Sådan fikser du huller i mørtelfugen

Huller eller fordybninger i murværkets mørtelfuger skæmmer facaden. Men huller i fugerne kan faktisk eskalere, i takt med at vand og frost gør det hele værre. Så det er en god idé at gå fugerne efter, når de har nogle år på bagen.

Sådan fikser du huller i mørtelfugen

Noget af fugen er faldet ud og har efterladt et hul, som skal fyldes op med ny mørtel.

Intro

Mørtlen mellem murstenene skal være svagere end selve stenene, så evt. bevægelser går ud over fugen.

Men de relativt svage fuger er også udsat for regn, sne, frost og blæst. Og så er det helt naturligt, at der kan falde lidt af fugen ud. Der kan også opstå huller, hvis du skruer et lampeophæng eller andet op i fugen.

Resultatet er i bund og grund det samme: Der er hul i mørtlen, og fugen er nu meget sårbar over for fugt og frost, der gør ondt værre.

Løsningen er ny mørtel, der skal fylde hullet ud. Det kan du købe som reparationsmørtel eller universalmørtel, hvis du har fuger med cement i. Har du kalkmørtelfuger, skal du bruge kalkmørtel.

Mørtlen røres op med vand, og med en smal fugeske trykker du mørtlen fast og retter af med en fugtig svamp. Så har du en flot og stærk fuge igen.

Det skal du bruge

En fugeske i samme bredde som murværkets fuger er afgørende. Resten er basismurerværktøj:

  • Spandeske
  • Stålbræt
  • Svamp
  • Stålbørste

Vejledning

01
Sådan gør du 6 Trin

1

Bland mørtlen. Vi bruger her en universalmørtel til cementfuger. Små mængder som her kan blandes grundigt med en murske. Større mængder skal blandes med et piskeris på boremaskinen.

2

Rens fugen med en stålbørste, så al løs mørtel bliver børstet væk. Den nye mørtel kan ikke sidde fast på et løst underlag.

3

Vask fugen med en våd pensel. Du fjerner murstøv, samtidig med at fugen bliver våd og dermed ikke suger fugten ud af reparationsmørtlen.

4

Kom mørtel på et bræt, og brug en fugeske til at skubbe det ind, hvor det mangler. Fugeskeer fås i flere bredder, så du kan købe en, der passer med bredden på dine fuger. Glat ud uden at lave en ny fordybning i fugen. Hellere en smule for meget mørtel end for lidt.

5

Vask fugen forsigtigt med en svamp, når mørtlen har siddet lidt og er blevet en smule fast. Tryk let, men lad være med at presse svampen mod fugen, så du udhuler den.

6

Perfekt fuge igen: Når mørtlen er helt tør i løbet af nogle dage, bliver reparationen næsten usynlig.

Video

HULLER I MØRTELFUGE

Penslen fugter samtidig fugen, så fugen ikke trækker vand ud af mørtlen, inden den når at hærde.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...