15 myter om skimmelsvamp

Skimmelsvamp i vinduer, skimmelsvamp i badeværelset, eller skimmelsvamp et helt tredje sted? Skal du gå i panik, eller kan du bare tage det roligt. Få klar besked her.

Skimmelsvamp er et ganske almindeligt problem, som kan forekomme overalt i hjemmet.

Sporerne, der bliver til skimmelsvamp, er nemlig alle steder. Også i den luft, vi indånder. På en god efterårsdag kan en kubikmeter udeluft indeholde op til 60.000 af de små skimmel-sporer.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om skimmelsvamp

At holde sporerne ude af boligen er en umulig opgave. Det kan dog sagtens lade sig gøre at forebygge og fjerne skimmelsvamp.

Læs mere her: Hvordan fjerner man skimmelsvamp?

Selvom skimmelsvamp er et almindeligt problem i hjemmet, kan det få de fleste husejere til at gå i panik.

Skimmelsvamp ødelægger ikke husets konstruktion, ligesom hussvamp gør det, men mennesker kan blive alvorligt syge af skimmelsvamp, og det kan ligeledes føre til lugtgener i huset.

I denne artikel kan du blive klogere på misforståelser omkring skimmelsvamp, når vi af- eller bekræfter 15 påstande om skimmelsvamp.

Påstand nr. 1: “Rød skimmel er farligere end sort”

FORKERT

Farven siger intet om, hvor farlige sporerne er. Vil du vide, hvilken type skimmel svamp du har i din bolig, sender du en prøve til et laboratorium for at få den undersøgt.

Men det er sjældent nødvendigt. De angrebne steder bør renses, uanset hvilken type svamp der er tale om, og under arbejdet beskytter du dig ved at bære maske, briller og handsker.

Tre af vore skimmelsvampe er så giftige, at du ikke bør røre dem. Får du det dårligt ved kontakt, er det værd at få typen tjekket. Under arbejdet med de giftige typer bør du arbejde i en engangsdragt, så du ikke får sporerne på tøjet, og du skal dække af, så de ikke spredes til andre rum i huset.

Påstand nr. 2: “Skimmel kan ikke vokse i et tørt rum”

DELVIST RIGTIGT

Skimmelsvamp gror kun, hvis de bittesmå svampe sporer finder et sted, hvor luft fugtigheden er mindst 75 procent i en længere periode. Men selv om et hygrometer siger, at luften i et rum er tør, kan der let være steder, hvor svampene trives.

Det vil typisk være, hvor store skabe står tæt på en væg. Og det vil ofte hænge sammen med dårlig isolering. Både generelt ringe isolering, kuldebroer og utætheder kan gøre, at en flade er så kold, at den varme og fugtholdige indeluft afkøles, så fugten sætter sig som dug. Ventileres fugten ikke væk, kan der let være mere end 75 procent fugt på stedet i længere tid, og så kan skimlen vokse.

Påstand nr. 3: “Skimmelangreb er værst for børnene”

RIGTIGT

Immunforsvaret hos børn er ikke så veludviklet som hos voksne. Det er forklaringen på, at børn ofte vil reagere hurtigere, hvis der er skimmel-vækst i deres bolig.

Undersøgelser viser, at børn nemmere udvikler astma, hvis de opholder sig længe i en bolig, der er angrebet af skimmelsvamp.

Men der er stadig ikke enighed om, hvorvidt de flere tilfælde af astma skyldes de høje koncentrationer af svampesporer, eller om det snarere hænger sammen med det fugtige indeklima, som jo er en forudsætning for, at skimmelsvampen kan gro.

Påstand nr. 4: “Bare luft ud 2-3 gange om dagen”

DELVIST RIGTIGT

Tidligere blev vi rådet til at lufte grundigt ud 1-2 gange om dagen. I dag lyder rådet 2-3 gange. Og begge råd kan være rigtige. Jo flere beboere og jo tættere huset er, jo oftere skal der luftes ud.

Påstand nr. 5: “Pletter på fuger i badeværelse er ren kosmetik”

FORKERT

Er der mørke pletter på silikonefugerne i badeværelset, er det en advarselslampe, der siger, at der i for lange perioder er for fugtigt i rummet. Det er et signal om, at du har brug for mere ventilation - eller må lægge nogle vaner om og fx tørre gulv og vægge bedre af, når du har taget bad. Og så er det i øvrigt også et signal om, at du nok snart skal skifte din silikonefuge.

