Fugt i kælder

Er lugten i din kælder fugtig og tung? Er der afskallet maling eller puds på kældervæggene? Eller er der opstigende fugt i betongulvet? I langt de fleste tilfælde kan du heldigvis sagtens selv få bugt med fugt i kælderen. Find hjælp og vejledning på siderne her.

  Fjern fugt i kælder

  Det kan være svært at undgå fugt i en ældre kælder. For det første er kælderen placeret under jorden, hvor der er fugtigt i forvejen, for det andet er kælderen ikke forsynet med store vinduer til at lufte ud.

  Fugten i kælderen kommer typisk ind gennem vægge og gulve udefra – fra regnvand, jordfugt eller fra grundvand, der står højt. Men langt de fleste fugtproblemer kan fjernes eller nå ned på et tåleligt niveau.

  Redaktionen anbefaler: 7 løsninger: Få bugt med kælderens fugt

  Er fugt i kælderen et problem?

  Inden du begynder at installere udluftning og andet isenkram, for at undgå fugt i kælderen, bør du tage stilling til, hvorvidt det er et problem, at din kælder er fugtig.

  En fugtig kælder er noget skidt, hvis fugten får lov at blive. Men kan fugten trænge helt ind gennem væggen, fordampe fra indersiden og ventileres ud i det fri igen – ja, så behøver den ikke at gøre skade.

  LÆS OGSÅ: Fugt i væggen: hold den ude - indefra

  Fugt i kældervæg?

  Du kan få vished for, om fugten i kælderen kommer ude fra, eller om der er tale om dårlig ventilation i kælderen på en relativ enkel måde.

  Du skal tape et stykke plast på kældervæggen. Er der efter to uger fugt på siden mod muren, kommer fugten udefra. Er indersiden våd, skyldes det fugtig luft og kolde vægge, og løsningen er ventilation for at undgå fugt i kælderen.

  LÆS OGSÅ: Fugt i kældervæg: Sådan skal den males

  Sådan ventilerer du en fugtig kælder

  Et af nøgleordene til at undgå fugt i kælderen er ventilation. Har du kældervinduer, kan du forsyne dem med ventilationsspjæld for at undgå fugt i kælderen. Skal du have nye vinduer, så sørg for at købe nogle med udluftningsventiler.

  Læs mere om: Monter en spalteventil og fjern dug i vinduet

  Hvis du ikke har vinduer i din kælder, så kan en anden metode til at få mere ventilation i en fugtig kælder være at lave en række udluftningshuller med ventiler. Lej en kraftig borehammer med et tilhørende bor, så kan du bore huller ind til kælderen, så den fugtige luft kan blive skiftet ud, og du kan fjerne fugt i kælderen.

  LÆS MERE: Bor hul til ventiler og få frisk luft i kælderen

  Undgå fugt udefra

  Er der tale om fugt, der udgør et problem for selve huset, og kommer fugten udefra, så skal du i første omgang undersøge, hvad der kan være årsag til, at du har fugt i kælderen.

  Opstår fugtproblemerne i kælderen akut – som regel i forbindelse med kraftigt regnvejr, er der noget galt i det system, der skal føre regnvandet væk fra huset. Find ud af, nøjagtig hvor problemet er opstået. Måske er nedløbsbrøndene fra taget tilstoppede eller utætte. Der kan også være sætningsrevner i fundamentet, der er årsag til fugt i kælderen.

  LÆS OGSÅ: Pudsning af kældervæg med diffusionsåben puds

  Højt grundvand giver fugt i kælderen

  Er det fordi grundvandet står højt oppe om husets fod, at du har fugt i kælderen, så skal du i gang med at lave et omfangsdræn, der sørger for, at grundvandet bliver sænket, og huset igen kommer til at stå tørt og fugten i kælderen forsvinder.

  Det er faktisk et meget enkelt arbejde, men det er også et meget stort arbejde, og det kræver en aftale med en kloakmester, der kan slutte drænet til den offentlige kloak. Men giver han dig lov, kan du klare store dele af arbejdet selv.