Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan virker en varmeveksler?

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Modstrømssvarmeveksleren giver familien frisk luft uden at fyre vildt for spurvene. Før den varme brugte luft lukkes ud af huset,  udnytter den varmen over i den friske kolde luft, der skal ind i huset.

68314_DK_D_4_2012_1_11

Frisk luft kan man næsten ikke få for meget af i huset, og installerer du et ventilationsanlæg med modstrømsvarmeveksler, får du ikke alene frisk, men også tør, ren og varm luft, uden at det koster en formue i energi. Anlægget flytter nemlig en stor del af varmen i den brugte luft over i den nye luft.

At skifte luft ud handler ikke bare om at få frisk ilt til lungerne, men nok så meget om at få blæst madosen og dampen fra brusekabinen og vasketøjet ud af huset og at få fjernet fugten fra vores vejrtrækning og potteplanter, før fugten sætter sig, så mug og svampe kan gro frem.

Problemet er, at det koster dyrt at varme frisk luft op. Især når det ikke sker i korte, effektive skift, men løbende gennem åbne vinduer og tilfældige sprækker.

Et anlæg med modstrømsvarmeveksler udskifter også luften løbende, men uden at lade varmen gå til spilde. Den gamle luft føres på vejen ud af huset ind til varmeveksleren, hvor den møder den friske luft på vej ind i huset. De to luftstrømme passerer hinanden på hver sin side af en masse tynde aluminiumsplader, der lynhurtigt fører varmen fra den gamle luft over til den nye.

Anlægget giver et supergodt indeklima med ren, tør luft. Støv og pollen sies fra, du undgår fugt og duggende ruder, og støvmider og skimmelsvamp kan ikke trives.

Du kan selv klare en stor del af arbejdet med at sætte en varmeveksler op i samarbejde med en ekspert, der giver gode råd før og finjusterer anlægget efter arbejdet.

Ventilationsanlægget styrer, hvordan luften skiftes ud. Den friske luft blæses ind i stuer og værelser og trækkes videre for at slutte ved køkken, toilet og baderum, hvor risikoen for fugt og lugt er størst. Her suges den brugte luft op og sendes ud i det fri, når den har afgivet sin varme.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage