Montagelim er bomstærk

Moderne montagelim er bomstærkt og kan bære hele 295 tons pr. kvadratmeter. Du kan roligt lime både knager, spejle og paneler op med montagelim. Men tænk dig om. Montagelimen er nemlig så stærk, at det ikke er helt ligetil at få ned igen.

Montagelim: Paneler og lister kan med fordel limes op med montagelim

Montagelim er bomstærk. Se, hvordan du hænger tunge emner op.

Hvad er montagelim?

Montagelim har en stribe egenskaber, der gør den til en særdeles alsidig superlim. Med undtagelse af enkelte plast- og gummityper binder montagelimen godt på næsten alle overflader. I modsætning til almindelig lim mister montagelimen heller ikke sit greb, hvis der er et lille mellemrum mellem fladerne, der skal limes sammen.

I stedet danner montagelimen en superstærk fuge, der kan klæbe trods små afstande. Den er samtidig elastisk og bevarer grebet trods små rystelser og bevægelser.

Det mest imponerende er dog montagelimens ekstreme bæreevne. Fx kan Maxi Bond Xtreme fra Bostik bære hele 295 tons pr. m2. Det er dog værd at huske på, at ophængningen aldrig er stærkere end det underlag, der limes op på.

Her kan du med fordel bruge montagelim

Montagelimen kan binde på de fleste overflader, hvis de bare er gjort grundigt rent. Derfor er det næsten også kun fantasien, der sætter grænser for, hvor limen kan bruges. Den egner sig især til ophængning i badeværelset, hvor du undgår at ødelægge klinker og vådrumsmembran.

1. Et spejl hænges nemt op med montagelim. Regn dog ikke med at få det ned igen i hel tilstand.

2. Kroge til håndklæder limes nemt op, uden at fliserne ødelægges.

3. Paneler og lister kan med fordel limes op med montagelim.

4. Toilettet kan limes fast. Så er du sikker på, at du ikke borer ned i gulvvarme eller vandrør.

Vælg den rette montagelim

Udvalget af montagelim er stort, og en del af disse har særlige spidskompetencer. Generelt kan montagelim klare større bevægelser end andre limtyper, men nogle er ekstra elastiske. Andre er særligt gode til metal mod metal, mens andre igen kan klare høje temperaturer eller hærde hurtigt.

Varianter af montagelim

MONTAGELIM TIL INDENDØRS BRUG
Vandbaseret montagelim til limning af fodlister, vægpaneler, gips- og spånplader, beton m.m. Kræver, at underlaget er sugende. Åbningstid: ca. 10 minutter. Er fuldt hærdet efter ca. 4 døgn.

MONTAGELIM TIL UDENDØRS BRUG
Denne type montagelim kan bruges ned til minus 15 grader og selv på våde og kolde overflader. Primært til udebrug, men kan også bruges inde. Åbningstid: ca. 15 minutter. Hærdetid: ca. 24 timer.

TRANSPARENT MONTAGELIM
Denne lim er helt klar og derfor oplagt til synlige limfuger. Dur både ude og inde og til mange forskellige materialer, fx glas, metal, træ, beton og spejle.

MONTAGELIM MED EKSTRA STYRKE
Perfekt til limning af tunge materialer, fx sten- og tagplader, eller til opgaven, hvor limfladen er lille, fx en krog. Hæfter på stort set alle materialer og dur både ude og inde – og endda under vand.

FORSEGLENDE MONTAGELIM
Meget stærk og elastisk montagelim med forseglende egenskaber og god vedhæftning på forskellige materialer. Fås i flere farver (sort, hvid og zinkgrå) og dur både ude og inde og på våde overflader.

MONTAGELIM TIL GIPSPLADER
Vil man spare skruer og tid, er det muligt med en speciallim beregnet til montering af gipsplader på stål- og træstolper. Hæfter også på beton og plast.

To hovedtyper af montagelim

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige varianter af montagelim, men groft sagt er der tale om to, som det er vigtigt at holde styr på. Derudover er det et spørgsmål om styrke, hårdhed, hærdetid og andre variationer inden for de to grupper. Så det betaler sig at kigge grundigt bag på patronen, inden man køber.

  • Polymerlim: Den stærkeste og dyreste af de to typer montage. Den kan bruges til de fleste materialer og underlag – både sugende og tætte.
  • Akrylbaseret lim: Er ofte billigere end polymerlimen, men kræver til gengæld, at mindst den ene del (emne eller underlag) er sugende. Er bedst indendørs.

Svær at få ned igen

Når først montagelimen er tør, er det svært at få det ophængte emne ned igen – i hvert fald hvis du vil undgå at ødelægge væggen, emnet eller begge dele. Jo stærkere lim, jo sværere er det. Derfor kan det være en god idé at vælge en montagelim, der ikke er meget stærkere end det, den skal bære.

Frisk montagelim kan fjernes med rensebenzin eller terpentin. Er limen først hærdet, kan den kun fjernes såkaldt mekanisk, dvs. med slibemaskine, multicutter og lign.

I nogle tilfælde kan emnet skæres ned igen med et stykke ståltråd med en skruetrækker eller lignende monteret som håndtag i hver ende. Ofte er den eneste mulighed dog at brække det ned.

Lim, så det holder med montagelim

For at montagelimen kan binde ordentligt, er det vigtigt, at begge flader renses godt af for støv og fedstoffer. Ellers vil montagelimen binde til snavset uden at få ordentligt fat.

Det er vigtigt at huske, at selv den stærkeste lim aldrig er stærkere end det, som skal limes sammen. Er emnet, der skal op at hænge, for tungt, kan du nemt komme til at hive pudset af murværket eller pappet af gipsvæggen.

Sådan anvender du montagelim

1. Rens godt af for støv, fedt og lignende på både emnet og væggen, inden du påfører montagelimen.

2. Påfør montagelimen i lange baner på enten væggen eller på selve emnet, der skal op at hænge. Skal man lime plader og spejle fast, lægges montagelimen i striber på det ene emne. Det er vigtigt, at striberne ikke forbindes i enderne, så luften har mulighed for at cirkulere inde bagved. Jo større styrke der skal til, jo tættere lægges striberne.

3. Lette emner trykkes godt fast og holdes de første 5-10 minutter, mens tunge emner skal understøttes eller fikseres, til montagelimen er hærdet (typisk 1-2 døgn). Er det lister eller en knage, der skal op at hænge, er det dog sjældent nødvendigt.

4. Har man en bulet og ujævn væg, som man gerne vil have glat, kan montagelimen bruges på en alternativ måde. 2-3 cm høje limklatter fordeles på en gipsplade der, hvor skruerne ellers skulle være, hvorefter pladen trykkes fast på underlaget. Er underlaget stærkt sugende, fx beton, primes forinden, så montagelimen kan få godt fat.

Særligt om montagelim

De første typer montagelim (kaldet sætlim) rummede organiske opløsningsmidler. Men de moderne montagelim er typisk baseret på indholdsstoffer,
der hverken er giftige under arbejdet eller i deres hærdede form.

Montagelim i en uåbnet patron/tube kan holde sig i mindst et år, hvis den opbevares køligt og tørt. Efter åbning kan man med held holde liv i montagelimen i nogle måneder, hvis emballagen lukkes tæt til, og den opbevares køligt.

Vil du læse mere om lim? Her finder du vejledning og hjælp til, hvilken slags lim, du skal bruge, og hvordan du skal bruge den.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Lim