Let
Svær

Det er langt den største del af arbejdet, men det betaler sig at få renset ordentligt af, at gøre sig umage med eventuelle reparationer og dække grundigt af. Du bliver belønnet for din grundighed på lang sigt – du slipper nemlig for at male de næste 10 år!

Pudsede eller vandskurede huse kan være rigtig flotte, men ulempen er, at murene jævnligt skal males om, hvis de skal holde sig pæne. Med den rigtige maling kan murværket sagtens holde sig pænt i otte-ti år. Men en betingelse for en lang levetid er, at forarbejdet er lavet ordentligt.

Når det drejer sig om malerarbejde, betyder det: en grundig afrensning, så underlaget er rent, fast og ensartet, hvilket sikrer, at den nye maling hæfter godt på murværket. På vandskurede eller pudsede huse er det vigtigt, at reparationer laves omhyggeligt og med samme type mørtel, som oprindeligt er brugt. Ellers vil reparationerne kunne ses på de færdigmalede mure, og det er jo ikke meningen.

Det er vigtigt, at mørtlen tørrer, inden de males. Som tommelfingerregel tørrer mørtel 1 mm i tykkelse pr. døgn ved 20 graders varme. Er huset ny pudset eller vandskuret, skal du vente med at male i to år med de fleste typer maling.