Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fugt i kælder

Fugt i kælderen er noget mange husejere kender til. Vi guider og giver dig vejledning til, hvad du kan gøre for at undgå fugt i kælderen.

Fjern fugt i kælder

Det kan være svært at undgå fugt i en ældre kælder. For det første er kælderen placeret under jorden, hvor der er fugtigt i forvejen, for det andet er kælderen ikke forsynet med store vinduer til at lufte ud.

Fugten i kælderen kommer typisk ind gennem vægge og gulve udefra – fra regnvand, jordfugt eller fra grundvand, der står højt. Men langt de fleste fugtproblemer kan fjernes eller nå ned på et tåleligt niveau.

Er fugt i kælderen et problem?

Inden du begynder at installere udluftning og andet isenkram, for at undgå fugt i kælderen, bør du tage stilling til, hvorvidt det er et problem, at din kælder er fugtig. En fugtig kælder er noget skidt, hvis fugten får lov at blive. Men kan fugten trænge helt ind gennem væggen, fordampe fra indersiden og ventileres ud i det fri igen – ja, så behøver den ikke at gøre skade.

Fugt i kældervæg?

Du kan få vished for, om fugten i kælderen kommer ude fra, eller om der er tale om dårlig ventilation i kælderen på en relativ enkel måde.

Du skal tape et stykke plast på kældervæggen. Er der efter to uger fugt på siden mod muren, kommer fugten udefra. Er indersiden våd, skyldes det fugtig luft og kolde vægge, og løsningen er ventilation for at undgå fugt i kælderen.

Sådan ventilerer du en fugtig kælder

Et af nøgleordene til at undgå fugt i kælderen er ventilation. Har du kældervinduer, kan du forsyne dem med ventilationsspjæld for at undgå fugt i kælderen. Skal du have nye vinduer, så sørg for at købe nogle med udluftningsventiler.

Hvis du ikke har vinduer i din kælder, så kan en anden metode til at få mere ventilation i en fugtig kælder være at lave en række udluftningshuller med ventiler. Lej en kraftig borehammer med et tilhørende bor, så kan du bore huller ind til kælderen, så den fugtige luft kan blive skiftet ud, og du kan fjerne fugt i kælderen.

Undgå fugt udefra

Er der tale om fugt, der udgør et problem for selve huset, og kommer fugten udefra, så skal du i første omgang undersøge, hvad der kan være årsag til, at du har fugt i kælderen.

Opstår fugtproblemerne i kælderen akut – som regel i forbindelse med kraftigt regnvejr, er der noget galt i det system, der skal føre regnvandet væk fra huset. Find ud af, nøjagtig hvor problemet er opstået. Måske er nedløbsbrøndene fra taget tilstoppede eller utætte. Der kan også være sætningsrevner i fundamentet, der er årsag til fugt i kælderen.

Højt grundvand giver fugt i kælderen

Er det fordi grundvandet står højt oppe om husets fod, at du har fugt i kælderen, så skal du i gang med at lave et omfangsdræn, der sørger for, at grundvandet bliver sænket, og huset igen kommer til at stå tørt og fugten i kælderen forsvinder.

Det er faktisk et meget enkelt arbejde, men det er også et meget stort arbejde, og det kræver en aftale med en kloakmester, der kan slutte drænet til den offentlige kloak. Men giver han dig lov, kan du klare store dele af arbejdet selv.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage