Mal – så det holder

Der findes ingen nemme genveje, når huset trænger til at blive malet. Hvis du ønsker et langtidsholdbart resultat, skal du være grundig med det forberedende arbejde.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
3.000 kroner

Intro

Det er langt den største del af arbejdet, men det betaler sig at få renset ordentligt af, at gøre sig umage med eventuelle reparationer og dække grundigt af. Du bliver belønnet for din grundighed på lang sigt – du slipper nemlig for at male de næste 10 år!

Pudsede eller vandskurede huse kan være rigtig flotte, men ulempen er, at murene jævnligt skal males om, hvis de skal holde sig pæne. Med den rigtige maling kan murværket sagtens holde sig pænt i otte-ti år. Men en betingelse for en lang levetid er, at forarbejdet er lavet ordentligt.

Når det drejer sig om malerarbejde, betyder det: en grundig afrensning, så underlaget er rent, fast og ensartet, hvilket sikrer, at den nye maling hæfter godt på murværket. På vandskurede eller pudsede huse er det vigtigt, at reparationer laves omhyggeligt og med samme type mørtel, som oprindeligt er brugt. Ellers vil reparationerne kunne ses på de færdigmalede mure, og det er jo ikke meningen.

Det er vigtigt, at mørtlen tørrer, inden de males. Som tommelfingerregel tørrer mørtel 1 mm i tykkelse pr. døgn ved 20 graders varme. Er huset ny pudset eller vandskuret, skal du vente med at male i to år med de fleste typer maling.

Vejledning

01
Klargøring 6 Trin

Først skal du sørge for at gøre murværket grundigt rent. Er der alger, mos eller andet skidt, er det vigtigt, du får det fjernet alt sammen, så du maler på et helt rent underlag. Det er også vigtigt, at du fjerner afskallet maling. Du kan rense muren i facaderens, som du fx blander i en havesprøjte. Hvis du skyller rensemidlet væk med en højtryksrenser, fjernes også den maling, der sidder løs.

Efter afrensning med højtryksrenser skal muren tørre et par måneder - eller en måned, hvis den blot er skyllet. I den periode kan du gå muren efter og reparere evt. huller. Er du omhyggelig med reparationerne, får du et flottere resultat, der holder længere.

1

Rens huset grundigt af. Brug en god facaderens, der indeholder algef erner. Det er nemmest at sprøjte det på med en havesprøjte. Du kan evt. også koste det på. Følg produktets brugsanvisning. Her skal muren holdes fugtig i 20 minutter.

2

Skyl facaderensen væk. Her bruges en højtryksrenser, som også fjerner løstsiddende maling. Du kan også skure muren med en stiv børste og vand.

3

Gå muren efter, og reparer alle huller, når muren er renset. Vand først hullet - det sikrer en god vedhæftning.

4

Bland en mørtel, og fyld hullet ud. Brug en lille murske, og sørg for at trykke mørtelen godt ind i hullet. Det er vigtigt, at mørtlen er af samme type som den oprindelige mur.

5

Glat mørtlen med en fugtig svamp, når den har sat sig. Du kan evt. også bruge et filtsebræt. Vær omhyggelig med udglatningen, så reparationen bliver helt plan med den øvrige mur.

6

Fjern løs maling med slibepapir. De områder, hvor der er afskallet maling, gås efter med slibepapir. Når du har fjernet den løse maling, er det vigtigt, at du børster slibestøvet væk, så du kan male på en tør og støvfri flade.

02
Murværket males 7 Trin

Inden du går i gang med at male, skal du sikre dig, at der ikke er udsigt til regn det første døgn eller to. Her males facaden med silikatmaling, da den tidligere er behandlet med denne type. Sørg for at dække omhyggeligt af - det er ekstra vigtigt, da silikatmaling er ætsende.

Start med at grunde de steder på muren, hvor den gamle maling er helt væk. Her skal du bruge en blanding af den færdige silikatmaling og grunder i blandingsforholdet 1:1. Der skal også blandes grunder i malingen, når du skal i gang med de store flader, men da skal der kun 15 pct. grunder i. Til de store flader er det smart at bruge rulle på skaft. Det giver et godt overblik over arbejdet.

1

Grund de afskallede områder og reparationerne, når muren er tør. Lav en blanding af malingen fortyndet med silikatgrunder i blandingsforholdet 1:1 til at grunde med. Grunder du ikke, risikerer du at skulle male muren to gange med toplaget.

2

Afdæk vinduerne med plastic. Det er vigtigt, da silikatmaling er baseret på vandglas, der ætser både glas, jern og keramiske fliser. Muren er klar til slutmaling, et døgn efter du har grundet. Husk også at feje støv og spindelvæv væk.

3

Start med at male langs kanterne med en pensel. Husk at blande 15 pct. grunder i silikatmalingen.

4

Mal bagefter muren med rulle. Brug en, der passer til underlaget, dvs. til en grov flade. Vær omhyggelig med at få malingen til at dække, så kan du nøjes med at give det et lag. Sørg for, at muren er i skygge, så du ikke maler i direkte sollys.

5

Sålbænkene males i en anden farve, så vindueshullerne bliver hvide. Farven er tonet efter vinduernes farve.

6

Soklen males sort til sidst - det giver en flot afslutning. Forinden er der streget op med vaterpas og en tusch, så det er tydeligt, hvor der skal males til. Her bruges sokkelasfalt, men der findes også andre typer sokkelmaling.

7

En flot færdigmalet facade, der holder i mindst 10 år.

Materialer

 • Facaderens med algef erner
 • Mørtel og cement (evt. tørmørtel)
 • Grunder, 5 liter
 • Silikatmaling, 25 liter rød
 • Silikatmaling, 1 liter hvid
 • Sokkelasfalt, 5 liter

Desuden:

 • Afdækningsplast og malertape
 • Slibepapir

Specialværktøj

 • Evt. højtryksrenser

Tidsforbrug

2-3 dage (til et stort hus)

Pris

Cirka 3000 kroner

Sværhedsgrad

En ret enkel opgave. Det sværeste er at lave reparationerne, så de ikke bliver synlige gennem det nye lag maling.

Tips & Tricks

Redaktionen anbefaler: Mal huset med din telefon!

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...