Intro
Inspiration
Her kan du se, hvordan 5 almindelige problemer med tomater ser ud.
Vejledning
01
Kartoffelskimmel i tomater
5
Trin
Kartoffelskimmel er en svampesygdom, der kan angribe dine tomater. Den viser sig ofte fra midt på sommeren – først som brune plet på bladene, senere bliver tomaterne mørke og kan til sidst rådne, hvis du ikke gør noget ved det.
Her får du at vide, hvornår du især skal holde øje med kartoffelskimmel i tomatplanterne, og hvad du skal gøre, hvis du opdager brune pletter på tomaternes blade.
Du får også gode råd til, hvordan du forebygger kartoffelskimmel i tomaterne.
Tjek dine tomatplanter for kartoffelskimmel. Du bør være ekstra opmærksom fra slutningen af juni måned, hvor skimmelsvampen kan hærge kartoflerne i køkkenhaven og herfra smitte tomatplanterne.
Kartoffelskimmel ses først som brune plamager på tomaternes blade. Senere angriber skimmelen også tomaterne, der bliver sortbrun og rådner, hvis du ikke gør noget.
Fjern de blade, der er angrebet med kartoffelskimmel, så snart du opdager dem. Skimmelsvampen kan udrydde tomatplanterne i drivhuset på ganske kort tid, hvis det er varmt, og luftfugtigheden er høj.
Derfor bør du sørge for jævnligt at lufte godt ud i drivhuset. Det kan forebygge kartoffelskimmel i dine tomater.
Læg ikke de angrebne blade på komposten. Så kan du risikere, at kartoffelskimmelen overlever og giver dig problemer senere.
Gråskimmel er en anden svampesygdom, der kan ramme tomater. Denne tomatplante har formentlig haft en lille skade et sted, hvor svampesporerne har fundet vej. Gråskimmelen har fået den store stængel til at visne ved roden.
Også i forhold til gråskimmel kan udluftning og et godt indeklima forebygge angreb.
02
Griffelråd i tomater
4
Trin
Griffelråd er en vækstbetinget skade, der kan give tomaten sorte pletter, hvor blomsten har siddet. En vækstbetinget skade har den fordel, at den ikke smitter andre planter.
Griffelråd opstår allerede, mens tomatplanten blomstrer. Men symptomerne viser sig først på tomaterne flere uger senere – typisk med en sort plamage i den ene ende.
Her får du at vide, hvad der kan være årsagen til griffelråd. Du får også gode råd til, hvordan du kan forebygge, at dine tomater får griffelråd.
Griffelråd ses som sorte pletter i tomatens ende – der, hvor blomsten har siddet. Det sorte område vil vokse i takt med, at tomaten vokser. En tomat med griffelråd har på et tidspunkt manglet calcium.
Årsagerne til griffelråd kan være mange. Det kan fx skyldes en for høj koncentration af gødning, der har hindret planten i at optage calcium, et dårligt udviklet rodsystem, udtørring eller overvanding – eller vanding udelukkende med regnvand, der ikke indeholder kalk.
Temperaturer over 30 grader kan også forårsage griffelråd.
Løsningen er typisk at skabe skygge i drivhuset. Hvis du har vandet med regnvand, der ikke indeholder kalk, kan du fx bruge almindeligt vand, der typisk indeholder kalk, hver anden gang.
03
Revner i tomater og grønne “nakker”
5
Trin
En anden vækstbetinget skade er revner i tomaterne. Revnede tomater ses typisk på godt modne frugter.
Hvis tomaterne har revner, kan der nemmere opstå råd i frugterne. Nogle sorter er mere tilbøjelige til at revne end andre. Det gælder især cherry- og bøftomater.
Her får du at vide, hvad årsagerne til revner i tomater kan være, og hvad du kan gøre for at undgå dem.
Tomater kan også have grønne “nakker” – en anden vækstbetinget skade på tomater. Det betyder, at de ikke kan blive modne ved stilken. Du får at vide, hvad det skyldes, og hvad du kan gøre for at undgå grønne “nakker”.
Revner i tomater ses typisk på godt modne frugter. Det sker ofte, når der er store temperatursvingninger mellem nat og dag. Fx når vi er langt henne på sæsonen, og efteråret er på vej.
Det er svært at forebygge revner i tomater, men meget vand efter en kraftig udtørring kan være medvirkende årsag til revnerne.
Tomater med revner kan sagtens spises. Skær blot revnerne væk. Vær også opmærksom på at plukke tomater med revner, så snart du opdager dem, da der hurtigt kan komme mug i frugtkødet i revnen.
Tomater kan også få grønne “nakker”. De grønne områder forbliver grønne og hårde, selv når tomaten modner. Det er en anden vækstbetinget skade på tomater.