Puds huset med tyndpuds

Tyndpuds, filtsning, vandskuring. Kært barn har mange navne. Fælles for arbejdet er, at resultatet giver din facade et kæmpe løft. Se her, hvordan du gør!

Tyndpuds, filtsning, vandskuring eller – endda sækkeskuring.... Kært barn har mange navne. Fælles for arbejdet er, at resultatet giver din facade et gevaldigt løft.

LÆS OGSÅ: Tyndpuds på 5 måder

Forarbejdet er der ingen ben i. Selve pudsearbejdet kræver lidt håndelag.

Her gennemgår vi trin for trin, hvordan du skal gøre.

Gør klar til tyndpuds

FJERN SØM OG SKRUER
Murværket skal være helt fri for søm og skruer. De fleste kan fjernes med en knibtang, de mest genstridige kan du skære over med en vinkelsliber.

RENS MUREN
Har der vokset planter op ad muren, så skal muren slibes, så du fjerner alle rester. Med groft slibepapir på et pudsebræt kan du fjerne alle “fremspring” på muren.

REPARER LØSE FUGER
Er der løs puds mellem murstenene, er du nødt til at skifte fugerne først. Krads det løse materiale ud og læg ny mørtel i.

DÆK VINDUER OG DØRE
Mørtlen indeholder ætsende kalk, så du er nødt til at dække vinduer og døre af med plastik, inden du starter med at pudse.

FUGT MURVÆRKET
Pudsemørtel kan ikke hæfte på en tør overflade, så murværket skal fugtes. Det skal ikke være drivende vådt, kun fugtigt, når du starter pudsearbejdet.

Puds huset med tyndpuds

TRÆK PUDSEN PÅ
Pudsen trækkes på i et tyndt lag med et stålbræt. Læg en stor aflang klat på brættet, og start nedefra.

TRÆK PUDSEN AF
Pudslaget skal være halvtørt, inden du begynder at filtse. Brug store, roterende bevægelser med et filtsebræt, og hold hele tiden brættet fugtigt.

TRÆK PUDS PÅ OVER VINDUER
Mellem tag og vinduer samt andre steder, hvor pladsen er lidt trang, kan det være nødvendigt at trække pudsen på med et mindre stålbræt (pudsebræt).

PUDS I VINDUETS FALS
Når du pudser omkring vinduer og døre, må du bruge to værktøjer. Du trækker pudsen på med en murerske og holder et pudsebræt langs kanten.

TRÆK PUDSEN AF MED EN SKE
På steder, hvor der ikke er plads til store bevægelser med brættet, kan du opnå næsten samme efffekt ved at trække pudsen af med en spandeske “i buer”.

Tre metoder: Filtse, vandskure og sækkeskure

Facade puds: Filtse 1

FILTSE:
Puds trækkes af igen med filtsebræt i cirklende bevægelser.

Facade puds: Vandskuring 2

VANDSKURING:
Puds trækkes af igen med en våd mursten i cirklende bevægelser

Facade puds: Sækkeskuring 3

SÆKKESKURING:
Pudsen trækkes af igen med et sækkelærred i cirklende bevægelser.

    Andre læser lige nu ...