Påstand nr. 6: “Tøj skal kasseres, hvis det har ligget i et rum, der er ” angrebet”

FORKERT

Du behøver ikke smide tøj ud, selv om det har ligget i et rum, der er fyldt med skimmelsvamp. Tøjet skal blot vaskes i vaskemaskinen ved så høj temperatur som muligt, helst 60 grader eller mere, inden du bruger det igen.

Påstand nr. 7: “Skimmel i badet forsvinder, hvis vi lufter mere ud”

DELVIST RIGTIGT

Små angreb i badeværelset kan forsvinde, hvis du sætter en kraftigere ventilator op. Når svampesporerne tørrer ud, kan de synlige tegn på skimmel gå væk. Skyldes angrebet en vandskade, skal der mere til.

Påstand nr. 8: “Skimmelsvamp kan brændes væk”

RIGTIGT

Svampesporer trives fint ved almindelig stuetemperatur og også lidt varmere, men bliver der over 30-35 grader, vil væksten aftage, og de fleste sporer dør, hvis de udsættes for 65 grader. Men enkelte vil overleve, til du når meget høje temperaturer.

Det er med andre ord korrekt, at svampesporerne dør, når du fx varmer en skimmelangrebet pudsvæg op med en gasflamme. Men der er så mange farer forbundet med arbejdet med åben ild, at det absolut ikke er en metode, vi vil anbefale.

Påstand nr. 9: “Skimmelvækst kan males over”

FORKERT

Du bør ikke forsøge at indkapsle skimmelsvamp ved at male det over, for så fjerner du ikke årsagen, og der vil komme nye angreb. Der findes en maling og et kemisk produkt, som skimmelsvampe ikke kan gro på, men de skal bruges på en ren og tør overflade.

Den forebyggende maling hedder Skimmel-Protect. Den indeholder mikrosølv, som forhindrer alle mikroorganismer i at gro. Læs mere om den på www.introflex.dk.

Påstand nr. 10: “Man behøver ikke sikkerhedsdragt under arbejdet”

RIGTIGT

Får du et firma til at fjerne angreb af skimmelsvamp, bærer de ansatte støvtæt sikkerhedsdragt, handsker og åndedrætsværn.

Så drastisk behøver du ikke gå til værks. Hvis du først støvsuger det areal, der er angrebet, fjerner du de fleste løse svampesporer. Mens du vasker af, bør du bruge handsker.

En billig støvmaske beskytter dig mod at indånde løse svampesporer, og er der risiko for stænk, bør du beskytte øjnene med sikkerhedsbriller.

Påstand nr. 11: “Skimmel kan fjernes med Ajax”

DELVIST RIGTIGT

Et mindre angreb på en væg i bade værelset kan godt fjernes med almindelig rengøring. Du behøver ikke bruge kemi, for skimlen gror på overfladen. Du bør dog først støvsuge med en støvsuger med HEPA-filter, og du bør støvsuge hele rummet igen, når du er færdig, for at fjerne så mange svampesporer som muligt.

Gror skimlen på et blødt materiale som fx en silikonefuge, kan midler som Rodalon og Hysan også rense i dybden, men en del bløde materialer kan du ikke rense, de må skiftes.

LÆS OGSÅ: Fjern skimmel i fuger med Protox Fugeren

Påstand nr. 12: “Skimmelangreb skal altid tages alvorligt”

RIGTIGT

Selv små angreb er et klart signal om, at der er for meget fugt i din bolig, og du bør altid undersøge, om fugten skyldes din adfærd eller en fugtskade. Skyldes fugten din adfærd, kan du løse problemet ved at ændre vaner. Det er værre, hvis der er tale om en fugtskade - fx at der trænger vand ind udefra, eller at et skjult vandrør er utæt.

Påstand nr. 13: “Man kan lugte, når der er skimmel”

RIGTIGT

Skimmelsvampe kan sidde skjult i vægge, under tapetet, under gulvet. Men du kan ofte finde dem med næsen. Lugter huset muggent eller jordslået - “af sommerhus” - er det et tegn på, at der er fugt og måske skimmelvækst på stedet.

Påstand nr. 14: “Skimmel nedbryder boligen”

FORKERT

Skimmelsvamp sætter sig uden på organisk materiale og kan trænge ind i bløde materialer, men det nedbryder dem ikke, sådan som vi kender det fra fx ægte hussvamp.

Påstand nr. 15: “Gipsplader skal skiftes, hvis de bliver angrebet”

RIGTIGT

Almindelige gipsplader kan ikke vaskes af. Derfor anbefaler både Teknologisk Institut og Statens Byggeforskningsinstitut, at du helt fjerner og erstatter gipsplader, hvis de er angrebet af skimmelsvamp.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indeklima