Facade

Husets facade skal kunne holde til vind og vejr. Derfor er det vigtigt, at din facade er i god stand, ellers risikerer du, at der kommer skader på dit hus. Vi viser dig på disse sider, hvordan du reparerer og vedligeholder husets facade.

Facade og facadebeklædning

Husets facade er den yderste skal, der skal beskytte mod vind og vejr. Derfor er det vigtigt, at din facade er i god stand. Ellers risikerer du, at der kommer skader på dit hus. På siden her har vi samlet en stribe gør det selv-vejledninger, der viser, hvordan du reparerer og vedligeholder husets nuværende facade, samt hvordan du etablerer en helt ny facade.

Facade-renovering

Alt efter om du har træfacade eller murværk, er der stor forskel på, hvordan facade renoveringen skal gribes an. Har du en muret facade, består opgaven typisk af at udskifte revnede sten og/eller udskifte fuger. Især det sidste kan være en stor opgave og et tidskrævende projekt. Har du en pudset facade, er det typisk reparationer af pudslaget samt malerarbejde, det drejer sig om. Har du en træfacade, kan det være udskiftning af facade beklædningen samt malerarbejde, du står overfor.

Facade-beklædning

Hvis du skal til at udskifte den eksisterende facade-beklædning, eller pakke huset ind af æstetiske årsager, har vi en stribe gør det selv-vejledninger, du kan bruge til inspiration og vejledning. Du kan fx lave en facade med fibercement, klinkbeklædning eller bruge kalmarbrædder.

Læs mere her: Facadebeklædning - Se mulighederne her!

Facade-maling

En malet facade kan typisk holde sig pæn i otte til ti år, hvis arbejdet er gjort ordentligt. Og som med alt andet malerarbejde, er det vigtigt at være grundig med forarbejdet, hvis du vil have et flot resultat. Start med at rense facaden grundigt af. Den skal være helt ren, hvis malingen skal kunne binde ordentligt. Du skal også udbedre skader på facaden. Det er en god idé at gøre det med den samme type mørtel, som er brugt til resten af facaden. Ellers er der en risiko for, at reparationen kan ses igennem malingen.

Facade-rens - gør det selv

Alger på facaden er sjældent farligt. Men kønt er det ikke. Skal din træfacade eller murværk renses for alger, gøres det nemmest med et dedikeret algefjerner-produkt.

LÆS MERE: Sådan rengør du en træfacade

Facade isolering

Der kan være god grund til at isolere udvendigt på huset. Du behøver ikke bruge mere end 50 mm isolering med pudsede facadeplader, før du allerede har sparet omkring 30% af din varmeregning. Hvis du fordobler tykkelsen på din facade isolering, fordobler du også besparelsen. Derudover vil værdien på dit hus også stige.

Har du et ældre hus, bør du også overveje at undersøge hulmursisolering.

Du kan sagtens selv isolere din facade. Læs mere om fordelene ved facade isolering her: Facadeisolering - derfor skal du isolere udefra

Side 1 / 3