Pergola med lækre snedkerdetaljer

Ingen synlige skruer og ingen samlebeslag. Pergolaen her har mange lækre detaljer. Uanset om du vil bygge din egen eller en magen til, er der mange teknikker at lære af.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
2.000 kroner

Intro

Der er kælet for detaljerne på pergolaen over terrassen. Ingen samlebeslag, ingen synlige skruer. Det hele er samlet med gedigne tømmersamlinger, som du nemt kan lære at lave, hvis du selv skal bygge pergola, carport eller overdækning.

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du:

 • laver en lige tapsamling med nagle
 • laver en skrå tapsamling med nagle
 • forlænger stolpernes levetid med indfældede stolpesko
 • laver elegante udskæringer i stolperne
 • fjerner de skarpe kanter på stolperne

Vejledning

01
Lige tapsamling med nagle 4 Trin

Den klassiske samling er stærkere end noget beslag, og med en nagle, der går tværs igennem samlingen, kan det ikke blive bedre.

Tappen på stolperne stikker 2/3 ind i overliggeren (6,5 cm). Tappens bredde er min. 1/3 af stolpebredden.

Da tappens bredde her bliver 36 mm, kan vi bore taphullet ud med et 35 mm spadebor.

1

Sav 32 mm lodret ind fra begge stolpesider. Sav så ind fra endetræet. Sav på ydersiden af opstregningen (i affaldstræet), så tappen bliver fri.

2

Læg tappen op på tværs af overliggeren, og streg uden om den. Taphullet bliver, som tappen, 10 cm på den ene led.

3

Læg tappen på langs af overliggeren. Her holder vi den 4,2 cm fra overliggerens ende. Opstregningen bliver på denne led 3,6 cm (længden af tappen).

4

Stem taphullet ud. Et 35 mm spadebor har forinden boret tre huller inden for opmærkningen, så det er kun det sidste træ, der skal fjernes med stemmejernet.

02
Skrå tapsamling med nagle 8 Trin

Skråstiverne er nødvendige for at stabilisere konstruktionen. For at kunne tappe dem sammen skal der laves skrå tappe på skråstiveren, som går ind i skrå taphuller i stolpe og overligger. De laves på samme måde som den lige tap, blot med andre mål.

Sav først skråstiverne over med et 45° snit i begge ender. Herefter saver du tappene ud, inden du laver taphullet.

1

Sav skråstiveren til med et 45° snit i begge ender. Start med at holde skråstiveren op der, hvor den skal sidde, og markér snittenes hældning, så du ikke saver forkert.

2

Sav lodret ned i begge sider til den opstre gede tap. Sav på ydersiden (i affaldstræet). Kun stykket i midten (tappen) skal blive tilbage, når du er færdig.

3

Sav ned i begge sider, så affaldstræet på hver side af tappen bliver savet fri.

4

Sav tappen endeligt til. Streg vinkelret op på tappens bryst i flugt med skråstiverens yderside, og skær stykket af.

5

Streg taphullet op på stolpesiderne, både i den lodrette stolpe og i overliggeren som vist.

6

Taphullet er streget op. Det skraverede område skal udstemmes i 45°. Det øvrige område kan bores ud med et 28 mm spadebor. Efter boring oprenses hullets lodrette område med stemmejern.

7

Stem det skrå felt ud. Start på øjemål, og hug ind imod den lodrette del af hullet. Lav så en lille 45° klods, som vist, og lad den styre stemmejernets vinkel.

8

Sav hul til naglen. Start med at skubbe tappen helt ind i taphullet, og bor så med et 16 mm bor, indtil du netop rammer tappen. Træk tappen ud, og bor et 16 mm hul 2 mm længere inde mod brystet end der, hvor boret har markeret. Så får du en meget tæt samling.

03
Indfældet stolpesko 3 Trin

Okay, så kom der alligevel lidt beslag på den ellers beslagfri pergola, men ved at stille stolperne på stolpesko, fri af jorden, forlænges stolpernes liv markant, så det lever vi med.

Men for trods alt at gøre det så elegant som muligt bliver beslagene indfældet i stolperne.

1

Streg beslaget op på stolpesiden. Stik herefter lodret ned i stregen hele vejen rundt med et skarpt stemmejern.

