Montagelim: Paneler og lister kan med fordel limes op med montagelim

Montagelim er bomstærk. Se, hvordan du hænger tunge emner op.

Montagelim har en stribe egenskaber, der gør den til en særdeles alsidig superlim. Med undtagelse af enkelte plast- og gummityper binder montagelimen godt på næsten alle overflader. I modsætning til almindelig lim mister montagelimen heller ikke sit greb, hvis der er et lille mellemrum mellem fladerne, der skal limes sammen.

I stedet danner montagelimen en superstærk fuge, der kan klæbe trods små afstande. Den er samtidig elastisk og bevarer grebet trods små rystelser og bevægelser.

Det mest imponerende er dog montagelimens ekstreme bæreevne. Fx kan Maxi Bond Xtreme fra Bostik bære hele 295 tons pr. m2. Det er dog værd at huske på, at ophængningen aldrig er stærkere end det underlag, der limes op på.

Her er montagelim smart

Montagelimen kan binde på de fleste overflader, hvis de bare er gjort grundigt rent. Derfor er det næsten også kun fantasien, der sætter grænser for, hvor limen kan bruges. Den egner sig især til ophængning i badeværelset, hvor du undgår at ødelægge klinker og vådrumsmembran.

Vælg den rette montagelim

Udvalget af montagelim er stort, og en del af disse har særlige spidskompetencer. Generelt kan montagelim klare større bevægelser end andre limtyper, men nogle er ekstra elastiske. Andre er særligt gode til metal mod metal, mens andre igen kan klare høje temperaturer eller hærde hurtigt.

To hovedtyper af montagelim

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige varianter af montagelim, men groft sagt er der tale om to, som det er vigtigt at holde styr på. Derudover er det et spørgsmål om styrke, hårdhed, hærdetid og andre variationer inden for de to grupper. Så det betaler sig at kigge grundigt bag på patronen, inden man køber.

  • Polymerlim: Den stærkeste og dyreste af de to typer montage. Den kan bruges til de fleste materialer og underlag – både sugende og tætte.

  • Akrylbaseret lim: Er ofte billigere end polymerlimen, men kræver til gengæld, at mindst den ene del (emne eller underlag) er sugende. Er bedst indendørs.

Svær at få ned igen

Når først montagelimen er tør, er det svært at få det ophængte emne ned igen – i hvert fald hvis du vil undgå at ødelægge væggen, emnet eller begge dele. Jo stærkere lim, jo sværere er det. Derfor kan det være en god idé at vælge en montagelim, der ikke er meget stærkere end det, den skal bære.

Frisk montagelim kan fjernes med rensebenzin eller terpentin. Er limen først hærdet, kan den kun fjernes såkaldt mekanisk, dvs. med slibemaskine, multicutter og lign.

I nogle tilfælde kan emnet skæres ned igen med et stykke ståltråd med en skruetrækker eller lignende monteret som håndtag i hver ende. Ofte er den eneste mulighed dog at brække det ned.

Lim, så det holder med montagelim

For at montagelimen kan binde ordentligt, er det vigtigt, at begge flader renses godt af for støv og fedstoffer. Ellers vil montagelimen binde til snavset uden at få ordentligt fat.

Det er vigtigt at huske, at selv den stærkeste lim aldrig er stærkere end det, som skal limes sammen. Er emnet, der skal op at hænge, for tungt, kan du nemt komme til at hive pudset af murværket eller pappet af gipsvæggen.

Særligt om montagelim

De første typer montagelim (kaldet sætlim) rummede organiske opløsningsmidler. Men de moderne montagelim er typisk baseret på indholdsstoffer, der hverken er giftige under arbejdet eller i deres hærdede form.

Montagelim i en uåbnet patron/tube kan holde sig i mindst et år, hvis den opbevares køligt og tørt. Efter åbning kan man med held holde liv i montagelimen i nogle måneder, hvis emballagen lukkes tæt til, og den opbevares køligt.

Vil du læse mere om lim? Her finder du vejledning og hjælp til, hvilken slags lim, du skal bruge, og hvordan du skal bruge den.