Det skal du gøre når skybruddet kommer

Store mængder regn kan betyde søvnløse nætter for mange husejere. Særligt os med kældre, der er i fare for at blive oversvømmet af opstigende kloakvand. Men med den rette handlingsplan kan du redde meget.

Kloakvandet stiger op ad toilettet i kælderen under et skybrud!

Disse 6 ting kan du gøre her og nu:

Når DMI varsler skybrud, så er der flere ting, du kan gøre lige nu og her for at minimere skaden:

  1. Tjek dine tagrender og nedløbsrør. De skal være renset for blade og skidt.
  2. Tjek dine sandfangsbrønde (hvis du har dem). De er placeret der, hvor nedløbsrøret ender, og de skal sikre, at kloakken ikke stopper til med sand og jord. Men hvis brønden er stoppet, kan vandet ikke løbe ud af nedløbsrøret.
  3. Løft alting op fra gulvet i kælderen. Særligt elektronik, papir og andre sårbare ting.
  4. Sluk for strømmen i kontakter, der kan blive oversvømmet (fx kontakter i gulvhøjde i kælderen). Du skal afbryde hele gruppen på el-tavlen.
  5. Har du en kælderdør, der tidligere er trængt vand ind igennem, så læg sække fyldt med sand foran døren.
  6. Hvis du kan, så bloker gulvafløbene med en her og nu-løsning. Du dækker dem af med et håndklæde i en skraldesæk holdt på plads af en plade sat i spænd mellem loft og gulv.

Pladen sidder i spænd mellem gulv og loft og bliver holdt på plads - også under stort pres fra kloakvand.

Vær bedre forberedt til næste skybrud

Når regnen er stilnet af, kan du bruge kræfter på at sikre dig mod næste skybrud. Du kan først og fremmest sikre dig imod opstigende kloakvand ved at montere et højvandslukke. Det kan du læse mere om i denne artikel: Installér et højvandslukke og slip for kloakvand i kælderen.

Hvis du er plaget af oversvømmet kælder eller hus hver gang det regner kraftigt, må du ud i en lidt større investering. Et omfangsdræn kræver penge og hårdt arbejde, men gør du det rigtigt, kan det sikre dig en god nattesøvn – også når himmel og jord står i ét. Det kan du læse mere om i denne artikel: Undgå vand i kælderen med omfangsdræn

LÆS OGSÅ: Skybrudssikring: Forbered dit hus på skybrud

Sådan ved du om din kælder er tør igen!

Hvis du får vand i kælderen, er det en opgave for professionelle at pumpe det ud igen og udtørre kælderen. Ring til dit forsikringsselskab.
Men hvornår er vægge og træværk tørre nok til, at du kan male dem? Det kan du bruge en fugtmåler til at afgøre. Fugtprocenten skal helst ned under 15, når du maler. Ellers risikerer du, at malingen falder af, og at træværket tager skade af, at fugten bliver lukket inde under malingen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hus