Montagelim: Paneler og lister kan med fordel limes op med montagelim

Montagelim er bomstærk. Se, hvordan du hænger tunge emner op.

Montagelim har en stribe egenskaber, der gør den til en særdeles alsidig superlim. Med undtagelse af enkelte plast- og gummityper binder montagelimen godt på næsten alle overflader. I modsætning til almindelig lim mister montagelimen heller ikke sit greb, hvis der er et lille mellemrum mellem fladerne, der skal limes sammen.

I stedet danner montagelimen en superstærk fuge, der kan klæbe trods små afstande. Den er samtidig elastisk og bevarer grebet trods små rystelser og bevægelser.

Det mest imponerende er dog montagelimens ekstreme bæreevne. Fx kan Maxi Bond Xtreme fra Bostik bære hele 295 tons pr. m2. Det er dog værd at huske på, at ophængningen aldrig er stærkere end det underlag, der limes op på.

Her er montagelim smart

Montagelimen kan binde på de fleste overflader, hvis de bare er gjort grundigt rent. Derfor er det næsten også kun fantasien, der sætter grænser for, hvor limen kan bruges. Den egner sig især til ophængning i badeværelset, hvor du undgår at ødelægge klinker og vådrumsmembran.

Vælg den rette montagelim

Udvalget af montagelim er stort, og en del af disse har særlige spidskompetencer. Generelt kan montagelim klare større bevægelser end andre limtyper, men nogle er ekstra elastiske. Andre er særligt gode til metal mod metal, mens andre igen kan klare høje temperaturer eller hærde hurtigt. Oplysninger om særlige egenskaber og bæreevne finder du på patronen.

Svær at få ned igen

Når først montagelimen er tør, er det svært at få det ophængte emne ned igen – i hvert fald hvis du vil undgå at ødelægge væggen, emnet eller begge dele. Jo stærkere lim, jo sværere er det. Derfor kan det være en god idé at vælge en montagelim, der ikke er meget stærkere end det, den skal bære.

I nogle tilfælde kan emnet skæres ned igen med et stykke ståltråd med en skruetrækker eller lignende monteret som håndtag i hver ende. Ofte er den eneste mulighed dog at brække det ned.

Vil du læse mere om lim? Her finder du vejledning og hjælp til, hvilken slags lim, du skal bruge, og hvordan du skal bruge den.

Lim, så det holder med montagelim

For at montagelimen kan binde ordentligt, er det vigtigt, at begge flader renses godt af for støv og fedstoffer. Ellers vil montagelimen binde til snavset uden at få ordentligt fat.

Det er vigtigt at huske, at selv den stærkeste lim aldrig er stærkere end det, som skal limes sammen. Er emnet, der skal op at hænge, for tungt, kan du nemt komme til at hive pudset af murværket eller pappet af gipsvæggen.