Væk med huller og revner i profilloftet

Er det gamle profilloft blevet gemt væk bag gipsplader engang i tidernes morgen? Eller er brædderne bare blevet for triste at se på? Vi viser, hvad du skal gøre ved det.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
500 kroner

Intro

Hvad gør man, når man har en ødelagt gipsplade i stuen og opdager, at der inde under gipsen gemmer sig fine gammeldags perlestafbrædder? Man hiver da pladerne ned og bringer loftet tilbage til fordums pragt.

Da pladerne bliver hevet ned, efterlader de en masse små søm, sømhuller og afskallede lag maling, som alt sammen skal spartles ud med akrylspartelmasse, der kan arbejde en smule med træet. Herefter skal hele loftet slibes og vaskes.

Revnerne mellem brædderne får en elastisk fuge, der kan give sig, i takt med at brædderne udvider sig og trækker sig sammen. Så mangler vi bare at male.

PROBLEM
Under de gamle gipsplader gemte sig et bræddeloft med perlestafprofiler.

LØSNING
Der skal slibes, spartles og males. Løsningen er enkel, men anstrengende.

Brug en vandopløselig maling til loftet. Den lugter ikke og tørrer meget hurtigere end alkydmaling.

Tidsforbrug

2-3 dage inkl. tørretider

Pris

Cirka 500 kroner afhængigt af loftets størrelse

Sværhedsgrad

Det er overhovedet ikke svært at reparere et profil-loft. Men det er besværligt pga. arbejdsstillingen.

Vejledning

01
Sådan gør du 5 Trin

1

Fjern alle lister hele vejen rundt. Uanset om det er gamle skyggelister eller som her de lister, der har dækket samlingen mellem gipsplader og vægge, så skal de ned, før du begynder at slibe.

2

Er der søm, skruer og kroge i loftet, skal de væk. De vil ødelægge dit slibepapir, men mere væsentligt er, at de altid vil kunne ses, uanset hvor meget maling du kommer ovenpå.

3

Alle huller spartles ud. Brug en akrylspartelmasse, der er lidt fleksibel, så den ikke slår fra, når træet arbejder ved svingende luftfugtighed. VIGTIGT! Husk at vælge en spartelmasse, som kan slibes og overmales!

4

Sprækker fuges med elastisk fugemasse. Et bræddeloft giver sig rigtig meget i samlingerne i løbet af året, derfor er akrylspartelmassen ikke nok. Brug en elastisk fugemasse. Den kan ikke slibes, så du skal glatte med en våd svamp med det samme.

5

Til sidst skal loftet males. Er det et ubehandlet loft, du er i gang med, skal det have en spærregrunder (knastlak) først, så en grundmaling og til sidst et par gange slutmaling i en rengøringsvenlig glansgrad (det vil sige halvblank).

Har loftet været malet før, kan du nøjes med mellemmaling og slutmaling.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Træloft