Hvad er fibercement?
Fibercement er, som navnet også antyder, cement, der er forstærket med fibre. Resultatet er et yderst modstandsdygtigt materiale, der er velegnet til udendørs beklædning af facader, som vindskeder, som sternbrædder og alle andre steder, hvor du vil anvende træværk på husets yderside.
Fibercementplader eller -brædder
Fibercement fås både som fibercementplader eller brædder af fibercement. Fibercement, brædder eller plader, er lige så lette at arbejde med som træ, du skal bare sørge for, at du har en særlig klinge til din rundsav og et godt bor til skruehullerne. Og så er det vigtigt, at du anvender en støvmaske, når du arbejder med cementplader og -brædder.
Fibercement kræver ikke vedligehold
En af de helt store fordele ved fibercement er, at det er et materiale der ikke kræver nogen form for vedligehold. Fibercement er indfarvet fra fabrikken, og skal derfor hverken grundes eller males. Du sparer altså udgifterne til maling og af den grund koster fibercement og træ næsten det samme, når man skal lave nyt udendørs træværk.
Fibercement er modstandsdygtigt overfor både varme og kulde, og kan modstå både fugtige og tørre forhold. Derudover så er materialesammensætningen i fibercement sådan, at det er meget resistent overfor alger, råd og svamp. Sidstnævnet er medvirkende til, at fibercement også bidrager til et godt indeklima.
Fibercement med struktur
Hvis du godt kan lide træ og det udtryk træ giver, men ikke gider at vedligeholde dit træværk, så er fibercement faktisk en god løsning. Du kan nemlig få fibercementbrædder, der har en struktur, så det til forveksling ligner almindelige træbrædder.
Fibercementbrædder fås i et utal af farver, så du kan finde lige præcis den "træsort" i fibercement, som du vil bruge til dit byggeri. På den måde får du både det flotte udtryk, som træ giver, og den holdbarhed, som fibercement er garant for.
Fibercement kan bruges til andet end facade, så længe man husker god ventilation
Selvom fibercement især er genialt, når det drejer sig om facade og den udvendige beklædning af huse, kan materialet sagtens bruges i andre sammenhænge, hvor man kan få glæde af den store holdbarhed. Du skal bare huske, at når du anvender fibercement, er det vigtigt, at der er god ventilering omkring brædderne. Hvis der er manglende ventilation omkring fibercementpladerne eller -brædderne riskerer man, at der opstår hvide kalkudtrækninger gennem malingen.
TRÆ
- Fordele: Let at arbejde med. Kræver ikke specialværktøj.
- Ulemper: Kræver meget vedligeholdelse.
- Levetid: Op til 30 år med omhyggelig vedligeholdelse.
- Gør det selv-venlighed: Nemt at håndtere.
- Prisniveau: 20 - 30 kr. / meter
FIBERCEMENT
- Fordele: Vedligeholdelsesfrit, rådner ikke.
- Ulemper: Ligner ikke helt ægte træ. Kræver specialværktøj.
- Levetid: Mindst 30 år.
- Gør det selv-venlighed: Kræver lidt øvelse.
- Prisniveau: 25 - 40 kr. / meter
Det skal du vide, når du køber
Stort set alle fibercementbrædder på markedet er 8-10 mm tykke. De er overfladebehandlet og farvet og kan modstå brand, sol og al slags vejr. Bræddernes forventede levetid er ifølge flere producenter minimum 50 år. Hvis du synes, at brædderne skal ligne træ mest muligt, er det dét parameter, du skal styre efter. Du kan næsten altid få tilsendt prøver, så du kan sammenligne produkterne, inden du bestemmer dig.
- Køb fra en producent, der har haft sit produkt på markedet i flere år. Så kan du trække på andres erfaringer og gå efter produkter med gode anmeldelser.
- Lyse farver falmer mere end de mørke.
- Husk at købe klinger og bor, der er beregnet til at arbejde i det hårde materiale.
Der er flere producenter, bl.a.:
Cedral (tidligere Ivarplank)
Cembrit
Nordic Fibercement
BMC