Kantareller - sådan finder du og tilbereder dem

I sensommeren og i efteråret er det sæson for kantareller. Kantarellerne er lette at få øje på, hvis du ved, hvor du skal lede. Og så smager de fantastisk. Her kan du læse meget mere om skovens guld, og lære hvor du finder kantareller, og hvordan du tilbereder dem.

Kantareller i skovbunden

I sensommeren og efteråret er det tid til at gå på jagt efter kantareller.

Når vejret skifter, og efteråret er på vej, er det også blevet svampesæson. Du kan finde masser af spiselige svampe i skoven og måske endda også i haven.

Især kantareller spirer frem i sensommeren. Kantareller kaldes også “skovens guld”, fordi de lyser op i skovbunden. Og så smager de fantastisk!

I artiklen her kan du blive meget klogere på den smagfulde svamp. Læs også, hvor du finder kantarellerne, og hvordan du tilbereder dem.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen

Almindelig Kantarel

Mange kantareller i skovbunden

De eftertragtede kantareller lyser op som små guldstykker i skovbunden og kaldes derfor "skovens guld".

Der findes mange slags kantareller, men den, du vil på jagt efter, er sandsynligvis Almindelig Kantarel.

Den almindelige kantarel er gul eller gylden i farven. Mange kalder kantareller “skovens guld”, fordi det kan se ud som om, at der ligger en masse små guldstykker i skovbunden, hvis der er mange kantareller.

Kantareller er desuden meget eftertragtede, og der er tit rift om dem, så de når heller ikke altid at vokse sig så store.

Hvordan ser kantareller ud?

Hvordan ser kantareller ud?

Kantareller har ribber ned ad svampens stok og en lidt bølgende hat.

Kantareller har ribber og en lidt bølgende hat på omkring 3-8 cm i diameter. De er gule eller gyldne og har en hvidgul stok. Kantareller bliver som regel ikke højere end 2-6 cm.

Kantareller har en svag duft af abrikos. De kan også smage lidt af abrikos i rå tilstand.

Læs også: Få styr på svampene i græsplænen

Hvornår er det kantarelsæson?

Sæsonen for kantareller starter omkring slutningen af juni og varer godt ind i efteråret omkring november måned. Højsæsonen for kantareller er som regel i august måned.

Kantarellerne begynder at spire frem, når der er godt fugtigt i jordbunden. Derfor betyder en regnfuld start på sommeren ofte en god kantarelsæson.

Læs også: 5 spiselige svampe og deres giftige dobbeltgængere

Hvor finder man kantareller?

Kantarellerne vokser i jordbunden under fyrretræer, eg, birk, bøg og grantræer.

De bedste steder at finde kantareller er derfor skoven, men du vil også sagtens kunne finde svampene omkring din bolig, hvis forholdene er rigtige.

Læs også: Sådan dyrker du selv ramsløg

Hvor hurtigt vokser kantareller?

Kantareller gror ikke helt så hurtigt som andre slags svampe. Det kan derfor godt tage noget tid, før kantarellerne har en god størrelse, hvor man kan sanke dem.

Kantareller er meget eftertragtede, hvilket også kan være en forklaring. Der er rift om dem, og derfor når de ikke at vokse sig rigtigt store, før de bliver sanket.

Hvordan plukker man kantareller?

Når du vil sanke kantareller, dvs. plukke dem, er der 3 ting, du bør have med dig:

  1. En god, lille kniv
  2. En børste eller pensel
  3. En kurv

Når du skal sanke kantareller, skal du tage fat om ved foden af svampen og forsigtigt vride den løs af jordbunden. Bagefter skal du skære det nederste stykke af stokken af med din kniv.

Med din børste eller pensel skal du børste det værste jord af.

Du bør have en kurv med dig på kantareljagt, da svampene ikke har godt af at ligge i fx en plastikpose. Kantarellerne rådner hurtigt, når de opbevares sådan.

Hvordan plukker man kantareller?

Når du skal sanke kantareller, skal du først forsigtigt vride svampen fri af jordbunden.

Tilberedning af kantareller

Når du kommer hjem fra din kantareljagt og skal tilberede dine svampe, skal du starte med at rense kantarellerne lidt grundigere.

Du skal ikke skylle kantarellerne under vand, da de mister deres gode smag og optager vandet. Vaskede svampe er meget svære at stege, og du vil opleve, at de hurtigt vil svømme rundt i en masse vand på stegepanden, hvis du først har skyllet svampene.

Du skal i stedet bruge din børste igen og børste jord væk fra kantarellen. Hvis der stadig sidder meget jord på kantarellen, når du har været i gang med børsten, kan du godt forsøge at duppe eller tørre jorden væk med en fugtig klud eller et viskestykke.

Du behøver ikke tilberede dine kantareller helt vildt for at gøre det lækkert. Noget af det bedste er smørstegte kantareller på et stykke ristet brød, og det bliver vist ikke meget nemmere.

Der findes selvfølgelig masser af retter med kantareller, og en god sovs med kantareller er heller ikke til at tage fejl af.

Kantareller opskrift

Kan man fryse kantareller?

Friske kantareller kan sagtens holde sig cirka en uge, hvis de opbevares på køl.

Du kan også sagtens fryse kantarellerne ned, hvis du først steger dem i smør. Kantarellerne kan godt blive lidt seje, når de tøes op, så der er de bedst i sammenkogte retter.