Smart genvej til nyt listeloft

Har du brug for et listeloft i en fart, så er rillede mdf-plader en oplagt løsning. De er godt nok lidt dyrere end traditionelle profilbrædder. Men arbejdet går lynhurtigt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
160 kr/m2

Intro

Den letteste måde at sætte et listeloft op på er slet ikke at gøre det – men at sætte mdf-plader, der ligner lister, op i stedet. Det gør vi her, et helt loft fornyet på en dag. Det er let, det går hurtig , og man skal virkelig være en stivstikker for ikke at sætte pris på det.

Naturligvis er det også lidt snyd. De fræsede spor gør alt for at få den brede mdf-plade til at ligne en række lister forsynet med en klassisk perlestafprofil. Men perlestaffen er jo ren pynt, både på pladerne og på listerne, og de sporede plader gør det muligt at bygge med det klassiske udseende og samtidig udnytte pladens fordele: Du bygger hurtigt, ensartet og tæt, og du undgår sprækker i den malede overflade i tørre perioder.

Du betaler også mere, rundt regnet det dobbelte. Men du er også dobbelt så hurtigt færdig, og bagefter har du ikke halvt så ondt i armene af at slå søm i!

Vejledning

01
En god bund sikres 2 Trin

Det gamle listeloft i værelset her er virkelig hærget: Ud over de almindelige tegn på årenes gang er der skåret to store huller i loftet, hvor to store højttalere i en tid med unge og feststemte beboere har siddet halvt inde bag listerne.

Men hullerne får lov at være huller, og de gamle lister får lov at blive siddende - faktisk stikker vi dem lidt ekstra søm og giver en stribe løse stifter et lille slag, så vi er sikre på, at listerne sidder godt fast.

Ofte kan man endda lade kantlisten sidde og støde de blot 6 mm tykke mdf-plader op til dem, men det går ikke her, hvor listen vender en blot 4 mm bred kant ud mod loftet. Kantlisterne må vi altså tage ned, før vi sætter plader op.

1

Med en skarp kniv skærer vi gennem tapetet og al maling hele vejen langs kantlisten, så vi ikke risikerer, at det løsner sig og følger med, når vi fjerner listerne. Meningen er jo at blive færdige i en fart - ikke at renovere hele rummet.

2

Listen løsnes forsigtigt med et brækjern uden at skade væg, tapet eller maling. Kig godt efter, at tapetet ikke hænger ved - det kan pludselig gå stærkt.
TIPS: Er væggen sårbar, som en pudsvæg, så læg en beskyttelsesplade under jernet.

02
Pladernes skæres til 3 Trin

1

Mål loftet op, og husk, at det sikkert er lidt skævt. Er det tilfældet, er det ofte en fordel at fordele skævheden med lige meget i begge sider. Tegn gerne en plan over, hvordan du vil skære de 235 cm lange plader til, så endesamlingerne ligger forskudt.

2

Vi markerer på pladen, hvor vi vil skære. Et talmeter eller et andet godt målebånd, der kan låses fast, er nemt at tage indvendige mål med. Låser du båndet det pågældende sted, behøver du ikke at se på tallene, men overfører længden direkte.

3

Pladen skæres med rundsav eller fukssvans. Har du ladet kantlisten sidde, skal du save meget præcist. Vi har taget den ned og regner med at sætte den op igen, når pladerne er sat op, så vi behøver ikke at måle millimeterpræcist.

Spænd en liste på pladen, som saven kan køre langs.

03
Pladerne limes op 3 Trin

1

En stribe montagelim trækkes ud på pladens bagside. Det skal være en limtype, der også holder, selv om limfugen nogle steder er et par millimeter tyk, og den skal naturligvis vælges i en type, der binder på begge materialer.

2

Pladen sættes op på plads og presses op. Her er det godt at være to om arbejdet, ingen tvivl om det. Arbejder du alene, kan du få hjælp af en pind, du skærer en smule længere end loftshøjden og giver en tværpind i begge ender.

3

Vi sømmer pladen fast med seksotte dykkere, mest for at holde den, mens limen tørrer. Hovedet på dykkerne skal kun akkurat dykkes ned under overfladen, så behøver de ikke at spartles.

04
Loftet males 2 Trin

1

Og så går det ellers rask hen over loftet. Hver plade er 40 cm bred, og i modsætning til lister i træ skal vi ikke tage hensyn til knaster, skader i feren og buede lister, men er snart nede i den anden ende, hvor de sidste plader skæres til i bredden.

2

Pladerne grundes og males. Vi bruger en vandopløselig grunder og slutmaler to gange med en halvmat maling. Vi maler, før vi sætter kantlisten op.
TIPS: Du letter arbejdet ved at grunde og male en gang, før du sætter pladerne op.

05
Kantlisten lukker af 3 Trin

1

Så stifter vi kantlisten op igen, efter at den også har fået lidt frisk maling. Der kommer lidt sprækker og små huller ved dykkerne, så vi går efter med akrylfuge.
TIPS: Du kan slå listen op med en hammer, men en lille sømpistol er meget bedre.

2

Hvis du glatter fugen med en fugtig finger, og det er altså nogle gange det letteste, så lad være at slikke på den - akrylfuge er ikke egnet som føde. En fugtig pensel kan være bedre at bruge, men pas på ikke at bløde massen op.

3

Overskydende akrylmasse kan du fjerne med en fugtig svamp. Det er vigtigt at fierne det, mens det er blødt - hærdet akrylfuge er sej og umulig at slibe glat. Efter at massen er fast, maler vi reparationerne let over.

Materialer

• Sporede mdf-plader (fx Panelskiven)
• Montagelim
• Dykkere
• Akrylfuge
• Grunder og slutmaling

Tidsforbrug

Én dag, så er loftet beklædt. Men det skal nok også males.

Pris

Cirka 160 kroner pr. m2

Sværhedsgrad

Det er bedst at være to, så er det rigtig nemt. Er du alene, kan det være lidt bøvlet at holde pladerne og slå de første par søm i.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træloft