Små plantekasser på terrassen

Små plantekasser i flere niveauer giver liv på terrassen og gør nemt at holde styr på både blomster og krydderurter. Se hvordan du bygger dem for under 1000 kroner.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
600 kroner

Intro

Kasser med blomster og krydderurter er både praktiske og skaber hygge på terrassen. Her er de bygget sammen, så de fire kasser står i forskellige niveauer. Det er mere spændende at kigge på, og så kan børnene også nemt være med.

LÆS OGSÅ: Her har vi samlet alle vores byggevejledninger til højbede.

I denne gør det selv-vejledningen viser vi, hvordan du:

  • saver lister, bunde og sider ud
  • samler plantekasserne
  • beklæder plantekasserne og fylder dem jord

God fornøjelse!

Vejledning

01
Delene saves ud 7 Trin

Plantekasserne har sider af 21 x 68- mm - lister, bunde og sider af 15-mm-støbeplader og ben af 30 x 50-mm-lister. Alle delene skal først saves til.

Der skal også laves forborede huller i både listerne til siderne og støbepladerne, der bruges som bundplader, så delene er lette at samle, og træet ikke flækker, når du sætter skruer i.

Du kan med fordel lave en “boreskabelon”, som du kan bore huller i listerne efter. Det gør vi her ved at fastgøre en hjælpeliste til arbejdsbordet, hvor vi mærker op, hvor listen skal placeres, og hvor der skal bores.

1

Alle listerne saves til, så de har den rigtige længde. Det er nemmest med en kap-/ geringssav, men du kan også sagtens bruge en skærekasse.

2

Bor for i listerne (E og F) med et 4-mmbor, så træet ikke flækker, når listerne fastgøres. Det er en god idé at lave en “boreskabelon” ved brug af en hjælpeliste, så hullerne placeres præcis samme sted.

3

Alle ender slibes, når listerne er savet til. Brug slibemaskine eller slibeklods med slibepapir korn 80.

4

Tegn op til ben på bundpladerne (H). Alle fire hjørner skal saves til, så der er plads til ben (A, B og C). Brug en stump klods; så er det let.

5

Bundpladerne (H) saves til efter dine opmærkninger. Det er lettest med en stiksav, men du kan også bruge en fukssvans.

6

Slib kanterne på bag- og bundplader (G og H), når du har savet dem alle til. Så bliver de lettere at lægge på plads, når du kommer så langt. Brug slibepapir korn 80.

7

Bor tre drænhuller i alle bundplader (H), så evt. overskydende vand kan komme væk. Hullerne placeres med passende afstand på en række på pladens midte og laves med et 20-mm-forstnerbor.

Bor for i bagpladerne, tre huller i hver side, med 4-mm-bor, så de let kan skrues fast til benene.

02
Plantekasserne samles 8 Trin

Start med at samle det høje modul - det med to plantekasser. Så har du et godt udgangspunkt at bygge videre på.

De tre moduler samles efter det samme princip - først skrues en bagplade fast til benene, så sættes der lister op i siderne. Dernæst monteres bundlister, som bundpladen kan ligge på, og til sidst lange lister på kassens forside.

Du skal sørge for at have et godt underlag, når delene samles. Og vær omhyggelig med at fastgøre delene vinkelret på hinanden.

1

Skru bagpladen (G) fast til benene (A) i de forborede huller. Pladen fastgøres med 4 x 50-mm-skruer. Start med at bygge det høje element - det med to kasser.

2

Gør bagplade med ben midlertidigt fast til dit arbejdsbord, mens listerne i siderne (E) skrues fast med 3,5 x 40-mmskruer. Det er vigtigt, at delene placeres vinkelret på hinanden.

3

Brug afstandsklodser, når listerne (E) fastgøres. Det er en nem og hurtig metode, der sikrer, at du får den samme afstand mellem alle lister.

4

De forreste lister (F) fastgøres, når listerne i begge sider samt bundlisterne (D) er monteret. Alle lister (E og F) fastgøres med en enkelt skrue i hver ende.

5

Mål op, så der er plads til fire lister (E) mellem de to bagplader (G) på den største del med to plantekasser. Skru den anden bagplade fast, og montér listerne (E), der placeres på den ene side imellem pladerne.

6

Det mellemste modul bygges efter samme princip som det første med de to plante kasser. Bagpladen (G) fastgøres kun til to ben (B), da dette modul også skal fastgøres til to af benene (A) i det høje modul.

7

Det høje og mellemhøje modul samles. Bagpladen (G) på mellemste modul fastgøres til benene (A) på det høje modul med 4 x 50-mm-skruer gennem pladens forborede huller.

8

Montér nu de resterende side- og for-lister (E og F) på det høje og mellemhøje modul, så de næsten er færdige, og det laveste modul til sidst.

03
Kasserne beklædes og fyldes med jord 3 Trin

1

Bundpladerne (H) lægges i, når alle tre moduler er samlet. De skal ikke fastgøres, men lægges blot oven på bundlisterne (D).

2

Plantekasserne beklædes med plast. Vælg en kraftig en af slagsen. Hæft den fast foroven med klammer, og skær det overskydende plast væk.

3

Fyld nu jord i plantekasserne. Det er en god idé at lægge lidt småsten i bunden af kasserne, der kan fungere som dræn, så planterødderne ikke står i vand.

Materialer

30 x 50-mm-lister (til ben)

  • 4 ben (A) a 120 cm
  • 2 ben (B) a 90 cm
  • 2 ben (C) a 60 cm
  • 8 bundlister (D) a 49,8 cm

21 x 68-mm-lister (til sider)

  • 32 lister til sider (E) a 27,9 cm
  • 16 lister til forsider (F) a 55,7 cm

15-mm-støbeplader

  • 4 bagplader (G) a 27 x 55,7 cm
  • 4 bundplader (H) a 26,3 x 55,7 cm

Desuden:

  • Skruer til udendørs brug, 3,5 x 40 og 4 x 50 mm
  • Slibepapir, korn 80
  • Klammer
  • Plast, 0,5 mm tykt

Specialværktøj

  • Forstnerbor, 20 mm
  • Evt. klammepistol

Tidsforbrug

1 dags tid.

Pris

Ca. 600 kr.

Sværhedsgrad

Er du præcis med udskæringerne, er det et ganske nemt projekt.

Tegning

Sådan er plantekasserne bygget

Sådan er plantekasserne bygget

3D-model

3D-model

Smarte plantekasser til facaden

Kasser med blomster og krydderurter er både praktiske og skaber hygge på terrassen.

Åbn 3D-model

3D-model

Dræn vandet

Der er boret 3 x 20 mm huller i bunden af på hver plantekasse for at dræne overskydende vand.

Åbn 3D-model

3D-model

Sådan samles kassen

Bagpladen sidder fast på benene, derefter samlet med lister og til sidst fastmonteres bunden.

Åbn 3D-model

3D-model

Plantekasserne monteres til væggen

2 af bagpladerne er fastgjort til facaden for at sikre, at kasserne ikke vælter.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Rent snit med stiksaven

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Højbede