklædningen. Den styrer afstanden på klinkbeklædningen og giver støtte til de vandrette dækbrædder.

6

Sæt mål af til kortsiderne, så du ved, hvor overkanten af brædderne skal ende. Klinkbeklædningen må nemlig ikke slås helt sammen, så du skal styre efter dine streger. Skru brædderne (D) på, så du har en kasse.

7

Sæt dækbrædderne (E og F) på. Brædderne skal sidde, så de rager 15 mm ud over hver side af stolperne. Hjørnerne mødes i 45 grader. Skru fast med 5 x 80 mm skruer.

Materialer

90 x 90 mm trykimprægneret fyr:

  • 4 stolper (A) a 53 cm

38 x 56 mm fyrretræslægter:

  • 10 lægter (B) a 53 cm

32 x 150 mm klinkbeklædning:

  • 8 brædder (C) a 170 cm
  • 8 brædder (D) a 57 cm

28 x 120 mm terrassebræt:

  • 2 inddækninger (E) på 191 cm til længste spids i 45°-snittet.
  • 2 inddækninger (F) på 78 cm til længste spids i 45°-snittet.
  • A4-skruer (rust- og syrefaste): 5 x 100, 4 x 50 og 5 x 80 mm

Desuden:

  • 200 mm flamingo (polystyren)
  • Plast til indvendig beklædning
  • Trælim (ude)
  • Træbeskyttelse

Tidsforbrug

En dags tid + tørretid til maling.

Pris

Ca. 1.000 kr. + maling.

Sværhedsgrad

Har du bygget blot en smule før, er det et projekt i den lette ende.

Tegning

Kasse af kun fire slags træ

Vi har begrænset materialerne, så der kun skal bruges fire slags træ: stolper, lægter, klinkbeklædning og terrassebrædder. Du kan sagtens bygge kassen med andre dimensioner, men husk at rette alle mål til, så du undgår at save forkert i farten.

De fire hjørner er føjet sammen med klinkbrædderne. Dækbrædderne på toppen sikrer stabiliteten.

Kasse af kun fire slags træ

3D-model

3D-model

Højbed med falsk bund

Fidusen med dette højbed er, at du slipper for at fylde det med tonsvis af jord.

Åbn 3D-model

3D-model

Lægter og stolper stabiliserer

De brede stolper er forstærket på indersiden med lægter, der bærer det øverste dækbræt.

Åbn 3D-model

3D-model

Flamingo i stedet for jord

Flamingoen i bunden af højbedet gør, at du ikke behøver at fylde så meget jord i.

Åbn 3D-model

3D-model

Beklædning mellem stolper

Den flotte klinkbeklædning er monteret mellem hjørnestolperne.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

TIPS: Smart dybdestop til boret

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Højbede