Sådan virker en varmeveksler

Modstrømssvarmeveksleren giver frisk luft uden et eneste åbent vindue. Før den varme brugte luft lukkes ud af huset, flytte varmen over i den friske kolde luft, der skal ind i huset.

Frisk luft kan man næsten ikke få for meget af i huset, og installerer du et ventilationsanlæg med modstrømsvarmeveksler, får du ikke alene frisk, men også tør, ren og varm luft, uden at det koster en formue i energi. Anlægget flytter nemlig en stor del af varmen i den brugte luft over i den nye luft.

At skifte luft ud handler ikke bare om at få frisk ilt til lungerne, men nok så meget om at få blæst madosen og dampen fra brusekabinen og vasketøjet ud af huset og at få fjernet fugten fra vores vejrtrækning og potteplanter, før fugten sætter sig, så mug og svampe kan gro frem.

Problemet er, at det koster dyrt at varme frisk luft op. Især når det ikke sker i korte, effektive skift, men løbende gennem åbne vinduer og tilfældige sprækker.

Et anlæg med modstrømsvarmeveksler udskifter også luften løbende, men uden at lade varmen gå til spilde. Den gamle luft føres på vejen ud af huset ind til varmeveksleren, hvor den møder den friske luft på vej ind i huset. De to luftstrømme passerer hinanden på hver sin side af en masse tynde aluminiumsplader, der lynhurtigt fører varmen fra den gamle luft over til den nye.

Anlægget giver et supergodt indeklima med ren, tør luft. Støv og pollen sies fra, du undgår fugt og duggende ruder, og støvmider og skimmelsvamp kan ikke trives.

Du kan selv klare en stor del af arbejdet med at sætte en varmeveksler op i samarbejde med en ekspert, der giver gode råd før og finjusterer anlægget efter arbejdet.

  1. Den brugte luft fra husets indre blæses ud i det fri efter at have afgivet en stor del af sin varme til den friske luft, beboerne nu skal have glæde af.
  2. Den friske luft udefra hentes ind gennem et isoleret rør, så der ikke dannes kondens på ydersiden af røret.
  3. Filtrene her renser indsugningsluften for pollen og støv. Du kan tilføje særlig tætte filtre, hvis nogen i familien har allergi – og udvide med et kulfilter, hvis I bor i et område med kraftig luftforurening.
  4. Ventilatoren her suger frisk, ny og ofte kold luft fra omverdenen til sig og blæser den ind i varmeveksleren.
  5. Modstrømsvarmeveksleren på loftet er hjertet i husets ventilationssystem. Den er lukket inde i en ­isoleret aluminiumskasse for at undgå varmespild.
  6. Tætsiddende tynde plader af aluminium eller plast flytter varmen fra den varme luft fra husets rum over i den friske luft udefra, uden at de to luftstrømme blandes. I hvert andet rum mellem pladerne strømmer indeluften, i de øvrige strømmer udeluften, og den enorme kontaktflade betyder, at helt op til 95 procent af varmen genanvendes.
  7. Kondensvand fra varmevekslingen samles i et afløb. Processen betyder, at det er tør luft, der blæses ind i boligen.
  8. Ventilatoren her suger luften fra husets indre og blæser den videre ned mellem de tynde plader, hvor varmen trækker over i den nye luft udefra.
  9. Filteret her renser indeluften, så rummene mellem de tætsiddende plader i varmeveksleren ikke lukkes til.
  10. Ventilationsrørene er isoleret for ikke at afgive deres varme i loftsrummet. For at hindre støj og vibrationer i at nå ned i stuerne skiller en “lyddæmper” varmeveksleren fra resten af ventilationssystemet.
  11. Luften fra husets indre hentes gennem isolerede rør op til varmeveksleren, så den kan afgive sin varme, før den lukkes ud. Den “brugte” luft hentes typisk i køkken, toilet og baderum.
  12. Den opvarmede friske luft blæses ud til husets beboere, tør og renset for støv og pollen. Rørene fører typisk til soveværelser og opholdsrum.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Ventilation