Gør din bolig mere værd!

Uanset om du skal sælge din bolig eller leve i den mange år endnu, vil du garanteret gerne have, at den er lækker, indbydende og ser dyr ud. Vi har spurgt tre eksperter, hvad der giver en bolig værdi, både for potentielle købere og for dig som boligejer.

Vi har bedt tre eksperter - en ejendomsmægler, en indretningsekspert og en psykoterapeut - om deres bud på, hvordan du selv kan gøre din bolig mere værd, så den lettere bliver solgt til en god pris. Få deres bedste tips her.

Ejendomsmægleren: Overvej, hvad der kan betale sig

"Tænk dig om, inden du renoverer dit hjem: Hvor høj er kvadratmeterprisen på boliger i dit nærområde? Er den fx kun 10.000 kr., er der mange forbedringer, du aldrig kan tjene hjem ved et salg." - Mads Ellegaard, Home.Skal du sælge huset? Så kan det jo som gør det selv-entusiast være fristende at kaste sig over en masse projekter for at løfte boligens værdi. “Jo bedre huset er renoveret, jo flere penge kan du jo sælge huset for,” tænker du sikkert. Men det er en sandhed med modifikationer – for det er absolut ikke ligegyldigt, hvor du bruger din energi og dine penge. For du er nødt til at se din bolig med køberens øjne.

“Hvis du skal sælge inden for en meget kort tidshorisont, så bør du allerførst sørge for at få udbedret de eventuelle skader, som huset slæber rundt på,” siger Mads Ellegaard, der er relationsansvarlig hos ejendomsmæglerkæden Home.

“Hvis du ved, at din bolig har en række skader, så få dem fikset. Få ordnet alle de K1’ere og K2’ere og K3’ere, som du har mulighed for at gøre noget ved. For skaderne står på boligens tilstandsrapport, og det er en meget vigtig faktor for boligkøbere,” siger Mads Ellegaard.

“Men når det gælder de lidt større projekter, så skal du tænke dig om. For meget kan tjene sig hjem, hvis du får solgt boligen tidligere og til en højere pris, men det afhænger af, hvor du bor. Kig på boligpriserne i dit nærområde. Hvad koster en kvadratmeter bolig i dit kvarter? Hvis boligerne fx handles til 10.000 kroner pr. kvadratmeter, vil det næsten altid være en dårlig forrretning fx at renovere et lille gæstetoilet med nye fliser og ny sanitet. Du risikerer ganske enkelt, at investeringen ikke kan tjene sig hjem” siger Mads Ellegaard.

LÆS OGSÅ: Infrarødt termometer - tag temperaturen på alle overflader

Hvad ser køber efter?

Har du en lidt længere tidshorisont – eller skal du slet ikke sælge, men blot øge både livsglæde og boligens værdi – har du mulighed for at gøre lidt mere. Og salg eller ej; det kan være en god idé at se på huskøbernes prioriteringer:

Købernes højeste prioritet er et ekstra badeværelse. På det danske villamarked er det tæt på at være standard med to badeværelser i boligen. Et gæsteværelse, evt. i en tør og brugbar kælder, har også købernes fokus.

Et pænt køkken er også i meget høj kurs hos boligkøbere, men dit ambitionsniveau bør afhænge af, hvor lang tid der er, til du vil plante til salg-skiltet i forhaven. Hvis du skal sælge inden for en kort tidshorisont, skal du glemme dine egne præferencer og i stedet satse på det sikre – og det vil sige neutrale farver, der er mainstream.

LÆS OGSÅ: STORT TEMA: Gør huset mere værd

Indretningseksperten: Det er detaljerne, der tæller

"Det er kun sjældent, at det er prisen, der for alvor skræmmer køberne væk. Det er indretningen, væggenes farve, køkkenet, manglen på charme osv. Ting, du kan gøre noget ved." - Birgitte Vosper, indretningsekspert.Birgitte Vosper er stylist og indretningsekspert. Hun har specialiseret i at style huse, der skal sælges, så hun ved en masse om, hvad der skaber værdi for boligkøbere. Skal du sælge indenfor den nærmeste fremtid, skal du starte med at undersøge det marked, du sætter dit hjem til salg på: “Det kommer naturligvis an på, hvor i landet du sælger. Hvis din bolig fx er i en storby, er den generelle tendens, at køberne gerne vil flytte ind i boliger, der er indflytningsklare. De har ofte fuldtidsjobs og ønsker ikke at tilbringe hver weekend med gør det selv-arbejde,” forklarer hun. Du fanger købernes interesse med et velplejet og varmt hus, samtidig med at du fjerner deres “undskyldning” for at byde under prisen.

Du kan læse mange flere af indretningsekspertens tips til forbedringer her: 8 LYSE ideer

Psykoterapeuten: Det første indtryk er afgørende

"Først kommer den umiddelbare sansning, så føler vi, og først herefter kommer tænkning og fornuften ombord. Derfor er førstehåndsindtrykket præget af det, vi sanser." - Jesper Sloth, psykoterapeutHvad er det, der sker, når vi danner os et førstehåndsindtryk – og hvorfor er det så svært at ændre? Vi har bedt psykoterapeut Jesper Sloth om en forklaring: “Der er to vigtige aspekter, der spiller ind. Det første handler om, at vi er tilbøjelige til at opfatte omverdenen – ting og personer omkring os – i helheder. I samme øjeblik vi åbner døren til en bolig, så går vi – førend vi når at tænke over det – automatisk i gang med at besvare spørgsmålet: ‘Kan jeg se mig selv som del af denne helhed?’

I jo højere grad indtrykkene, der møder mit øje og mine øvrige sanser, lader sig placere i en god helhed, desto mere positivt er mit førstehåndsindtryk.”

“Vi har tre ‘indre afdelinger’: sansning, følelse og tænkning. Vi kender alle udtrykket: ‘Det gjorde et uudsletteligt indtryk på mig.’ Det virkningsfulde i den forbindelse er først og fremmest den umiddelbare sansning. I anden række kommer de følelser, som udløses, og til sidst kommer vores tænkning og fornuften med ombord. Altså, bagefter kan vi tænke over, hvad vi oplevede, og hvorfor det mon gjorde så stort et indtryk.

Flere ideer, der gør din bolig mere værd: 5 TIPS: Sådan øger du boligens værdi

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hus