Få en flot facade med træbeklædning

Træbeklædning på facaden er flot, men kræver vedligehold. Læs om de mest almindelige metoder til at opsætte træbeklædning her.

Udvendig træbeklædning

Du får en flot facade, hvis du vælger en træbeklædning på dit skur. På skuret her er valgt en klinkbygget træbeklædning.

En træbeklædning kan du give både dit hus, skur eller garage. I Danmark er træbeklædning på husfacaden ikke helt så almindelig som i de andre nordiske lande. Herhjemme er det mest almindelige mursten, men masser af skure, garager, annekser og tilbygninger har træbeklædning.

Træbeklædning er en flot facade, men træ kræver omhyggelig og hyppig vedligeholdelse, da der ellers kan komme råd og svamp.

Træbeklædningen på facaden kan sættes op på forskellige måder - både som vandret og lodret træbeklædning.

I denne artikel kan du læse mere om de forskellige metoder, når du skal lave udvendig træbeklædning selv.

Vandret træbeklædning – klinkbygget

Den mest almindelige vandrette metode kaldes klinkbygget.

Der findes beklædningsbrædder med en særlig udskæring og fer og not beregnet til en klinkbygget træbeklædning. Men du kan også lave en træbeklædning på et skur fx med almindelige beklædningsbrædder, der sættes uden på hinanden, så det nederste vandrette bræt har et andet bræt monteret oven over sig, og så det stikker lidt ud over det nederste bræt. På den måde kan vandet ikke samle sig på træfacaden, men bliver ledt væk.

Vandret træbeklædning

Klassiske beklædningsbrædder til en klinkbygget facade. Beklædningsbrædderne samles med fer og not, og de enkelte brædder har en skrå forside, så vandet kan løbe af. Brædderne her er formalede.

LÆS OGSÅ: Klinkbeklædning - den klassiske træbeklædning

Lodret træbeklædning – en på to

Den mest udbredte, lodrette træbeklædning kaldes en på to træbeklædning.

Her monterer du først to beklædningsbrædder lodret med lidt afstand imellem, ca. 5-6 cm.
Oven på "hullet" mellem de to inderste brædder fastgøres et lodret bræt mere.

Det er vigtigt, at skruerne sættes lidt skråt i, så de rammer i "hullet" bagved, og du ikke risikerer at ramme de to inderste brædder, så de yderste kanter flækker.

En på to beklædning

På billedet her kan du se oppefra, hvordan de tre beklædningsbrædder er placeret i forhold til hinanden, og hvordan skruerne er sat i. Du kan også se, hvordan beklædnigsbrædderne ser ud, når de vender rigtigt – med den "glade" side udad.

Vend den ‘glade’ side udad

Når du monterer træbeklædning på en facade, er det ikke ligegyldigt, hvordan du vender brædderne.

Hvis du vender brædderne med den stærkeste side udad, gør det din træfacade mere holdbar, da den stærke side er mere modstandsdygtig overfor vand og fugt.

Den stærkeste side på et beklædningsbræt finder du ved at kigge på endetræet. Her vil du kunne se, at træets årer danner nogle buer – som en sur eller glad mund. Det er den "glade" side, der er den stærkeste og den, som skal vende udad, da det er den side, der har siddet tættest på træets kerne, som er den stærkeste del af træet.

Monter ny træbeklædning oven på den gamle

Hvis du ikke orker tanken om at udskifte en udtjent og kedelig træbeklædning, har vi en god nyhed: I mange tilfælde kan du blot sætte nye brædder oven på de gamle og spare en masse kræfter.

At springe over, hvor gærdet er lavest, er ikke altid ensbetydende med et dårligt resultat. Der kan også blot være tale om en smart, men holdbar, genvej.

Ofte kan du sætte fine nye brædder direkte oven på de gamle. Forudsætningen er naturligvis, at den gamle træbeklædning ikke er rådden eller angrebet af svamp. I så fald er der ingen genveje, og du må fjerne det hele, inden du sætter nyt op.

Læs her, hvordan du laver lodret en på to-beklædning oven på gammel klinkbeklædning: Solid træbeklædning uden besvær

Ny træbeklædning ovenpå den gamle

Her satte vi en lodret en på to-træbeklædning oven på den gamle vandrette klinkbeklædning.

Træ til beklædning

Der findes mange forskellige typer træ, der kan bruges som beklædningsbrædder.

Trykimprægneret træ er oplagt til en en til to beklædning.

Der findes også andre former for imprægnerede brædder, fx Superwood eller Thermowood, der har en endnu længere holdbarhed.

Det kan også være en god idé at vælge brædder, der er formalede, da det giver dig mindre malearbejde.

For der er ingen tvivl om, at vælger du en træbeklædning, så kræver den en overfladebehandling enten i form af maling, træbeskyttelse eller olie for at have en lang holdbarhed.

Du kan også vælge beklædningsbrædder i træsorter, der har et naturligt højt indhold af olie som fx teak eller mahogni, hvilket i sig selv giver træet en længere holdbarhed. Disse træsorter er dog meget dyre, men giver også et meget flot og eksklusivt look.

LÆS OGSÅ: Beklædningsbrædder - se hvilken type du skal vælge!

Træbeklædning facade med mahogni

Annekset her er bygget med eksklusive beklædningsbrædder i mahogni.

    Andre læser lige nu ...