Intro
Vejledning
01
Solfangeren
7
Trin
Langt de fleste luftsolfangere kommer så godt som færdigsamlede, så typisk skal du bare montere ventilatoren og solcellerne selv. Det er ikke svært. Du følger blot vejledningen slavisk, og den største udfordring ved selv at montere anlægget er derfor så afgjort at få boret hullerne til indblæsnings- og udblæsningsventilerne. Endelig er det selvfølgelig en god idé at få fat i de helt rigtige skruer og plugs til solpanelets beslag. Spørg dig for i byggemarkedet, hvis du er i tvivl om dimensionerne på skruer og plugs.
Boringen af de store huller gennem husets vægge er klart den største udfordring ved selv at sætte solfangeren op. Du kan hyre et specialfirma til at klare opgaven. Eller du kan gøre som her - leje det udstyr, der skal til, og gøre det selv.
På vores solfanger skal man selv montere ventilator og solceller på bagsiden af panelet, før det er klar til ophængning. Det er ret ligetil, og der vil altid medfølge en grundig vejledning.
Herefter kan gennemføringsrør og tætningsring sættes på ventilatorstudsen. Og vi er klar til at forberede selve ophængningen.
Mål nu op til de beslag, der skal bære solpanelet, og monter dem på væggen. Bor herefter et hul, ved siden af det store ventilationshul, som skal bruges til den ledning, som forbinder solfangeren til styringen indenfor.
Nu kan du løfte solpanelet på plads. Stik røret og ledningen til styringen gennem hullerne, og gør solfangeren fast til beslagene.
Du kan nu fjerne solfangerens beskyttelsesfilm, og så er det tid til at gå indendørs, hvor sidste del af solfangerens montering foregår.
02
Ventilationen
8
Trin
Når den tørre og varme luft blæses ind i huset fra luftsolfangeren, dannes et lille overtryk. Da dette overtryk gerne skulle skubbe den fugtige luft ud af kælderen, er der brug for et ventilationsaftræk, som samtidig trækker udad i den gamle luft.
Da ventilationsaftrækkets blæser drives af solfangerens indbyggede solceller, er den gratis i drift, og den skal selvsagt sidde i den modsatte ende af kælderen i forhold til indblæsningen, så du får det bedst mulige flow i hele kælderens areal.
Udluftningsventilen kommer her som et samlesæt. Den drives som nævnt af solcellerne i solpanelet og består af et flexrør med indbygget ventilator, et kontraspjæld, en krave, en drejeventil og en ventilationsrist.
Hullet til udluftningsventilen kræver samme kraftige værktøj som hullet til indblæsningen. Når placeringen er fundet, kan du med fordel bore et lille hul indefra, så du ved, hvor du skal “angribe” ydermuren med kerneboremaskinen.
Når hullet i muren er boret, stikkes røret med ventilatoren ind på plads. Ledningen trækkes herefter hen til det sted, hvor styringen skal placeres.
Udefra lukkes af med en gummifuge omkring flexrøret, når du - også udefra - har sat kontraspjæld og krave på plads i røret.
Til sidst forbindes og monteres styringen. Som nævnt får styringen strøm fra solcellerne i solfangeren, og på den indstiller du den ønskede maks. temperatur i kælderen (der er indbygget føler i styringen) og hastigheden på ventilationens blæsere.
Materialer
- SolarVenti luftsolfanger (SV30K)
- Udluftningskanal med ventilator
Specialværktøj
- 140 mm kerneboremaskine (lejes)
- Langt murbor
Tidsforbrug
Regn med en dags arbejde.
Pris
Dette anlæg fra SolarVenti koster ca. 18.000 kroner.
Sværhedsgrad
Det kan godt være ret besværligt at bore gennem murværket eller soklen, men selve installationen er let.