Red facaden – med et offerbræt

Vind og vejr er hårdt ved husets træbeklædning – men primært på bræddernes nederste del. Så hvorfor udskifte hele facaden, når du kan nøjes med at save den ødelagte del af brædderne og montere et såkaldt offerbræt? Du sparer tid og penge – samtidig med at du får et pænt resultat. Følg med her, og se, hvordan det gøres.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
40 kr./m

Intro

Hele opgaven går hurtigt, og du sparer en masse arbejde, når du ikke skal udskifte hele beklædningen. Husk at male!

PROBLEM:
Husets træbeklædning er hårdt medtaget – men kun på den nederste del af brædderne.

LØSNING:
Vi saver de dårlige ender af og monterer et facadeprofil og et såkaldt offerbræt.

Tidsforbrug

Regn med cirka en time pr. løbende meter inklusive montering af facadeprofil.

Pris

Brædder fås fra cirka 14 kr. pr. meter, facadeprofil for 40 kr. pr. meter, dertil kommer udgiften til maling.

Sværhedsgrad

Det kan være svært at komme til, når du skal save i indadgående hjørner. Med det rette værktøj går det dog.

Vejledning

01
Væk med det rådne 3 Trin

1

Afgør, hvor meget af beklædningen der må væk. Sav af nogle centimeter over de ødelagte steder. Er beklædningen dårlig meget højt oppe på nogle få brædder, kan det være en fordel blot at udskifte de pågældende brædder helt.

2

Skinnen til rundsaven er ideel, når du afkorter brædderne. Du kan også spænde en reglar fast på væggen og save efter den. Vær opmærksom på, at der ikke sidder søm eller skruer gemt i brædderne.

3

Bræk de løse bræddeender af. Sørg for at kontrollere, at remmen indenunder, som brædderne er monteret til forneden, ikke er ødelagt af fugt. Hvis den er det, må den også udskiftes. Nu er du klar til at montere et facadeprofil.

02
Profil og offerbræt 3 Trin

1

Nederst monteres et facadeprof l af metal. Allerede nu må du vide, hvor bredt dit off erbræt bliver, så facadeprofilet monteres i den rigtige afstand fra de afsavede ender. Det er pænest, hvis profilet mødes i en 45 graders samling i et hjørne.

2

To lag offerbrædder monteres vandret. Langsiderne på brædderne saves af med 15 graders hældning, så vandet kan løbe af. Brædderne mon teres med rustfri skruer, der er mindst 55 mm lange. Husk grundingsolie og maling.

Beklædningen er på to lag, derfor skal vi også bruge to lag offerbrædder.

3

Det kan være nødvendigt at slå søm i den nederste del af beklædningen. Bøj en dykker, så den får fat i det inderste lag off erbrædder. Du kan også vælge at forbore og anvende en tynd skrue, så er brættet lettere at udskifte.

    Andre læser lige nu ...