Intro
Vejledning
01
Beskæring af vin i drivhus
9
Trin
Når du beskærer vin om sommeren, sørger du for, at den kraftfulde vin ikke bare vokser og sætter en masse skud, men at den også bruge kræfter på at udvikle og modne druerne.
Beskæring af vin om sommeren drejer sig om at klippe alle de nye skud til. Det bør du gøre flere gange i løbet af sommeren, da vinen ellers typisk vil vokse alt for meget.
Her får du at vide, hvor du lægger det rigtige snit. Du får også at vide, hvorfor det giver mening at fjerne en klase, hvis der er flere på ét skud. Og hvorfor, det er vigtigt, at der sidder et vist antal blade tilbage på vinen, efter du har beskåret den.
Vinen i drivhuset skal beskæres. Det er midt på sommeren, og vinen vokser godt med mange nye sideskud ud fra grundstammen.
Vinen er også begyndt at sætte frugter. For at vinen ikke bruger en masse kræfter på at vokse og sætte nye skud, skal skuddene beskæres, så vinen også har kræfter til at danne druer, og at de udvikler sig ordentligt.
Du bør beskærer de mange nye skud, så det ikke går ud over frugtsætningen. Druerne vil ikke blive lige så mange, og lige så store. Vin vokser så kraftigt, at du løbende – i flere omgange – hen over sommeren bør beskære de mange skud, som bliver ved med at vokse, hvis de får lov.
Er der skud med flere drueklaser, kan du med fordel fjerne den mindste klase. Så vil vinen bruge energien på at udvikle og modne den tilbageværende klase, så der kommer store, flotte frugter på den – frem for to små vinklaser med mindre frugter.
Beskær så skuddet, som den største klase sidder på. Du skal skære lige over det blad, der sidder længere ude end klasen. Bladet over klasen skal sikre, at der stadig er kraft tilbage i vinen til at trække vand forbi den blivende klase.
Nu sidder der én klase tilbage, og et blad længere ude af skuddet. Du kan evt. lade to blade sidde tilbage efter klasen. Det er nemlig vigtigt, at der er et vist antal blade på vinen.
Bladene sikrer, at der dannes sukker nok til at modne druerne. En god huskeregel er, at der skal være mindst seks blade til hver drueklase i alt for at få søde, modne druer.
Alle andre skud med klaser på beskæres på samme måde. De skud, hvor der ikke er klaser på, skæres tilbage, så der er et par blade på.