Intro
Vejledning
01
Lige tapsamling med nagle
4
Trin
Den klassiske samling er stærkere end noget beslag, og med en nagle, der går tværs igennem samlingen, kan det ikke blive bedre.
Tappen på stolperne stikker 2/3 ind i overliggeren (6,5 cm). Tappens bredde er min. 1/3 af stolpebredden.
Da tappens bredde her bliver 36 mm, kan vi bore taphullet ud med et 35 mm spadebor.
Sav 32 mm lodret ind fra begge stolpesider. Sav så ind fra endetræet. Sav på ydersiden af opstregningen (i affaldstræet), så tappen bliver fri.
Læg tappen op på tværs af overliggeren, og streg uden om den. Taphullet bliver, som tappen, 10 cm på den ene led.
Læg tappen på langs af overliggeren. Her holder vi den 4,2 cm fra overliggerens ende. Opstregningen bliver på denne led 3,6 cm (længden af tappen).
02
Skrå tapsamling med nagle
8
Trin
Skråstiverne er nødvendige for at stabilisere konstruktionen. For at kunne tappe dem sammen skal der laves skrå tappe på skråstiveren, som går ind i skrå taphuller i stolpe og overligger. De laves på samme måde som den lige tap, blot med andre mål.
Sav først skråstiverne over med et 45° snit i begge ender. Herefter saver du tappene ud, inden du laver taphullet.
Sav skråstiveren til med et 45° snit i begge ender. Start med at holde skråstiveren op der, hvor den skal sidde, og markér snittenes hældning, så du ikke saver forkert.
Sav lodret ned i begge sider til den opstre gede tap. Sav på ydersiden (i affaldstræet). Kun stykket i midten (tappen) skal blive tilbage, når du er færdig.
Sav tappen endeligt til. Streg vinkelret op på tappens bryst i flugt med skråstiverens yderside, og skær stykket af.
Taphullet er streget op. Det skraverede område skal udstemmes i 45°. Det øvrige område kan bores ud med et 28 mm spadebor. Efter boring oprenses hullets lodrette område med stemmejern.
Stem det skrå felt ud. Start på øjemål, og hug ind imod den lodrette del af hullet. Lav så en lille 45° klods, som vist, og lad den styre stemmejernets vinkel.
03
Indfældet stolpesko
3
Trin
Okay, så kom der alligevel lidt beslag på den ellers beslagfri pergola, men ved at stille stolperne på stolpesko, fri af jorden, forlænges stolpernes liv markant, så det lever vi med.
Men for trods alt at gøre det så elegant som muligt bliver beslagene indfældet i stolperne.
Streg beslaget op på stolpesiden. Stik herefter lodret ned i stregen hele vejen rundt med et skarpt stemmejern.
Hug området op i små bidder. Stik af med stemmejernet i tætte rækker, og rens så området op, så det bliver plant.
04
Pyntefas på stolper
2
Trin
Det er altid en god idé at affase (altså runde) stolpekanterne 1-2 mm. På den måde fjerner du den skarpe kant, som træbeskyttelsen ikke kan fæstne på, og som ofte indeholder ubehagelige splinter.
Og så ser det fint ud, når kanten ikke er helt skarp. Her er der lavet affasninger af den øverste del af stolperne omkring trekanten foroven.
Sæt et 45° fasjern i overfræseren. Sænk jernet ned, så det rammer stolpekanten. Så er det blot at føre overfræseren langs kanten på det stykke, du vil affase.
05
Kunstfærdige udskæringer
7
Trin
Rent konstruktionsmæssigt er der ingen grund til at lave snirklede udskæringer i overliggerne. De kunne sådan set bare ligge, som de var. Men det ser unægtelig mere elegant ud, hvis de kraf-tige stolper bliver slanket blot en smule. Om det så skal være med mere eller mindre “schwung”, er helt op til dig.
Udfordringen kan være, at de 10 cm tykke stolper kan være lidt svære at angribe med almindeligt værktøj, men her får du et par tips, der kan hjælpe.
Streg op efter en skabelon. Skabelonen kan fx laves af masonit eller pap og forsynes med en liste som vist, så den kan lægges vinkelret på stolpen.
Skru et bræt (19 x 100 mm) fast til stolpens side. Brættet hjælper med at understøtte hulsaven, der om lidt skal save en runding i stolpen.
Bor ned i træet med hulsaven. Den skal kun netop møde din opstregning, ikke fjerne den. Hulsaven kan kun skære ca. 3 cm ned ad gangen.
Fjern træet med stemmejernet, når boret ikke kan nå længere. Bor så igen, og fjern træet, indtil boret er helt igennem.
Sav det lige snit med stiksaven. Den udadgående krumning kan saven også klare. Dog kræver det en ekstra lang (126 mm) grovtandet stiksavsklinge at nå igennem den 10 cm tykke stolpe.
Materialer
- 100 x 100 mm fyrretræsstolper
- 80 x 100 mm stolpestykker
- 38 x 73 mm lægter
- 16 mm rundstok
- Stolpesko
- 4 x 50 mm beslagskruer
Specialværktøj
- Overfræser
- Båndsliber
Tidsforbrug
Ca. en uge for hele pergolaen.
Pris
Ca. 2.000 kr.
Sværhedsgrad
Det sværeste at lave er de skrå taphuller, der skal stemmes ud. Men øvelse gør mester.