Ventilation

Et sundt indeklima handler først og fremmest om sikre god ventilation i huset. På siderne her finder du får overblik over fup og fakta, og du får masser byggevejledninger til etablering af ventilatorer, friskluftsventiler, ventilationsanlæg og meget meget mere.

    Ventilation i boligen er nøglen til godt indeklima

    Ventilation er vigtigt for et godt og sundt indeklima i boligen. Boligens ventilation og udluftningsventiler sikrer, at der hele tiden bliver tilført frisk luft til boligen.

    Hvis boligen ikke har ordentlig ventilation, vil luften hurtig blive tung og fugtig, og det kan medføre både fugtskader og skimmelsvamp i boligen.

    Så der er al mulig grund til at tage ventilation i boligen seriøst.

    LÆS MERE: 13 myter om ventilation

    Bolig ventilation - i nyere huse

    I takt med at vores boliger og huse energioptimeres bliver de bedre til at holde på varmen, men det betyder også, at vores boliger bliver bedre til at holde på fugten. Så det er særligt vigtigt at have styr på ventilationen i nyere, energioptimerede boliger.

    I ældre huse og bygninger sker der ofte en utilsigtet ventilation gennem revner og sprækker og andre mindre utætheder. Der er derfor ikke det samme behov for ventilation i sådanne huse. Dog anbefaler vi stadig, at man dagligt lufter ud og sikrer lidt ventilation ved at åbne et par vinduer i en kortere periode.

    LÆS MERE: Luft ud med 2 nemme teknikker

    Behovet for bolig ventilation

    Det er altid en god idé at tage højde for, hvilket behov du har til din ventilation. Hvor mange bor der i boligen, hvor lang tid går husets beboere i bad, bliver der dagligt lavet mad i boligen, er der en emhætte i køkkenet, hvor tæt eller utæt er boligen osv. Alt sammen er med til at afgøre, hvordan dit behov for ventilation er.

    Læs mere om: Få et bedre indeklima med ventilation

    Installér udluftningsventil

    Begynd med at montere en eller flere udluftningsventiler for at sikre god ventilation.

    En udluftningsventil sikrer, at der kan komme frisk luft ind i huset. Du kan få flere forskellige udluftningsventiler. Både udluftningsventiler, der er beregnet til at blive installeret direkte i din ydervæg, men også udluftningsventiler, du kan installere i dine vinduer eller udluftningsventiler til loftet, der kan skabe god ventilation.

    LÆS OGSÅ: Monter en spalteventil og fjern dug i vinduet

    Start med ventilation i badeværelset

    De værste syndere, når det gælder fugt, er ikke uventet badeværelset og køkkenet.

    Det er, når du tager bad i badeværelset, at der kommer voldsomt meget fugt til indeklimaet. Og det samme sker, når du koger kartofler i køkkenet.

    Derfor kan du med god mekanisk ventilation og udluftningsventiler i disse rum skabe et godt grundlag for god ventilation og et godt indeklima.

    Når du skaber ventilation i badet, får du en sund luftgennemstrømning, hvor du får skubbet den dårlige fugtige luft ud af badeværelset og samtidig trukket frisk luft ind gennem dine udluftningsventiler i resten af huset. Det samme sker, når du tænder emhætten i køkkenet.

    LÆS OGSÅ: Monter en ventilator på badeværelset og få frisk luft

    Ventilation i kælderen

    En kælder kræver altid større opmærksomhed på ventilationen end en stueetage.

    En kælder er altid udsat for fugt. Dels er den gravet ned i jorden, som konstant er våd. Dels er der ofte kun få vinduer og derfor dårlig ventilation. Det bidrager til, at mange kældre har den karakteristiske lugt af fugt. Det fugtige miljø er grobund for både råd og skimmelsvamp, som ødelægger de ting, vi opbevarer i kælderen, og er til skade for vores helbred. Det er med andre ord en god idé at sikre sig god ventilation i din kælder blandt andet ved hjælp af udluftningsventiler.

    Læs mere om: Fugt i kælder