2

Hug området op i små bidder. Stik af med stemmejernet i tætte rækker, og rens så området op, så det bliver plant.

3

Sæt beslaget på plads. Det skal ligge plant med eller lidt forsænket i forhold til stolpens sider. Gør det ikke det, må du fjerne lidt mere træ med stemmejernet.

04
Pyntefas på stolper 2 Trin

Det er altid en god idé at affase (altså runde) stolpekanterne 1-2 mm. På den måde fjerner du den skarpe kant, som træbeskyttelsen ikke kan fæstne på, og som ofte indeholder ubehagelige splinter.

Og så ser det fint ud, når kanten ikke er helt skarp. Her er der lavet affasninger af den øverste del af stolperne omkring trekanten foroven.

1

Sæt et 45° fasjern i overfræseren. Sænk jernet ned, så det rammer stolpekanten. Så er det blot at føre overfræseren langs kanten på det stykke, du vil affase.

2

Du bestemmer, hvordan det skal se ud. Det er dit valg af fræsejern, der sammen med indstillingen af dybden på overfræseren bestemmer, hvordan fasen kommer til at se ud.

05
Kunstfærdige udskæringer 7 Trin

Rent konstruktionsmæssigt er der ingen grund til at lave snirklede udskæringer i overliggerne. De kunne sådan set bare ligge, som de var. Men det ser unægtelig mere elegant ud, hvis de kraf-tige stolper bliver slanket blot en smule. Om det så skal være med mere eller mindre “schwung”, er helt op til dig.

Udfordringen kan være, at de 10 cm tykke stolper kan være lidt svære at angribe med almindeligt værktøj, men her får du et par tips, der kan hjælpe.

1

Streg op efter en skabelon. Skabelonen kan fx laves af masonit eller pap og forsynes med en liste som vist, så den kan lægges vinkelret på stolpen.

2

Skru et bræt (19 x 100 mm) fast til stolpens side. Brættet hjælper med at understøtte hulsaven, der om lidt skal save en runding i stolpen.

3

Bor ned i træet med hulsaven. Den skal kun netop møde din opstregning, ikke fjerne den. Hulsaven kan kun skære ca. 3 cm ned ad gangen.

4

Fjern træet med stemmejernet, når boret ikke kan nå længere. Bor så igen, og fjern træet, indtil boret er helt igennem.

5

Sav det lige snit med stiksaven. Den udadgående krumning kan saven også klare. Dog kræver det en ekstra lang (126 mm) grovtandet stiksavsklinge at nå igennem den 10 cm tykke stolpe.

6

Slib med en båndpudser på den udad - gående krumning og det plane stykke af stolpen.

7

Slib rundingen med en sliberondel. Her har vi selv lavet en rondel ved at sætte dobbeltklæbende tape på hulsaven og beklæde den med slibepapir.

Materialer

 • 100 x 100 mm fyrretræsstolper
 • 80 x 100 mm stolpestykker
 • 38 x 73 mm lægter
 • 16 mm rundstok
 • Stolpesko
 • 4 x 50 mm beslagskruer

Specialværktøj

 • Overfræser
 • Båndsliber

Tidsforbrug

Ca. en uge for hele pergolaen.

Pris

Ca. 2.000 kr.

Sværhedsgrad

Det sværeste at lave er de skrå taphuller, der skal stemmes ud. Men øvelse gør mester.

3D-model

3D-model

Pergola med lækre detaljer

Zoomer du ind, kan du se alle de lækre detaljer.

Åbn 3D-model

3D-model

Pyntefas på stolperne

Stolperne har svagt afrundet kanter.

Åbn 3D-model

3D-model

Skrå tapsamlinger med nagle

Skråstiverne er tappet sammen og holdes fast med navler.

Åbn 3D-model

3D-model

Flotte udskæringer til udhænget

De flotte rundinger giver lige projektet prikken over i'et.

Åbn 3D-model

3D-model

Lige tapsamling med nagle

Ved hjælp af tapper, kan stolpen og overliggeren glide nemt sammen.

Åbn 3D-model

3D-model

Indfældet stolpesko

Der er selvfølgelig også kælet for stolpeskoen. Zoom ind og kig selv.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Dybdestop til håndsaven

TIPS: Bor halve huller - helt præcist

TIPS: Brug målebåndets hage

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Pergola