Byg selv nemt springvand

Holder du af den dejlige lyd af rislende vand i haven? Hvorfor så ikke lave dit eget springvand, der skiller sig markant ud fra naboens?

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
2.500 kroner
Springvand af blå krukker

Det er vigtigt, at du bruger hårdtbrændte krukker til dit springvand – ellers er der stor sandsynlighed for, at søjlen springer i stærk frost. Men ellers kan alle typer krukker bruges, og de findes i stort udvalg i plantecentre og byggemarkeder.

Intro

Springvandet må gerne være lidt kunstnerisk udformet – kun fantasien sætter grænser. Her er det lavet som en søjle, der permanent overrisles med vand. Den stærke blå farve, vi har valgt til vores have, er én, man lægger meget mærke til. Men den harmonerer med blomsterne i haven, og du kan selvfølgelig vælge en mere afdæmpet farve på springvandet, hvis det passer bedre til din smag.

Springvand lavet af krukker

Bassinet er lavet af en brøndring og et brønddæksel, og det smarte er, at søjlen består af fem plantekrukker, der er stablet oven på hinanden. Men dét er der jo ingen, der kan se, når vandet løber!

Krukkerne er sat uden på et kraftigt galvaniseret jernrør, der er fastgjort til en parasolfod. Det eneste, du skal gøre først, er at bore huller i bunden af krukkerne. De skal være så store, at krukkerne kan gå ned over jernrøret. Hullerne laves ved at bore en række små huller med et murbor i hullets omkreds. Derefter kan hullet slås ud – med lidt forsigtighed forstås, ellers får du brug for ekstra krukker!

LÆS OGSÅ: Støb et flot spejlbassin på en weekend!

Dekorer springvand med mosaik

Springvandets bassinet er malet med betonmaling i en farve, der passer til krukkerne, og beklædt med mosaikfliser. Desuden har vi limet løse mosaikstifter på krukkerne, hvilket giver et flot samspil mellem springvandets søjle og bassinet.

Vejledning

01
Bassin og søjle 10 Trin

Bassinet består af en brøndring, der er placeret oven på et kloakdæksel. De to dele fuges sammen med bygningssilikone i kanten mellem ring og dæksel. Ulempen er, at fugen skal tørre i nogle dage, inden du hælder vand i. Fordelen er, at fugen er elastisk og derfor ikke revner på grund af temperaturskift.

Brug et jernrør som afstivning for fontænens “søjle” - det går hurtigt, og hvis du fortryder springvandet, kan du stadig bruge krukkerne til dét, de oprindelig var beregnet til. Alternativt kan du støbe krukkerne sammen med fliseklæber, men så er der ingen vej tilbage.

1

Placer brøndringen oven på dækslet, og sæt parasolfoden på plads. Få eventuelt hjælp til at løfte parasolfoden på plads. En parasolfod af cement er tung og meget uhandy at få bakset på plads.

2

Skær et hul i det galvaniserede jernrør med en vinkelsliber, så der kan trækkes et stykke vandslange indeni. VIGTIGT! Hullet skal sidde så højt oppe på jernrøret, at røret stadig kan glide ned i parasolfodens holder.

3

Skub vandslangen ind gennem hullet i jernrøret og hele vejen igennem. Pas på ikke at beskadige slangen på de skarpe kanter i udskæringen.

For at centrere slangen i røret kan du vikle gaffertape rundt om slangen – indtil det passer med rørets indvendige diameter.

4

Det er nødvendigt at skære en rille i parasolfoden til vandslangen. Ellers kan slangen ikke komme ud under den nederste potte. En vinkelsliber bevæbnet med en skæreskive til sten klarer den tjans!

5

Så er jernstangen klar til at blive monteret i parasolfoden. Parasolfødder findes i et hav af udformninger, de fleste vil kunne anvendes, så længe der er plads til jernrøret i holderen.

6

En tæt fuge mellem dæksel og brøndring laver du med bygningssilikone. Lad projektet hvile den foreskrevne hærdetid, og mal så bassinet og parasolfoden med betonmaling.

7

Bor mange huller langs kanten af din markering. Brug et 8 mm bor og en slagboremaskine. De to nederste krukker har større huller, fordi de skal ned over beslaget i parasolfoden.

Lav en skabelon til optegning af hullerne i krukkerne. Vær påpasselig, at du laver hullet i midten af krukkens bund.

8

Første krukke er kommet på plads. At opbygge søjlen er en ren leg, hvis du har været omhyggelig med arbejdet med at bore ud i bunden af krukkerne.

9

I toppen af søjlen skal der tætnes med en silikonefuge. Både mellem vandslange og jernrøret - og mellem jernrør og krukken.

10

Vandpumpen skrues fast til slangen, der nu er malet blå, med spændebånd. Vi lader ledningen til pumpen løbe over bassinkanten. Du kan også bore hul til ledningen i bassinet.

02
Dekoration 3 Trin

1

Skær nettene med mosaikstifter til mindre firkanter. For eksempel 5 x 5 stifter og 4 x 4 stifter. Lim dem på brøndringen med fliseklæber. Vask overskydende klæbemasse af, og tør efter med en svamp.

2

Når fliseklæberen er tør, kan du male fliserne over med betonmaling. Men malingen skal straks tørres af igen med en klud. På den måde er det kun fugerne, som malingen bliver siddende på.

De blå fuger er flotte på baggrunden, der har samme farve.

3

Tag nogle løse mosaikstifter, og lim dem på søjlen og parasolfoden. Her er der ikke noget mønster, stifterne sidder tilfældigt.

Materialer

• Brøndring, højde 25 cm, udvendig diameter 80 cm
• Kloakdæksel passende til ovennævnte
• Parasolfod, diameter 40 cm
• Galvaniseret jernrør, diameter 32 mm, ca. 130 cm langt
• Vandslange, ca. 160 cm
• 5 hårdtbrændte keramikkrukker, ca. 23 cm høje
• Ca. 5 måtter mosaikstifter, 32 x 32 cm
• 1 springvandspumpe med min. løftehøjde på 120 cm
• Bygningssilikone, overmalbar
• Betonmaling, montagelim, fl iseklæber

Tidsforbrug

Springvandet bygges på 1 dag. Dertil kommer tørretid til maling og fuger.

Pris

Cirka 2500 kroner

Sværhedsgrad

Opgaven som helhed er ikke svær. Men vær påpasselig, når du borer hul i bunden af krukkerne.

Tegning

Multimedia

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...