Ægte hussvamp: så farlig er den!

Du har god grund til at frygte den ægte hussvamp. Får den først fat i dit hus, har det store konsekvenser. Se her, hvor den trives, hvordan den ser ud, og hvordan du undgår angreb.

Hvorfor er ægte hussvamp så farlig?

Der findes ca. 30 forskellige typer svampe, der kan angribe trækonstruktioner i dit hus. Den allerfarligste er ægte hussvamp.

Den er ikke bare meget aggressiv og kan vokse op til 5 mm om dagen. Den er også lumsk, fordi den ofte gemmer sig, bag paneler og under gulve, og kan sprede sig over meget lange afstande. Det betyder, at du typisk først vil opdage et angreb meget sent, så skaderne bliver meget omfattende – og dyre.

Ægte hussvamp kan som den eneste trænge igennem murværk og angribe uorganiske materialer som fuger og gips. Den er sejlivet og kan ligge i dvale i flere år, hvis vækstbetingelserne er dårlige, men “vågner” og vokser igen, hvis der igen kommer fugt og den rette temperatur.

Er ægte hussvamp giftig?

Ægte hussvamp har en rødbrun overflade med en hvid kant, når den får lys.

Hvordan ser ægte hussvamp ud?

Når ægte hussvamp får lys, danner den såkaldte frugtlegemer. Det er flade, rødbrune plamager med en skorpeagtig overflade og en hvid kant.

Svampens sporer efterlader et støvlag, som du kan være heldig at få øje på. Støvet har samme rødbrune farve som frugtlegemerne og minder om kakaopulver.

Det kan ofte ses nær et angrebet område. Men typisk vil der gå lang tid, inden du kan se svampen direkte, fordi den først har spredt sig i det skjulte. Det gør den ved hjælp af nogle lange og tynde strenge, der kaldes mycelium, som den transporterer vand og næring i.

Mycelierne er grålige og giver en sprød lyd, når de knækkes. De har en max. tykkelse som en blyant, så de kræver ikke meget plads for at brede sig fx fra kælder til tag, hvor svampen kan angribe selv tørt træ, fordi den selv sørger for vand og næring gennem de lange strenge.

Symptomer på hussvamp

Svampen spreder sig ved hjælp af tynde strenge, der giver den vand og næring.

Hvor trives ægte hussvamp?

De ideelle vækstbetingelser for ægte hussvamp er stillestående luft, en temperatur omkring de 20 grader og et fugtindhold på 20-30 pct. på det materiale, den lever på. Og så trives den ekstra godt i nærheden af kalk, der fremmer dens vækst.

Svampen kan overleve helt ned til frysepunktet, men vil typisk stoppe med at vokse, hvis temperaturen når under 8 grader. Så går den i dvale. Det kan også ske, hvis den ikke længere har adgang til vand. Svampen dør, hvis den udsættes for temperaturer over 40 grader.

Normalt angriber den ikke sundt træ, men det kan ske. Og den etablerer sig hurtigt –især hvis den kommer i nærheden af træ, der allerede er angrebet af andre svampetyper.

Ægte hussvamp i huset

Ægte hussvamp kan “smitte”, hvis sundt træ kommer i forbindelse med allerede smittet materiale.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Derfor skal du eje en fugtmåler

Hvordan kommer du ægte hussvamp til livs?

Hvis du opdager ægte hussvamp – eller har mistanke om det – skal du straks tilkalde eksperter. Der findes firmaer, der har specialiseret sig i at udrydde svampen. Det er nødvendigt med professionelle til at vurdere, hvor stor skade svampen har gjort.

Lad firmaet fjerne og behandle alle de ødelagte materialer, så du er sikker på, at alt kommer væk, og den ikke “genopstår”.

Den typiske procedure er at fjerne al ødelagt materiale, og derefter behandle områderne med både kemikalier og høj varme fx i form af højfrekvensstråling og mikrobølger. Det nærmeste sunde materiale skal også fjernes, da der er en sikkerhedszone på 1 meter til et angrebet område.

Bekæmpelse af hussvamp

Svampen tåler ikke 40 grader, så varmebehandling er en måde at komme den til livs på.

LÆS OGSÅ: 15 myter om skimmelsvamp

Hvordan undgår du ægte hussvamp?

Helt grundlæggende gælder det om at undgå fugt, hvis du vil sikre dig mod ægte hussvamp og alle andre svampetyper i øvrigt. Så hvis du sørger for at holde dit træværk tørt, gør du en god, forebyggende indsats.

Hold især øje med utætheder i tagkonstruktionen og facaden, utætheder i forbindelse med vådrum og installationer, og at der ikke trænger fugt op fra jorden udefra. Gennemgår du din bolig grundigt en gang om året, er du godt dækket ind.

LÆS MERE: 5 TIPS: Sådan undgår du ægte hussvamp

Dækker forsikringen et angreb af hussvamp?

Er dit hus angrebet af ægte hussvamp – eller en hvilken som helst anden svampetype – skal du hurtigst muligt tage kontakt til dit forsikringsselskab. Det kræver selvfølgelig, at du har en svampeforsikring på dit hus.

Proceduren vil typisk være, at selskabet sender en taksator ud for at vurdere skadernes omfang. Taksatoren vil også prøve at finde ud af, hvad årsagen er til svampeangrebet. Er det fx en skjult fejl ved huset, kan det nemlig være, at skaden er omfattet af ejerskifteforsikringen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indeklima