Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Undgå kondens i udsugningen

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Hvis aftrækket fra dit bryggers eller dit toilet går gennem et uisoleret loft, risikerer du nemt, at der danner sig kondens inde i røret. Se, hvordan du undgår, at det drypper ned i hovedet på dig.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
350 kroner
Undgå kondens i udsugningen

Intro

Det er vigtigt med et godt indeklima, og hertil hører ubetinget en ordentlig udluftning. De fleste har allerede aftræk fra bryggers og badeværelse, men rigtig mange af os har bare ført aftrækket op gennem loftrummet uden at skænke isolering en tanke. Og det er ikke smart.

Et uisoleret aftræksrør fører nemlig den varme rumluft op og ud i fri luft. Og løber røret gennem et koldt loftrum, så vil der danne sig kondens inde i røret. Kondensen kan resultere i, at det drypper ned fra ventilatoren. Eller også at installationerne går i stykker, fordi der kommer vand i de elektriske dele, med overgang og brand til følge.

I denne artikel viser vi dig, hvordan du etablerer et korrekt aftræk fra et toilet eller bryggers. Vi bruger en nem og billig type rør, en flexslange, som vi selv isolerer med såkaldte lamelmåtter med alubagside. Du kan godt købe flexslanger, som allerede er isoleret, og du kan købe faste aftræksrør både med og uden isolering. Men fælles for disse løsninger er, at de er dyrere og meget sværere at montere end den løsning, vi viser her. Så hvorfor ikke spare de penge og det besvær?

Vejledning

Flexslange

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Flexslangen består af tynd plast, der er forstærket med en spiral af hærdet ståltråd. Spiralen gør, at slangen kan trykkes sammen og dermed er nem at opbevare på værkstedet. Samtidig kan den strækkes ud til betydelig længde. Og den skal strækkes, så langt den kan, uden at den går i stykker.

En hyppig fejl, når flexslangen bliver monteret, er, at den ikke bliver strakt helt ud. Det gør luftmodstanden i røret for stor, så ventilatorens motor skal bruge flere kræfter (mere strøm) til at få luften presset ud gennem røret.

1

Stik flexslangen gennem hullet inde på loftet, så du kan forbinde den med aftrækket på badeværelset.

VIGTIGT: Af hensyn til brandsikkerheden skal du isolere rundt om flexslangen, der hvor den går igennem loftet.

2

Skær flexslangen til i den rigtige længde. Plasticen er ret tynd, så du skærer den nemt med en hobbykniv.

3

Klip ståltråden i slangen over. Tråden er hærdet og ret hård, så du skal bruge en kraftig knibtang eller sidebidetang (skævbider) for at få has på den.

4

Stræk flexslangen ud, og træk den ud over den del af taghætten, som rager ned gennem taget. Slangen skal være helt udstrakt, når den er endeligt monteret.

5

Fastgør flexslangen foroven med et spændebånd. Pas på med skruetrækkeren her, så du ikke kommer til at prikke hul i slangen.

Isolering

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

For at undgå, at der danner sig kondens inde i flexslangen, isolerer vi den med 50 mm mineraluld. Den viste type lamel-måtte er forsynet med alufolie på den side, der skal vende udad, så når du har rullet isoleringen om slangen og lukket tæt med gaffertape, så vil der ikke kunne trænge fugt ind i isoleringen og nedsætte isoleringsevnen.

Det er lettest at skære isoleringen til, mens den ligger på gulvet, både omkredsen og evt. tilpasning under det skrå tag. Bare brug en gammel brødkniv, hvis du ikke har en isoleringskniv.

1

Rul en isoleringsmåtte om en stump flexrør, så kan du nemt se, hvor lang måtten skal være. Skær til med en isoleringskniv (eller en brødkniv).

2

Beklæd nederste del af flexrøret med isolering. Her kan det være smart at være to, så du lige kan hæfte måtten med en stump tape, inden du lukker samlingen helt af.

3

Luk samlingen helt med gaffertape. Først på tværs af samlingen og til sidst på langs, så der er lukket fuldstændigt af.

4

Fortsæt med at isolere opad. På det sidste stykke op mod taget skal du måle afstanden på forsiden (A) og på bagsiden (B). Så du kan skære en måtte, der følger tagets hældning.

5

Overfør målene til din måtte, som du allerede har tilpasset, så den kan nå rundt om flexslangen. Det korte mål (B) skal være midtpå, så får du samlingen ud mod dig selv, det er lettest at samle den sådan.

6

Monter isoleringsmåtten, som du gjorde med den foregående: med gaffertape på tværs og på langs.

7

Luk samlingen som før med gaffertape. Husk også at tætne samlingen mellem de to måtter.

Flyt aftrækshætten og gør flexrøret kortere

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Har du flyttet komfuret, bør du huske at flytte aftrækket på taget. Vi viser dig hvordan.

Isolering gør det ikke alene. Du kan også risikere kondens i flexrøret, hvis det ligger ned og slanger sig hen over loftet. Ser der sådan ud på dit loft, skal du flytte aftrækshætten på taget, så flexrøret kan blive så kort og så lodret som muligt.

VIGTIGT! Når du arbejder på et tag med hældning, skal du enten have en faldsikring på, som er gjort forsvarligt fast, eller du skal have rejst et stillads, så du ikke kan trille ned på jorden. Her har vi rejst et stillads, som du ganske vist ikke kan se på billederne.

1

Her starter vi med at fjerne tagsten og tjekke, hvor taghætten skal sidde. Fjern så mange sten, at du kan bevæge dig sikkert rundt på taget.

VIGTIGT! Husk faldsikring.

2

Skær hul i undertaget med en skarp kniv. Her går det let, da undertaget er en plastfolie med nylonarmering. Et fast undertag kræver, at du får fat i en stiksav.

3

Tilpas en krave til aftræksrøret. Kraven er af et elastisk materiale, den sidder stramt om røret, så der ikke kan slippe vand ind. Kraven kan købes i et byggemarked.

4

Fjern kravens bagsidefolie, så du får fritlagt den selvklæbende side.

VIGTIGT! Sørg for at rense området med sprit, så kraven klæber godt fast.

5

Placer kraven på undertaget, og tryk den omhyggeligt fast, så der hverken kan komme luft eller vand ind under plastkraven.

6

Monter taghætten. Her genbruger vi den gamle, men det ville være bedre med en helt ny, der også var isoleret. Skru kraven fast til taglægterne, og læg teglene på igen.

Materialer

  • Flexslange 50 mm isoleringsmåtter med alu
  • Evt. 1 selvklæbende, elastisk krave
  • Gaffertape, spændebånd

Tidsforbrug

En time eller to er det hele.

Pris

Ca. 350 kroner for slange, isolering og tape

Sværhedsgrad

Medmindre du skal på taget og flytte aftrækshætten eller montere en ny, så er der intet svært i denne opgave.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage