Frisk luft i kælderen med en luft-solfanger

Den lune, tørre luft fra en luft-solfanger er gratis i drift og kan forvandle en fugtig kælder til et brugbart rum med godt indeklima. Se, hvordan du nemt selv kan installere anlægget.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
18.000 kroner

Intro

Anlæg, som kan ventilere kolde og fugtige rum med solopvarmet luft, har været kendt længe, særligt til brug i sommerhuse. Men en stadig udvikling af solpanelerne og ikke mindst af solcellerne har gjort anlæggene så effektive, at de efterhånden også er blevet yderst attraktive til fx kældere, hvor der stilles større krav til både varme og ventilation fra solfangeren for at opnå den ønskede virkning.

En anden grund til den store interesse er nok også, at når anlægget først er købt og sat op, er det stort set vedligeholdelsesfrit og ikke mindst gratis i drift. Ventilatoren, som blæser den opvarmede luft ind, drives nemlig af strøm fra solceller, som er indbygget i solfangerens overflade.

Og på de mere avancerede anlæg, som fx det, vi monterer her, er solcellerne endda så kraftige, at de også kan drive en elektrisk ventilator i udsugningsventilen.

Vejledning

01
Solfangeren 7 Trin

Langt de fleste luftsolfangere kommer så godt som færdigsamlede, så typisk skal du bare montere ventilatoren og solcellerne selv. Det er ikke svært. Du følger blot vejledningen slavisk, og den største udfordring ved selv at montere anlægget er derfor så afgjort at få boret hullerne til indblæsnings- og udblæsningsventilerne. Endelig er det selvfølgelig en god idé at få fat i de helt rigtige skruer og plugs til solpanelets beslag. Spørg dig for i byggemarkedet, hvis du er i tvivl om dimensionerne på skruer og plugs.

1

Boringen af de store huller gennem husets vægge er klart den største udfordring ved selv at sætte solfangeren op. Du kan hyre et specialfirma til at klare opgaven. Eller du kan gøre som her - leje det udstyr, der skal til, og gøre det selv.

2

På vores solfanger skal man selv montere ventilator og solceller på bagsiden af panelet, før det er klar til ophængning. Det er ret ligetil, og der vil altid medfølge en grundig vejledning.

3

Herefter kan gennemføringsrør og tætningsring sættes på ventilatorstudsen. Og vi er klar til at forberede selve ophængningen.

4

Mål nu op til de beslag, der skal bære solpanelet, og monter dem på væggen. Bor herefter et hul, ved siden af det store ventilationshul, som skal bruges til den ledning, som forbinder solfangeren til styringen indenfor.

5

Nu kan du løfte solpanelet på plads. Stik røret og ledningen til styringen gennem hullerne, og gør solfangeren fast til beslagene.

6

Du kan nu fjerne solfangerens beskyttelsesfilm, og så er det tid til at gå indendørs, hvor sidste del af solfangerens montering foregår.

7

Inde fra kælderen trækkes det fleksible rør igennem hullet, og et kravestykke kan nu monteres. Kraven til den hvide indblæsningsventil skrues fast i væggen, og ventilen drejes i.

02
Ventilationen 8 Trin

Når den tørre og varme luft blæses ind i huset fra luftsolfangeren, dannes et lille overtryk. Da dette overtryk gerne skulle skubbe den fugtige luft ud af kælderen, er der brug for et ventilationsaftræk, som samtidig trækker udad i den gamle luft.

Da ventilationsaftrækkets blæser drives af solfangerens indbyggede solceller, er den gratis i drift, og den skal selvsagt sidde i den modsatte ende af kælderen i forhold til indblæsningen, så du får det bedst mulige flow i hele kælderens areal.

1

Udluftningsventilen kommer her som et samlesæt. Den drives som nævnt af solcellerne i solpanelet og består af et flexrør med indbygget ventilator, et kontraspjæld, en krave, en drejeventil og en ventilationsrist.

2

Hullet til udluftningsventilen kræver samme kraftige værktøj som hullet til indblæsningen. Når placeringen er fundet, kan du med fordel bore et lille hul indefra, så du ved, hvor du skal “angribe” ydermuren med kerneboremaskinen.

3

Når hullet i muren er boret, stikkes røret med ventilatoren ind på plads. Ledningen trækkes herefter hen til det sted, hvor styringen skal placeres.

4

Udefra lukkes af med en gummifuge omkring flexrøret, når du - også udefra - har sat kontraspjæld og krave på plads i røret.

5

Arbejdet fra ydersiden afsluttes med ventilationsristen, som monteres på muren med skruer.

6

Drejeventilen monteres herefter på indersiden. Afslut med at skrue selve ventilen i midten.

7

Til sidst forbindes og monteres styringen. Som nævnt får styringen strøm fra solcellerne i solfangeren, og på den indstiller du den ønskede maks. temperatur i kælderen (der er indbygget føler i styringen) og hastigheden på ventilationens blæsere.

8

Solfangeren skal som her sidde vendt mod syd eller sydvest, så den får mest muligt sol.

Materialer

  • SolarVenti luftsolfanger (SV30K)
  • Udluftningskanal med ventilator

Specialværktøj

  • 140 mm kerneboremaskine (lejes)
  • Langt murbor

Tidsforbrug

Regn med en dags arbejde.

Pris

Dette anlæg fra SolarVenti koster ca. 18.000 kroner.

Sværhedsgrad

Det kan godt være ret besværligt at bore gennem murværket eller soklen, men selve installationen er let.

Tegning

Multimedia

Multimedia

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Ventilation