Krydderurternes egenskaber
Først og fremmest er krydderurter et fantastisk middel i køkkenet. De kan både bruges tørrede og friske og fremkalder en helt særlig smag og aroma. Endvidere har de et højt indhold af vitaminer og antioxidanter.
Krydderurter har været dyrket og anvendt af mennesker i årtusinder. Foruden deres gastronomiske egenskaber, har krydderurter været anvendt som lægeurt mod alverdens lidelser. Den dag i dag anvendes visse krydderurter stadig i naturmedicin, olier og parfume.
LÆS OGSÅ: Mobilt højbed til krydderurter
Krydderurter i haven
Krydderurterne kan placeres i både krukker, højbed og staudebed. De kan stå for sig selv, eller sammen med andre planter for at skabe et dekorativt bunddække.
Mange krydderurter har en smuk og lang blomstring, og nogle planter er flerårige og kommer igen år efter år. Derudover tiltrækker urterne et væld af nytteinsekter som bier og sommerfugle.
Det kan være fristende at erhverve sig krydderurter fra supermarkedets brede udvalg. Men disse vil i mange tilfælde have en skrøbelig og svag vækst, som ikke egner sig særlig godt til udplantning.
Gå i stedet i dit lokale plantecenter, og anskaf dig krydderurterne der, eller dyrk dem fra bunden.
LÆS MERE: Gør det selv med planter i haven
Krydderurter indendørs og på altanen
Hvis du ikke har en have, kan du sagtens dyrke krydderurter alligevel. De egner sig nemlig godt til både vindueskarm og altan.
Krydderurter er ikke pladskrævende og befinder sig fint i en lille potte. Det kan dog være en fordel at flytte planten fra plasticpotten den er købt i til en lidt større potte med dræn.
I vindueskarmen får urterne ofte meget sol og varme, hvilket skaber gode og drivhuslignende forhold for planterne.
Husk at vande rigeligt og undgå at placere krydderurterne nær æbler og pærer, da det forkorter urternes holdbarhed.
På altanen klarer krydderurterne sig ligeledes udmærket, men du skal være opmærksom på skygge- og vindforhold og vælge planter ud fra de gældende forhold på din altan.
LÆS MERE: Byg et minidrivhus til vindueskarmen
Såning af krydderurter
Hvis du ønsker at dyrke krydderurterne fra frø, kan det nemt lade sig gøre. I mange tilfælde vil det være bedst at forkultivere planterne.
Det gøres ved at stikke de små frø i jorden i små potter eller en flamingokasse og opbevare dem lunt og fugtigt.
Når de spirer, kan du udplante dem i større potter, og når udetemperaturen bliver tilpas varm, kan du plante dem ud i haven.
LÆS OGSÅ: Aldrig mere ukrudt!
Pasning og pleje af krydderurter
Krydderurter er et vidt begreb der dækker over mange forskellige planter. Selvom de har mange fællestræk, kræver de individuel opmærksomhed når det kommer til pasning og pleje.
Der findes imidlertid en række gængse råd, som er gældende for de fleste krydderurter.
Generelt, skal krydderurter have minimalt med gødning, men rigeligt med vand. Gød højest dine planter en gang om måneden. For meget gødning kan påvirke urternes smag.
Nogle krydderurter kræver mere vand end andre. Middelhavskrydderierne har hjemme under varmere himmelstrøg og behøver derfor ikke den samme mængde vand som de mere sprøde planter, som basilikum og persille.
LÆS OGSÅ: 12 tricks til dyrkning af jordbær
3 metoder til at tørre krydderurter
Hvis du vil være selvforsynende med tørrede krydderurter vinteren over, bør du høste og tørre dine friske krydderurter i løbet af sommeren og efteråret. Krydderurterne vil have størst aromaværdi lige inden blomstring, hvorfor du med fordel kan høste dem der.
Når du skal tørre dine krydderurter, kan du lade dem lufttørre eller tørre dem i ovn, mikrobølgeovn eller dehydrator.
Ved at lufttørre urterne, bevares flest af smagsstofferne, aromaerne og de æteriske olier, men de andre metoder er væsentlig mere tidsbesparende.
LÆS OGSÅ: Sådan planter du ærter
Enårige og flerårige krydderurter
Der findes både enårige og flerårige krydderurter. De enårige krydderurter holder kun en enkelt sæson og forsvinder i takt med frostgradernes komme.
Af de enårige kan blandt andre nævnes:
- Basilikum
- Dild
- Kørvel
- Karse
- Merian
- Koriander
Modsat de enårige krydderurter, kommer de flerårige krydderurter igen år efter år. De flerårige krydderurter er som regel mere robuste, end de lidt mere porøse etårige. Nogle flerårige urter taber bladene om vinteren, mens andre forbliver grønne. Sidstnævnte kan høstes hele året rundt. Det er blandt andet tilfældet for urterne salvie og timian.
Nedenfor ses flere eksempler på flerårige krydderurter:
- Citronmelise
- Fransk estragon
- Persille
- Løvstikke
- Mynte
- Rosmarin
- Purløg
Krydderurter kan også fryses
Du kan også vælge at fryse dine krydderurter. Nedfrysning er den metode, der bevarer betydeligt flest smage, olier og aromaer.
Krydderurter med saftige stængler, som kørvel og persille, egner sig bedst til frys.
Når du skal fryse din krydderurter, kan du vælge at fryse dem som de er, eller hakke dem og komme dem i isterningebakker med lidt vand.
Du kan også vælge at vædde dem med en smule olie, eller blanchere dem inden de fryses ned.