Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

15 myter om skimmelsvamp

Print Gem artikel

Skimmelsvamp får nogle til at gå i panik, mens andre affejer det som ligegyldigt. Her får du styr på viden og misforståelser om skimmelsvamp.

skimmelsvamp i brusekabinen

Skimmelsvamp: Det sorte snavs på fugerne i badeværelset er skimmelsvamp.

Små angreb af skimmelsvamp findes overalt. Hvis du kigger i bunden af dit badeforhæng og på fugen mellem glas og træ i dine vinduer, vil du sikkert opdage små sorte pletter.

Det er skimmelsvamp, og de er væk, næste gang du pudser vinduer eller vasker badeforhænget. Sporerne, der bliver til skimmelsvamp, er alle steder. Også i den luft, vi indånder. På en god efterårsdag kan en kubikmeter udeluft indeholde op til 60.000 af de små sporer.

At holde de sporer ude af boligen er en umulig opgave. Til gengæld kan du forhindre, at skimmelsvampe-sporerne vokser. Det gør du ved at sikre en lav luftfugtighed, hvor de har et sted at gro.

Skimmelsvamp kræver luftfugtighed over 75 procent

Så længe luftfugtigheden er under 60 procent, er der ingen fare. Skimmelsvamp kan kun vokse, når luftfugtigheden i længere tid er 75 procent eller mere. Og så vokser de kun på materialer, der rummer organiske stoffer, fx træ, tapet, gipskarton, silikone og uld.

Når sporerne begynder at vokse, danner skimmelsvampene en lodden overflade. De fleste af os tænker nok på skimmelsvamp som sorte pletter, men farven afhænger både af svampetypen og af det materiale, den vokser på. Derfor kan du også støde på hvide, lyserøde, brune og grønne skimmelsvampe.

Alle skimmelsvampe kan give skimmelsvampeallergi

Ude i naturen findes der flere tusinde slags skimmelsvampe. Kun 12-14 af dem vokser i vores boliger. Og kun tre af dem er direkte giftige – de udskiller toksiner, så man ikke skal røre dem. Men alle skimmelsvampe kan give et dårligt indeklima og allergiske reaktioner.

Det er meget forskelligt, hvordan folk reagerer på skimmelsvampene. Nogle kan opholde sig i årevis i rum med skimmelangreb. Andre reagerer på selv meget lidt skimmelsvamp, fx ved at få åndedrætsbesvær og hovedpine, mens næsen løber, huden klør, og slimhinderne bliver irriterede.

Kun 1-3 procent af os er allergiske over for skimmelsvamp – et tal, der måske vil stige, fordi meget tyder på, at hidtil raske kan udvikle allergi, når de udsættes for et kraftigt angreb.

Sådan opstår skimmelsvamp

Sporerne, der kan blive til skimmelsvamp, er overalt. Udenfor gør skimmelsvampene stor gavn. De nedbryder alt det organiske materiale i haven – og i naturen i øvrigt, hvor livet ville gå i stå, hvis ikke skimmelsvampene gjorde det muligt for de nye planter at genbruge materiale fra de gamle.

Indendørs findes sporerne også i tusindtal. De fleste tørrer ud eller er inaktive. Men finder en skimmelsvampespore en fugtig flade på et organisk materiale, vågner den op og begynder at formere sig. Så sender den nye sporer ud. Og det er de mange tusinder af nye sporer, der ødelægger indeklimaet.

Sporerne vokser kun, hvis overfladen på det organiske materiale har en fugtighedsprocent på mindst 75 og er fugtig i flere uger, ellers kan skimmelsvampe-sporerne ikke gro.

Fjern skimmelsvamp – sådan gør du

En støvsuger med HEPA-filter er et vigtigt værktøj, når du går til modangreb på skimmelsvamp. Men ud over at fjerne den skimmelsvamp, der er vokset frem, skal du finde årsagen.

Fjern årsagen til skimmelsvamp. Ellers vender problemet tilbage. Typiske årsager til angreb af skimmelsvamp er dårlig ventilation, forkert adfærd, pludselige vandskader fra enkelte uheld og langsomt opbyggede fugtskader på grund af fejlkonstruktioner.

Tjek omfanget af skimmelsvamp. Er det et mindre område, der er angrebet af skimmelsvamp, kan du selv fjerne skimmelsvampene.

Vask stedet. På vaskbare overflader vasker du skimmelsvampene væk.

Støvsug. Start med at støvsuge det areal, som er angrebet af skimmelsvamp, med en støvsuger med HEPA-filter. Det fjerner de fleste svampesporer. Brug maske og beskyttelsesbriller, mens du støvsuger.

Fjern skimmelsvampene. Skimlen kan vaskes af med Rodalon eller svampemidlet Protox/Hysan. Ofte kan du såmænd bruge et helt almindeligt rengøringsmiddel, fordi skimlen sidder løst på overfladen af materialet. Brug gummihandsker. Klorin vil vi ikke anbefale, fordi det bleger.

Støvsug igen. Når du er færdig med at vaske, bør du støvsuge rummet en ekstra gang, fordi skimmelsvampesporerne også kan vokse på det løse støv og snavs.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Kan du ikke få sorte silikonefuger i brusekabinen rene, skal de skiftes. Se her hvordan

Forebyg skimmelsvamp - sådan får du et sundt indeklima

 • Luft ud. Flere gange om dagen med gennemtræk.
 • Tænd emhætten. Mens du laver mad, bør emhætten køre.
 • Tør tøjet ude. Tør aldrig tøj i rum uden mekanisk ventilation.
 • Mindst 18 grader. Hold så vidt muligt samme temperatur i alle rum. Også i soveværelset bør der være mindst 18 grader.
 • Luk døren. Luk døren, og tænd udsugningen, når du bader.
 • Tør op. Efter badet tørres vægge og gulv af med svaber og klud.
 • Tjek ventilationen. Er badeværelset ikke tørt, en time efter at du har været i bad, trænger rummet til en kraftigere ventilator.
 • Tjek aftrækskanaler. Riste i kanaler skal jævnligt renses.

15 myter om skimmelsvamp

Er rød skimmelsvamp farligere end sort skimmelsvamp? Og er skimmelsvamp farligst for børn? Hent hele artiklen og få svar på, om disse 15 myter om skimmelsvamp er sande eller falske:

 1. Rød skimmelsvamp er farligere end sort
 2. Skimmelsvamp kan ikke vokse i et tørt rum
 3. Skimmelsvamp-angreb er værst for børnene
 4. Bare luft ud 2-3 gange om dagen
 5. Pletter på fuger i badeværelse er ren kosmetik
 6. Tøj skal kasseres, hvis det har ligget i et rum, der er angrebet
 7. Skimmelsvamp i badet forsvinder, hvis vi lufter mere ud
 8. Skimmelsvamp kan brændes væk
 9. Skimmelvækst kan males over
 10. Man behøver ikke sikkerhedsdragt under arbejdet med skimmelsvamp
 11. Skimmelsvamp kan fjernes med Ajax
 12. Skimmelangreb skal altid tages alvorligt
 13. Man kan lugte, når der er skimmelsvamp
 14. Skimmelsvamp nedbryder boligen
 15. Gipsplader skal skiftes, hvis de bliver angrebet

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): 15 myter om skimmelsvamp
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage