Fix huller i mursten

Huller i en murstensvæg skæmmer ikke bare facaden – du risikerer også, at der trækker vand ind, som kan give frostsprængninger. Du kan dog nemt lappe hullet med reparationsmørtel og skjule reparationen med murstensstøv.

Reperer huller i mursten

Når lampen pilles ned, efterlader den huller i muren.

Intro

Der er ingen grund til at skifte hele murstenen ud, fordi den har et borehul eller to. Det er meget nemmere at lappe hullerne med reparationsmørtel. Og dækker du hullerne med støv fra en mursten, så bliver reparationen næsten usynlig. Det kan nemlig være enormt svært at finde en mursten at skifte med, som har præcis samme farve og patinering som resten af murværket.

Inden du går i gang med at lappe, skal du gøre hullerne klar. Det vil sige, at evt. plugs skal fjernes, ligesom hullerne skal være helt fri for støv. Ellers kan mørtlen ikke binde ordentligt.

Reparationsmørtlen er grå og vil tydeligt kunne ses på muren. Derfor laver vi støvet til at skjule reparationen med af en gammel mursten. Farven på stenen skal bare være nogenlunde samme farve som resten af muren. Den behøver ikke matche helt for at få et pænt og næsten usynligt resultat.

Det skal du bruge

Ud over det almindelige murerværktøj skal du bruge en hammer og to pensler – en til det våde og en til det tørre.

  • Koben
  • Hammer
  • Fugeske
  • Stålbræt
  • To pensler
  • Svamp

Sådan gør du

1

Start med at fjerne evt. plugs. Det gøres nemmest ved at skrue en skrue lidt ind i pluggen, så den kun lige får fat. Træk forsigtigt pluggen ud med et koben eller en tang. Pas på, du ikke ødelægger stenen.

2

Bank støv af en mursten. Støvet, der skal bruges til at skjule reparationen, skal være helt fint.

3

Rens hullerne grundigt for gammelt borestøv og andet snavs. Fugt reparationsstedet med vand. Ellers vil murværket trække fugten ud af mørtlen, inden den når at hærde.

4

Lap hullet med reparationsmørtel. Det gøres nemmest ved at lægge mørtlen på et stålbræt, som holdes helt op til hullet. Så kan mørtlen nemt presses ind med fugeskeen. Bland reparationsmørtlen i en spand. Den lille portion, du skal bruge her, kan fint blandes med en murske. Alternativt kan du købe færdig reparationsmasse på tube til fugepistolen.

5

Fjern overskydende mørtel, når den har sat sig. Du kan skrabe det meste af med stålbrættet eller fugeskeen. Tør efter med en svamp. Den skal være fugtig – ikke våd.

6

Pensl murstenspulveret på, mens mørtlen stadig er fugtig. Rens forsigtigt overskydende pulver af fugerne med en fugtig svamp.

Video

BOREHULLER I MURSTEN

Vær forsigtig, så du ikke kommer til at efterlade et endnu større hul.

Læg mørtlen på et stålbræt og hold det helt op til hullerne. Så er det nemmest at skubbe ind.

Pres let med penslen, så pulveret får godt fat. Men undlad at trykke så hårdt, at mørtlen giver sig.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...