Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ventilation

Ventilation og frisk luft er vigtigt for, at din bolig har et sundt indeklima. Vi giver dig råd og vejledning til, hvordan du kan sikre dig, at din bolig får den rette mængde frisk luft.

Ventilation i boligen er nøglen til godt indeklima

Ventilation er vigtigt for et godt og sundt indeklima i boligen. Boligens ventilation og udluftningsventiler sikrer, at der hele tiden bliver tilført frisk luft til boligen. Hvis boligen ikke har ordentlig ventilation, vil luften hurtig blive tung og fugtig, og det kan medføre både fugtskader og svamp i boligen. Så der er al mulig grund til at tage ventilation i boligen seriøst.

Bolig ventilation - i nyere huse

I takt med at vores boliger og huse energioptimeres bliver de bedre til at holde på varmen, men det betyder også, at vores boliger bliver bedre til at holde på fugten. Så det er særligt vigtigt at have styr på ventilationen i nyere, energioptimerede boliger. I ældre huse og bygninger sker der ofte en utilsigtet ventilation gennem revner og sprækker og andre mindre utætheder. Der er derfor ikke det samme behov for ventilation i sådanne huse. Dog anbefaler vi stadig, at man dagligt lufter ud og sikrer lidt ventilation ved at åbne et par vinduer i en kortere periode.

Behovet for bolig ventilation

Det er altid en god idé at tage højde for, hvilket behov du har til din ventilation. Hvor mange bor der i boligen, hvor lang tid går husets beboere i bad, bliver der dagligt lavet mad i boligen, er der en emhætte i køkkenet, hvor tæt eller utæt er boligen osv. Alt sammen er med til at afgøre, hvordan dit behov for ventilation er.

Installér udluftningsventil

Begynd med at montere en eller flere udluftningsventiler for at sikre god ventilation. En udluftningsventil sikrer, at der kan komme frisk luft ind i huset. Du kan få flere forskellige udluftningsventiler. Både udluftningsventiler, der er beregnet til at blive installeret direkte i din ydervæg, men også udluftningsventiler, du kan installere i dine vinduer eller udluftningsventiler til loftet, der kan skabe god ventilation.

Start med ventilation i badeværelset

De værste syndere, når det gælder fugt, er ikke uventet badeværelset og køkkenet. Det er, når du tager bad i badeværelset, at der kommer voldsomt meget fugt til indeklimaet. Og det samme sker, når du koger kartofler i køkkenet. Derfor kan du med god mekanisk ventilation og udluftningsventiler i disse rum skabe et godt grundlag for god ventilation og et godt indeklima. Når du skaber ventilation i badet, får du en sund luftgennemstrømning, hvor du får skubbet den dårlige fugtige luft ud af badeværelset og samtidig trukket frisk luft ind gennem dine udluftningsventiler i resten af huset. Det samme sker, når du tænder emhætten i køkkenet.

Læs også: Monter en ventilator på badeværelset og få frisk luft

Ventilation i kælderen

En kælder kræver altid større opmærksomhed på ventilationen end en stueetage.
En kælder er altid udsat for fugt. Dels er den gravet ned i jorden, som konstant er våd. Dels er der ofte kun få vinduer og derfor dårlig ventilation. Det bidrager til, at mange kældre har den karakteristiske lugt af fugt. Det fugtige miljø er grobund for både råd og skimmelsvamp, som ødelægger de ting, vi opbevarer i kælderen, og er til skade for vores helbred. Det er med andre ord en god idé at sikre sig god ventilation i din kælder blandt andet ved hjælp af udluftningsventiler.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage