Fugt i væggen: hold den ude - indefra

Mindre problemer med den fugtige kældervæg kan du godt selv stoppe. Løsningen er en tynd mørtel der er så tæt, at den stopper vand, men som stadig så åndbar, at den lader vanddamp slippe igennem.

Intro

Løs og porøs puds er et af tegnene på fugt i væggene. Er der sorte plamager på væggene, er der tale om skimmelsvamp, som også skyldes fugt.

Andre tegn er saltudblomstringer, altså hvide aftegninger på væggen, kondens og endelig decideret indtrængende vand gennem væggene.

Vejledning

01
Sådan standser du fugtens indtrængen 6 Trin

Fugt i ældre huses kældre skyldes, at der har været for lidt cement i betonen, da huset blev bygget, og at vandet derfor trænger ind i muren.

Hvis fugten først er kommet ind, skal den kunne slippe ud igen. Det nytter altså ikke at spærre den inde. Fugten søger opad, indtil den finder et sted at slippe ud. Spærrer du den for alvor inde, ved fx at pakke hele huset ind i plastic, vil dine mure begynde at gå i opløsning.

Derfor kan løsningen være en indvendig belægning, der er så tæt, at vandmolekylerne ikke kan slippe igennem, men alligevel så åben, at dampen fra vandet kan slippe ud. Vandex trænger ind i murværket og krystalliseres, så vandet ikke suges ind i betonen.

Hvis vandpresset er konstant eller står på i lange perioder, vil vandet forsøge at finde vej uden om det område, du har behandlet. Er det tilfældet, er der ingen vej uden om det dyre omfangsdræn. Men det vil være klogt at supplere med Vandex.

Fjern tapet eller glasvæv. Nu kan du danne dig et overblik over skaderne.

Bank den løse puds af med en murhammer. Alt skal væk, og kun den faste mur må være tilbage. Svære områder kan klares med mejsel eller borehammer. Glatte flader skal også bankes, så de bliver ru.

Fyld huller og ødelagte fuger op med Vandex Uni 1 reparationsmørtel, der arbejder godt sammen med Vandex BB75. Fyld alle huller, og lad mørtelen tørre, inden du fortsætter.

Børst væggene omhyggeligt rene med en børste. Fjern alt støv. Bland så Vandex BB75. 25 kilo pulver blandes med 5-6 liter vand og omrøres i minimum 3 minutter med et piskeris på en boremaskine.

Fugt et mindre område, og påfør den blandede Vandex-mørtel. Brug et stålbræt eller en kalkkost til at føre det på med. Husk at arbejde vådt i vådt. Den færdige lagtykkelse skal være 3-5 mm, så du skal påføre minimum to lag.

Andet lag påføres, når første lag er størknet. Er det tørret helt ud, eftervandes først. Den færdige overflade skal holdes fugtig i mindst fem døgn, så den hærder langsomt. Dæk evt. væggen med plastfolie.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fugt i kælder